Hirdetés

Sir Arthur Conan Doyle: Jobb nem firtatni

|

Az író neve leginkább Sherlock Holmes történetei kapcsán sejlik fel előttünk. Pedig Doyle kiváló érzékkel alkotott a természetfölötti témákban is.

Hirdetés

A Delta Vision ötlete, miszerint klasszikus XIX. és XX. század eleji írók alkotásait gyűjti össze, zseniális húzás. A MesterMűvek sorozat olyan neves alkotók műveit tárta az olvasó elé, mint Jack London, M. R. James, Robert E. Howard. A sorozat ötödik kötete a címszereplő Jobb nem firtatni elnevezésű kötet.
Conan Doyle a régiségbúvár történeteibe saját, történelem és egyiptológia szenvedélyét is beleszőtte. De a rajongáson kívül beleszövi személyes élményeit is, melyeket szeánszokon, szellemidézéseken szerzett. Érdekesség, hogy az első Múmia filmet is Doyle írásai ihlették.
A kötet öt részre tagolódik. Az első, a már említett régiségbúvár rémtörténetek, amelyek egy ősi ereklye felfedezése után napvilágra lépett gonosz teremtményekkel foglalkoznak.
A második részben az úgynevezett spiritiszta történetek kapnak helyet, amelyekben túlvilági lények, szellemek borzolják az olvasók idegeit.
A válogatás harmadik részében tengerész rémtörténetek foglalnak helyet. Ezek leginkább a tengeren játszódó, rémisztő eseményeket írják le.
Utolsó előtti rész a Kegyetlen mesék alcímet kapta. Az itt olvasható írások egyszerre rémisztőek, sejtelmesek, elemi hangulatúak, ugyanakkor mélyen emberiek is.
Az ötödik, utolsó rész a modern rémtörténetek lett, melyben Doyle újító jellegű művei foglalnak helyet. Nem sci-firől van itt szó, hanem olyan írásokról, ahol Doyle az adott korban nem mindennapi technikai újdonságokat mutat be sötét történeteibe szőve.
A könyv 2011-ben jelent meg a Delta Vision Kiadó gondozásában. A fordítók között nem kisebb nevek szerepelnek, mint Kornya Zsolt, Boza Gergely, Sárközi Gergely, Tamás Gábor, Pócsi István, Nagy Gábor és Juhász Viktor. Kellemes időtöltést hozzá!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.