Hirdetés

Philadelphia - Németh András verseskötete

|

Németh András Philadelphia című, első verseskötetét egy ókori szobor ihlette. A szonetteket, szabadverseket és egy kelyhet formázó verset is tartalmazó kötet egy három könyvből álló sorozat része, amelynek fő témája az etika.

Hirdetés

Németh András az MTI-nek elmondta, hogy a kötet címe, a Philadelphia (testvéri szeretet) nem az amerikai nagyvárosra utal, noha tudja, hogy a magyar olvasók elsőre erre asszociálnak. "Ez érthető, főleg mivel Philadelphia egy kis magyar kulturális sziget volt, itt élt többek közt Doráti Antal karmester, zeneszerző is" - jegyezte meg az alkotó, hozzátéve, hogy a kötet egyetlen versciklus, amelyet egy szobor, Praxitelész Apollón Szauroktonosz művének a ma még fellelhető másolata inspirált. "A szobrot a Museo Pio-Clementinóban őrzik, a neve Apollón, a gyíkölő. Ám ha valaki figyelmesen megnézi a szobrot, láthatja, hogy az isten soha nem fogja elérni a gyíkot" - magyarázta Németh András a ciklus születését, megemlítve, hogy a könyvben látható a szobor a maga teljességében, ugyanakkor az egyes versekhez a másolat részleteit kiemelték.
Felidézte, hogy Apollón az egyik legkegyetlenebb isten, aki mindenért azonnal megfizet, törleszt. "Ugyanakkor ő a múzsák vezetője, a művészetek istene is, ami megmutatja átvitt értelemben a saját emberséges voltát is" - indokolta, miért ez lett a kötet "mottószobra". Szerinte a gyík és az isten keze közti távolság azt példázza, hogy az embereknek ma leginkább békességre, nyugalomra van szüksége. "E kettő fogalomról szerettem volna írni egy versciklust" - tette hozzá.
Arra a kérdésre, hogy honnan datálódik érdeklődése a hellenisztikus korhoz, a szerző azt felelte, mindig nagyon szerette az ókori világot, tanult görögül, latinul, elmélyedt a történelemben is. "Szerencsés helyzetben van, aki ezzel a korszakkal foglalkozik, mert ez egy lezárt egész" - magyarázta a költő, aki egyébként jogászként végzett.
A kötetben főként klasszikus versformák találhatók, főleg a petrarcai szonettek, illetve azok egyéni variánsai. Emellett egy-két szabadvers is olvasható, illetve egy kelyhet formázó képvers is - ismertette a Philadelphiát a költő.
Az MTI kérdésére, hogy miért csak most jelent meg az első kötete, azt felelte, hogy az élet más területei folyton eltérítették, de az írást sosem hagyta abba - fogalmazott a kilenc gyermeket nevelő édesapa.
Kitért arra is, hogy tervei szerint az elsőt még további két kötet követné, ám a kiadó tulajdonosváltása miatt ezek megjelenése bizonytalanná vált. A második könyvnek a fókuszában a kasztrált énekesek vannak. "Az első arról szól, hogy nem szólalok meg, nem teszek semmit, de jó vagyok. Vagyis ha jót nem tudok tenni, legalább ne ártsak. A második arról, hogy nem szólalok meg, de teszek valamit és úgy vagyok jó" - magyarázta a költő, megemlítve, hogy a kasztrált énekesek közül csak csupán 20-25-en jutottak fel "csúcsra", noha mintegy 6000 gyereket csonkítottak meg. "Ez iszonyú áldozat. Sokan közülük, például Farinelli, Caffarelli, Senesino, akik világhírűek lettek, sokat tettek később is másokért" - vélekedett.
Jelenleg Németh András a harmadik könyv versein dolgozik. Megjegyezte, hogy a triptichonszerű szerkezetből következik, hogy az utolsó kötetben a "megszólalok és meg is teszem a jót" versei kapnak helyet.

 

MTI

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.