Hirdetés

Stephen King Hasznos holmik

|

„HAMAROSAN MEGNYÍLIK! HASZNOS HOLMIK! ÚJFAJTA SZOLGÁLTATÁS! Meglátja, nem hisz a szemének!”

Hirdetés

A történet Maine állam nyugati részén fekvő Castle Rock nevű kicsiny, csöndes kisvárosban játszódik, ahol szinte mindenki ismer mindenkit, így aztán izgalmas esemény ha egy rejtélyes idegen nyit új boltot a városban. Az új üzlet nyomban fel is hívja magára a figyelmet, ugyanis az árus, Leland Gaunt üzletpolitikája egészen különleges. Fillérekért árulja értékesebbnél értékesebb portékáit, így aztán gyorsan terjed a Hasznos Holmik jó híre, mindenki potom pénzekért megkaphatja azt, ami már régóta a szíve vágya. Ám az alacsony ár mellé a vásárlóknak vállalnia kell, hogy egy apróbb csínyt is elkövet. Egyedül a helyi seriffnek nincs ideje ellátogatni az új üzletbe, ugyanis egy rendkívüli eset után kell nyomoznia. A város két lakója brutális kegyetlenséggel, bárddal és böllérkéssel, a nyílt utcán mészárolja le egymást, nem sokkal a Hasznos holmik megnyitása után. Pangborn seriffnek elképzelése sincs, mi állhat a különös gyilkosság hátterében, és nem is sejti, hogy ez még csak a kezdet kezdete a Castle Rockra leselkedő furcsaságoknak.

 

 

A könyv hűen tükrözi egy kisváros életét, olvasás közben teljesen beleéli magát az ember a történetbe. A regény szereplői a legkülönfélébb figurák, van köztük iskolás kis srác, köszvényben szenvedő varrónő, gyönyörű tanárnő és természetesen egy város sem lenne teljes egy fenegyerek nélkül. Kingtől pont annyi háttér-információt kapunk mindenkiről, amennyi szükséges, így nem teszi vontatottá, unalmassá a regényt, mégis részletesen megismerjük a szereplők eddigi életét, ezzel is elősegítve a könnyebb azonosulást a szereplőkkel. A legkülönbözőbb csínyek mesterien épülnek egymásra, és King ügyel arra is, hogy ne kösse egyből az orrunkra, miről is van szó, hanem erről csak pár fejezet múlva legyen tudomásunk, ezzel fenntartva az olvasó kíváncsiságát, így a rajongók egészen biztos, hogy képtelenek lesznek letenni a művet. Mikor a könyv története kezdene egy kicsit laposodni, mindig történik egy váratlan esemény, felbukkan egy új szereplő, ezzel még változatosabbá téve a sztorit.

Ám mindezek ellenére, néha az az érzése támad az embernek, hogy a legtöbb mellékszereplő csak egy jellemtelen bábu a történetben és semmi más szerepe nincs a könyvben, minthogy meghaljon. Emellett a vége felé már zavaró lehet, hogy az összes szereplő betér a Hasznos holmikba, és egy apró csíny ellenében vásárol valamit, aminek következtében az egész város mészárlásba kezd, amit a leleményesebb olvasók már előre láthatnak.

Mindezek ellenére a Hasznos holmik egy izgalmas olvasmány, melynek egy érdekes alaptörténete van, mely folyamatosan halad előre, és végig fenntartja kíváncsiságunkat. Vajon sikerül a rejtélyes idegennek káoszba taszítania a békés kisvárost?

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.