Hirdetés

A titánok haragja – Premier kritika

|

A címbeli titánok – pontosabban egy – most végre tényleg felbukkannak, de az Olümposzt ezúttal sem találják. Ami talán nem is olyan nagy baj.

Hirdetés

Meg kell vallanom, hogy mióta gyerekkoromban láttam a Disney-féle Herkulest, oda vagyok a görög mitológiáért. Mindig is szerettem az ezzel kapcsolatos történeteket – leszámítva a béna Herkules-Xena kettőst – ezért is furcsállottam, hogy Hollywood a Gyűrűk Ura sikere után, miért nem nyúlt azonnal a témához. Aztán a két évvel ezelőtti első résznél végre ujjongtam, hogy egy zúzós fantasyben megelevenednek az Olümposz istenei és a Tartarosz titánjai (A Villámtolvaj, csak kellemes vizuális petting volt a témában). Noha nem voltam maximálisan elégedett, mivel az egészben lényegesen több rejlett, mint ahogy azt a hangulatos előzetesek sugallták, de arra a pár órára kellemesen kikapcsolta az agyamat. A folytatás pedig nem ígér és nem is ad többet, mint elődje: egy végtelenül ostoba, de szórakoztató blockbustert. A történet – ami ezúttal is elfért egy A4-es papírlapon – lényegében folytatja az első rész hagyományait. Perszeusz most is bele keveredik az istenek viszályába, ami a halhatatlanok atyjának, Kronosznak a szabadulásához vezethet. Hogy ezt megakadályozza, Perszeusznak ezúttal is A pontból B pontba kell mennie kis kompániájával, Agenorral és az előző részből megismert Andromédával, hogy megszerezzenek egy titokzatos fegyvert, amivel lelehet győzni a titánok királyát.

Clash of the Titans 2
Tehát a készítők maradtak a jól bevált(?) formulánál, és noha az első részt jegyző Louis Letteriert lapátra tették, jött helyette a tavaly még Los Angelesben űrlényekkel csatázó Jonathan Liebesman, aki minőségi javulást nem igazán hozott, de nem is rontott rajta, ezt pedig manapság meg kell becsülni. A rendező jelen dolgozatából most is látszik, hogy a dramaturgia, és a színészek vezetése nem az erőssége. Sokat ugrál jelenetek között, mintha a(z egyébként rém gyenge) dialógusokat minél hamarabb leakarná tudni, hogy aztán újra felrobbanthasson vagy felgyújthasson valamit.
Wrath of the Titans 05
A rendezőnek azonban – többé-kevésbé – szerencséje van a színészekkel. A legutóbb még farkasokkal táncoló Liam Neeson, valamint a most Bodzapálcáját nélkülöző Ralph Fiennes, minden különösebb megerőltetés nélkül haknizzák végig a filmet. Sam Worthington ígéretéhez híven jobban megerőltette magát színészileg, ami annyit tesz, hogy legalább annyiszor néz szomorúan, mint ahányszor zordan a kamerába, de nem okoz neki gondot, hogy a fel, majd eltűnő ókori lényekkel látványosan hajba kapjon (csak azért is el kellett sütnöm egy megjegyzést a frizurájára). Az újabb belépők közül már kevésbé jó a felhozatal. Az Andromédát alakító Rosamund Pike megjelenését tekintve haloványabb elődjénél, Alexa Davalosnál, a Tobby Kebbel-Bill Nighy viccesnek szánt kettősétől csak pár félmosolyra futja, az Árész szerepében tetszelgő Edgar Ramireznek pedig csak a muszklijai komolyan vehetőek, színészi eszköztára már kevésbé.
Clash of the Titans 2
Mégis Liebesman javára írható, hogy az első résznél grandiózusabb látványt sikerült tető alá hoznia, valamint a száz perces játékidő alatt egyáltalán nem áll meg a 3D hullámvasút, ami elődjével szemben egyáltalán nem kamu. A főgenya Kronosz filmvégi zúzása például meg ér egy misét, akihez képest a Kraken egy kis köröm piszok, de túl sok ideje a pusztításra neki se marad.
WRATH OF THE TITANS
Nyilvánvaló tehát a kérdés: milyen az első részhez képest? Ugyanolyan. Noha vannak újabb hibák is – mint a már emlegetett jelenetek közötti ugrándozás – és néhány régi is megmaradt, tehát ebben az esetben a videó játékokra hajazó (bocs, Sam) történeti szerkezet, aminek a végén várja hősünket az óriási főmonstrum, mégis egy tökéletesen élvezetes blockbustert kapunk, ha a popcorn és a cola mellé letesszük az agyunkat is. Az már más kérdés, hogy ez kevés ahhoz, hogy A titánok haragja bekerüljön a filmvilág Pantheonjába. https://www.youtube.com/watch?v=3ezhJymcQKw
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.