Hirdetés

Shoko Tendo: Jakuzák holdja

|

Shoko Tendo egy jakuza lánya – felnőttként pedig megírta visszaemlékezéseit gyermekkoráról, a japán alvilágról, valamint a droghoz és az emberi kapcsolatokhoz köthető, fájdalmas emlékeiről.

Hirdetés

 

Shoko Tendo jakuzacsaládban nőtt fel: édesapja is tagja volt a kegyetlen, agyontetovált férfiakból álló japán maffiának. Shoko kisgyermekként megtapasztalta az anyagi jólétet, amely apja életmódjával járt. Medencés házban laktak, ami akkoriban nagyon ritkának számított, apjának pedig egész kis autógyűjteménye volt. Azonban ahogy a lány egyre idősebb lett, úgy élte meg az egyre súlyosabb hátrányokat és szenvedéseket, melyek a jakuzák miatt érték őt és családját.

Shoko-t kiközösítették az iskolában, majd a barátok nélküli lány egy lázadó tizenévesekből álló bandához csapódott. Tizenhat éves korában már egyáltalán nem járt iskolába, elszökött otthonról, kábítószerezett és állandóan utcai verekedésekbe keveredett. Apja anyagi stabilitása egyik napról a másikra omlott össze egy visszafizethetetlen kamatú hitel miatt – így Shoko az őket szinte naponta zaklató hitelezők támadásai miatt is kerülte otthonát.    

   

(Shoko Tendo - a bal oldali képen kislányával látható, a jobb oldalin a tetoválást mutatja.)

 

Húsz éves korára már komoly speedfüggő volt, szerelmi élete pedig romokban hevert: szinte minden férfi, akivel kapcsolatba került, az vagy jakuza volt, vagy nős, vagy mindkettő. Szeretői pénzzel, droggal és érzelmi zsarolással láncolták őt magukhoz – miközben ütötték-verték, egészen addig, amíg Shoko arcát egy plasztikai sebésznek kellett helyrehoznia.

Shoko végül talpra állt - sokévnyi megfeszített munka, szegénység és gyász után úgy döntött, rendbe rakja az életét. Ennek szellemében két meghatározó döntést is hozott: elkészíttette az egész testét beborító, színes és jakuzákra emlékeztető tetoválását, majd megírta önéletrajzi könyvét, a Jakuzák holdját. A könyv Shoko életén keresztül mutatja be, hogy milyen megaláztatásokat kell elszenvednie egy nőnek, aki fél életén keresztül jakuzák között él, majd hogyan lehet ebből kilátástalannak tűnő helyzetből kitörni. A Jakuzák holdja közel 100 ezer példányban kelt el Japánban.

 A könyvért köszönet a Nyitott Könyvműhelynek.


 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.