Hirdetés

Új Móricz kötet

|

Móricz Zsigmond 1924 és 1942 között írt naplóinak megjelent első kötetét ma mutatják be a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Hirdetés

A Naplók 1924-1925 című művet szerelmi és magánéleti válsága miatt kezdte el írni. Az első kötetből kiderül Móricz Zsigmond jellegzetessége, miszerint a naplóban elrejtett szavakat, mondatokat melyek a feleségéhez, Holics Jankának, majd később pedig az új serelméhez szóltak, mely szavak és mondatok megjelentek a széles közönséghez szánt műveiben is.

Móricz Zsigmond egyik legnehezebb időszaka az 1925-11925 közötti időszak volt, ezért az első kötetett krízisnaplónak is tartják. Hirtelen szerelemre lobbant Simonyi Mária szinésznő iránt, emiatt feleségi öngyilkosság közeli állapotba került. Ezt az időszakat az író a napló írással vészelte át, melyet többek között kávéházakban, vonaton és hotelszobákban is írt.

Felesége 1925 áprilisában lett öngyilkos, melyy tragédiát szerelmi traumák sora is követett. A szinésznő szerelmétől is elbúcsúzott, ugyanis a hozzá írt több mint 200 levélre csak a hallgatás volt a válasz. Végülis mégsem adta fel az érzéseit folyamatosan kereste a szinésznőt, ám közbe Magoss Olga felé is komoly érdeklődéssel fordult, akivel később intenzív levelezésbe is kezdett.

A magával is vívódó szerelmes férfi írásait olvashatjuk az első kötetben, melyet a továbbiakban még további négy könyv fog még követni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.