Hirdetés

Olvasnék, ha lenne pénzem…

|

Azt hiszem, sok könyvmollyal előfordult már, hogy bár sok-sok regényt szívesen elolvasott volna, a pénztárcája csak egy-egy kötet erejéig engedte. Az alábbi cikkben erre a problémára kínálunk alternatívákat.

Hirdetés

 

1, Irány a könyvtár!

A könyvmolyok egyik legjobb barátja még a mai, modern világban is a könyvtár lehet. A beiratkozási díjon kívül más költsége nincs – kivéve, ha elfelejted időben visszavinni a kikölcsönzött könyvet, és késedelmi díjat szabnak ki rád, de ez már csak rajtad múlik. Ha egy nagyon új, sikeres és népszerű könyvet szeretnél könyvtárból kölcsönözve elolvasni, akkor érhetnek olyan kellemetlenségek, hogy az általad látogatott intézmény még nem szerzett be példányt a szóban forgó kötetről, vagy ha mégis, akkor hozzád hasonlóan rengetegen szeretnék elolvasni, és több hónapos várólistája is lehet. Sajnos ez benne van a pakliban, de csak egy kicsit türelmesnek kell lenni ilyenkor – és addig is, találni egy másik olvasnivalót.

 

2, Vásárolj antikváriumban!

 Az antikváriumokban igazi kincsekre lelhetsz, ha rászánod az időt! Arról nem is beszélve, hogy sokszor pár száz forintért olyan érdekes, izgalmas és szép könyveket vehetsz, melyeket már hosszú évek óta nem adtak ki újra – így vadiúj példányt esélyed sem lenne beszerezni. Azonban vigyázni kell, és jól megnézni, hogy hol, mit és mennyiért kínálnak nekünk! (Saját tapasztalatból adom ezt a tanácsot: egyszer tízezer forintért kínált nekem egy rég vágyott könyvet egy antikvárium… persze, nem vettem meg, elvégre pont azért fordultam hozzájuk, mert nem volt vastag a pénztárcám.)

 

3, Rendelj könyvet online!

 Az online vásárlás nem véletlenül válik egyre népszerűbbé. Azon kívül, hogy kényelmes, rengeteg akciót kínálnak a vásárlóknak: sokszor 15, 25, vagy épp 50%-os engedményeket adnak. Akár webáruházakból, akár a könyvkiadók honlapjáról rendelünk könyveket, általában  mindig olcsóbban kínálják, mint a könyvesboltokban. 

 

 

4, Figyeld az üzletek akcióit!

 A könyvesboltokban is találhatunk rendkívüli kedvezményeket, ha egy kicsit odafigyelünk. Az üzletek bizonyos időközönként tartanak leárazásokat, illetve „egyet fizet, kettőt kap”, „kettőt fizet, hármat vihet” akciókat. Ha könyveket szeretnénk venni, akkor érdemes kivárni egy-egy ilyen lehetőséget, és kihasználni azt.

 

5, Nézz szét a postán!

 A postákon egy ideje már nem csak levelet feladni és csekket befizetni lehet, hanem az írószerektől kezdve az édességekig sok mindent árulnak. A legtöbb postán könyveket is kínálnak a vásárlóknak, méghozzá rendkívül kedvező áron. Mesekönyvek, szakácskönyvek és siker-regények is vannak a kínálatban, általában 500Ft – 1200Ft között.

 

6, Cserélj könyvet!

 Ez az alternatíva egy kis lemondással jár, de igen költséghatékony és egyre népszerűbb. Tavaly nyáron indult el az első könyvcserélő weboldal, a rukkola.hu. amelyen azóta több mint 80 ezer könyv vár új gazdára. A lényeg az, hogy saját könyveidet – vagy legalábbis azokat, melyekről le tudsz mondani – felajánlod a közösségnek, és elküldöd azoknak, akik szeretnék őket elolvasni. Cserébe te is választhatsz mások könyvei közül, melyet ingyen küldenek el neked – a postaköltséget mindig a feladó állja. Így nemcsak te gazdagodsz új olvasmányokkal, hanem másoknak is örömet szerzel. A honlap részletes működésről ITT olvashatsz.

 

7, Olvass online!

 A legolcsóbb, és talán legegyszerűbb megoldás az online olvasás. A Magyar Elekronikus Könyvtárban például több ezer dokumentumot tölthetsz le ingyen és jogszerűen. Itt megtalálhatod szinte – ha nem az összes – kötelező olvasmányt, teljes versesköteteket, rengeteg szépirodalmi és tudományos művet, sőt még hangoskönyveket is.

 

Ha van még ötleted a felsoroltakon kívül, esetleg valamelyikkel kapcsolatban vannak pozitív/negatív tapasztalataid, várjuk kommentben!

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.