Hirdetés

Sárszentlőrincen nyílik meg szombaton a Lázár Ervin Emlékház

|

Lázár Ervin Emlékházat avatnak szombaton a Tolna megyei Sárszentlőrincen, a népszerű író gyermekkorának helyszínén. Az interaktív állandó kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum szakemberei állították össze.

Hirdetés

2006-ban, 70 esztendősen elhunyt Kossuth-díjas író, elbeszélő, meseíróíró emlékházát mesevilágának központjában, Sárszentlőrincen hozták létre.
Ma ehhez a településhez tartozik a műveiben Rácpácegresként emlegetett Alsó-Rácegrespuszta. Ez az a vidék, ahol Lázár Ervin a gyermekkorát töltötte, részben itt járt iskolába, meseszimbólumai is itt gyökereznek. Innen kezdte el élet- és vándorútját hazánkban, a "Négyszögletű Kerek Erdőben" – mondta Emőd Terézia kurátor, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa csütörtökön az MTI-nek.
Sárszentlőrinc központjában, a Petőfi-emlékház melletti kézműves-házban kap helyet a Lázár Ervin állandó kiállítás, amelyet a sárszentlőrinci önkormányzat megbízásából az ALFA-program keretében építettek fel a múzeum munkatársai. A kiállítást a Lázár család is támogatta.
Lázár Ervin rendkívül sokszínű író, nagy a rajongótábora, az iskolában is kötelező tananyag. A kiállítás is több generációt szólít meg egyszerre, interaktív eszközökkel. Különleges az emlékház abból a szempontból is, hogy a gyerekeknek szóló állandó tárlatot hoztak létre.
Emőd Terézia beszámolt arról, hogy három helyiséget bocsátott rendelkezésükre az önkormányzat. Az egyikben egy fogadóteret alakítottak ki, ahol a családot, illetve Lázár Ervin életét mutatják be családi fotókon és Korniss Péter, Kecskeméti Kálmán, illetve Burger Zsolt portréin keresztül. A látogatók meghallgathatják meséit, amelynek egy részét ő maga mondja.
A kutatószobában képgaléria fogadja a látogatókat. Lázár Ervin sok barátot tudott maga mellett, irodalmi és képzőművészeti alkotások révén maga is mesehőssé vált. Pályatársai irodalmi és képzőművészeti alkotásaiból készült el egy összeállítás, amelyben többek között Ágh István, Szakonyi Károly, Csukás István, Szunyoghy András, Tettamanti Béla, Gyulai Líviusz, Kaján Tibor, Sajdik Ferenc művei láthatóak. Multimédiás eszközök, szimbólumerdő, Lázár Ervin íróasztala és polca segít belehelyezkedni sajátos írói világába.
A meseszobában nyomozós játék, bábszínház, meserulett és mesefotel várja a gyerekeket, mesekedvelőket, a ház udvarán pedig a "Nagy Zoárd". Az emlékházból kirándulást lehet tenni Alsó-Rácegrespusztára, ahol még ma is áll a gyönyörű Nagyszederfa, amelyet az író megörökített műveiben.
A Lázár Ervin Emlékház ünnepélyes átadása szeptember 15-én szombaton 14 órakor lesz. A kiállítást a tervek szerint L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nyitja meg, Lázár Ervin írót Nagy Gábor költő, irodalomtörténész méltatja. A megnyitón Lázár Ervin műveit helybeli gyerekek elevenítik fel.

 

MTI

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.