Hirdetés

Könyvajánló – John Scalzi: Vének történetei és más írások

|

Szórakoztató novelláskötet a sci-fi nagymesterétől, a megszokott Scalzi-stílusban.

Hirdetés

A Vének háborúja-sorozatról is elhíresült John Scalzi egy remek gyűjteménnyel lepte meg olvasóit a Vének történetei és más írások személyében. Kezdjük a novelláskötet első két írásával, hiszen ezek a Vének háborújához köthetőek. A Perry-átirat: Kérdések egy katonához Az utolsó gyarmat előtt játszódik. Perry Újgoa község lakóival találkozik, akik feltehetik kérdéseiket a Véderő katonájának, aki Scalzi humorához híven a sorozat korábbi epizódjaihoz hasonló komikus, néhol drámai stílusban válaszol.

Hirdetés

A Sagan-átirat: Napló merő ellentéte Perry fejezetének. Ebben az írásban Jane Sagan utolsó Különlegesként eltöltött napjaiba nyerhetünk betekintést. Olvashatunk az érzelmeiről, a félelmeiről, a John Perry-hez fűződő viszonyáról, s végletekbe menően egy új szemszögből ismerhetjük meg Sagan karakterét. A Perry-átirathoz képest egy sokkal komolyabb írást kapunk, s Jane "agyán" keresztül kicsit jobban megismerhetjük a Különleges katonákat, akik rögtön felnőttként jönnek a világra.

A kötet nagyobb részét Scalzi ötpercesei teszik ki, az író elmondása szerint ugyanis a regényformátum mellett a rövid, kétezer karakter alatti történeteket szereti a leginkább. Tizennyolc olyan művet válogatott hát össze, amelyeket utazásai során, nyomtatott lapokban, kiadói hírlevélben vagy épp a Twitteren publikált. Ezek elsősorban humoros kis írások, mint például a Plútó nyilatkozata, miután elvették bolygóstátuszát, történet a világuralomra törő joghurtról vagy épp négy mesterséges intelligencia beszélgetése az emberiség meg nem semmisítéséről. Az egyes írásokhoz az író mellékelt egy-egy pársoros leírást is azok keletkezésről, ami még szórakoztatóbbá teszi az egész kötetet.

A Vének történetei és más írások Scalzi-rajongóknak kötelező darab, ám nagy eséllyel azok is jól szórakoznak majd, akik kevésbé ismerik a sci-fi egyik nagymesterét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.