Hirdetés

A hobbit: Az öt sereg csatája (Bővített változat) - Minikritika

|

Hirdetés

A hobbit-trilógia zárórészének most megjelent bővített változata kapcsán az elmúlt napok Peter Jackson az extrákon helyet kapó nyilatkozatától volt hangos az internet. Eszerint sokszor azt se tudta, hogy mit is vesz fel éppen, vagy bizonyos jeleneteknél forgatókönyv és storyboard nélkül állt neki a forgatásnak, ami egy helyütt odáig vezetett, hogy fel kellett függeszteni a forgatást. Az egész lényegében az eredetileg kiszemelt rendező, Guillermo del Toro távozásával kezdődött, aki két évnyi előkészületek után dobbantott A hobbit: Az öt sereg csatája éléről, hogy saját, személyes projektjével (a Tűzgyűrűvel)  foglalkozhasson, Jackson pedig nem látta értelmét egy a projectbe teljesen külsős rendező bevonásának, így ugrott be végül ő. Azonban del Toro addigi elképzeléseit gyakorlatilag teljesen az alapoktól kellett volna felépíteni, és még szükség lett volna másfél évnyi előkészületre, ami viszont nem adatott meg, így anélkül kezdtek neki a munkának. Végül Jackson felhívta a producereket és leállította a felvételeket, hogy időt nyerjenek, majd az utóforgatás során felvették a szükséges anyagokat. Nehéz lenne megmondani, hogy a minőségen mennyire hagyott nyomot ez a huzavona, mindenesetre a trilógia egyöntetűen elmarad a Gyűrűk Ura eposziságától nem csak hangvételében, de minőségében is.

Hobbit extended 01
Viszont a bővített változatok rendre felszokták húzni a mozis verziókat. Noha mi szerettük Az öt sereg csatáját, vitathatatlan, hogy számos helyen kiforratlan volt, a temérdek karakter nem volt egyensúlyban, ami leginkább a címszereplő Bilbóra volt igaz, arról nem is beszélve, hogy az 5 seregből 1 (a wargok) fel se tűntek. Bevallom, a Smaug pusztasága után féltem ennek a bővítettjétől, ugyanis a második részben a plusz jelenetek inkább eredményeztek egy Az eljövendő múlt napjaihoz hasonló alternatív változatot (gondolok itt főleg a Dol Guldurban történtekre), semmint valódi kiegészítéseket, és kezdetben úgy festett, hogy ahhoz hasonlóan ez is dagályossá válik. Már az in medias res kezdés Smauggal is ezt hivatott alátámasztani: a mozis verzió tökéletes ritmusát folyamatosan megtörik a beékelt kis jelenetek, hiába kapunk a sárkányból egy picivel többet (ami a szinkront és így a karaktert magyarul megszólaltató, nyáron elhunyt Haás Vander Péter munkáját nem érintette), itt a kevesebb tényleg több volt.
Hobbit extended 03
Hasonló erőfitogtatásnak tűnt Galadriel plusz beékelt kis jelenete is, ugyanakkor a játékidő előrehaladtával ezeknek a kiegészítéseknek egyre több funkciójuk van és egyre jobban egyensúlyba kerülnek a történettel. Bilbó a törpökhöz fűződő viszonya és "árulása" is jobban lett elmélyítve, ahogy a törpök is több szerephez jutnak, de a hangsúly természetesen a címbeli csatán van. Való igaz a mai blockbusterekhez képest bőségesen folyik a (CGI) vér és hullanak is a troll és ork fejek szép számmal (egy alkalommal naná, hogy Legolasnak köszönhetően), ugyanakkor a steril látvány a súlyukat elveszi ezeknek a vérengzéseknek, ha a kreativitásukat nem is, ennél fogva az R-es besorolást is túlzónak vélem. Jackson érezhetően kiélhette magát, és azok vannak annyira kreatívak, hogy amellett, hogy a tünde-törp konfliktust is jobban kiélezik, a humorosnak szánt plusz jeleneteket hajlamos neki elnézni az ember, már csak azért is, mert kevésbé szorul háttérbe Thorin megpróbáltatásai mellett.
Hobbit extended 02
A trilógia korábbi két epizódjához hasonlóan itt sem tudnám egyértelműen kijelenteni, hogy a bővítések Frodóék kalandjaihoz hasonlóan teljesebb élményt nyújtanak, mivel csak még jobban kiemelik, hogy kevés volt a 3 filmre való alapanyag, amit Jacksonék jobbára vagy plusz látványelemekkel, vagy pedig infantilis poénokkal kívántak ellensúlyozni. Akik azonban ezeken túl tudnak lépni, azok éppúgy élvezni fogják Tolkien - és persze Jackson - világában való elmerülést, mint korábban. https://www.youtube.com/watch?v=fN_aCB1bWcA
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.