Hirdetés

XVI. századi e-book

|

A könyvnyomtatás még gyerekcipőben járt, de az olvasást már gépesítették. Megvan az e-book elődje?

Hirdetés

A középkorban is szükség lehetett különféle jegyzetek készítésére. Manapság ezekhez a tevékenységekhez többnyire számítógépet és e-könyvolvasókat használunk, hiszen kényelmesen lapozgathatunk egyszerre több könyvet, weblapot vagy bármilyen egyéb szöveget.
A korabeli ábrázolásokon gyakran látunk tudósokat, akik könyvek halmai és tornyai között dolgoznak. Ez többnyire így is volt, de már akkoriban is voltak leleményes figurák, akik meg akarták könnyíteni a jegyzetelés és az olvasás folyamatát.


1531-ben, Itália földjén született Agostino Ramelli, aki egy olyan szerkezetet talált fel, amely a vizimalomhoz hasonlóan forgatja lapátjait, amikre a megfelelő könyveket helyezhetik. Maradtak fenn képes ábrázolások a szóban forgó szerkezetről, de hogy készült-e valaha akár egyetlen működő példány is, arra nem derül fény.

Viszont 1678-ban egy olyan könyv-szekrény íróasztal kombinációt alkottak, amely a könyveket nyitva gördíti az olvasó szeme elé. Ezt a szerkezetet akár ketten is használhatták egyszerre.

Hasonló elven működik Thomas Jefferson egykori amerikai elnök könyvállványa is. Annyi a különbség, hogy ez nem hengeres mozgással, hanem a szem horizontján körbeforogva adagolta a nyitott könyveket a használó elé.


Érdekes ketyerék az biztos! Nektek mi a véleményetek róluk?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.