Hirdetés

William Shakespeare: Rómeó és Júlia

|

Bizony, bizony! Most ilyen romantikus hangulatom van, ezért egy ilyen művet ajánlanék!

Hirdetés

 

Helyszín Verona. Itt él a két ősidők óta hadakozó család, a Montague família és Capuleték díszes kompániája. Egy napon bált rendeznek Capuleték díszes otthonában, ahová a Montague kölyök, Rómeó is beoson barátaival. Itt találkozik a gyönyörű Júliával és azonnal szerelmes lesz belé. Ahogy azt mindenki tudja, elindul a bonyodalmak sora. A történetet ezért nem is részletezném tovább, hiszen alig akad olyan ember, aki ne ismerné Shakespeare úr klasszikus művét.
A keletkezés pontos dátumát nem ismerik, csak tippelnek a dátummal kapcsolatban. Egyesek azt állítják, hogy 1591-ben íródott, mivel a műben utalás is van rá. Júlia dajkája említi, hogy 11 évvel korábban földrengés volt. Tény, hogy 1580-ban tényleg földrengés rázta meg Angliát, de más tudós emberkék állítják, hogy ez időkben Verona környékén is gyakoriak voltak a földmozgások. Tehát a keletkezés dátuma nem pontos.
Magyarországon az első színpadi bemutató 1793-ban volt, ahol módosítottak a mű végén, hogy fokozzák a drámai hatást. Ebben a verzióban Rómeó és Júlia a haláluk előtt még beszéltek egymással. Ez az előadás Kun-Szabó Sándor fordítását használta. A műből többen is fordítottak részleteket az idők során. Az 1800-as években Náray Antal és Gondol Dániel is kivették részüket a fordítói munkából. A 20.-ik századi fordítás Kosztolányi és Mészöly Dezső nevéhez fűződik.
A dráma számos film és musical, valamint zenei mű alapját is képezte. A legsikeresebb film változatok Franco Zeffirelli és Baz Luhrmann nevéhez fűződnek Kellemes olvasást!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.