Hirdetés

Az utolsó boszorkányvadász - Kritika

|

Hirdetés

Vin Diesel elérkezettnek látta az időt, hogy valami újba fogjon a Halálos Iramban széria mellett, mert eredeti projektben már amúgy is rég vett részt (Babylon A.D. 2008, ha valaki még emlékszik), meg különben is. A nagy helyzet az, hogy önmagában Diesel kevésnek bizonyult, hogy eladjon egy amúgy korrekt filmet. Miután tavaly A hetedik fiú volt bődületes bukta, idén ez a megtiszteltetés Az utolsó boszorkányvadászt illette meg. Hiába, valamiért a fantasyk nem pörögnek a mozikban (kivéve, ha egy híres könyvadaptációról van szó ugye), pedig a tévében az egyik legjobb sorozat a műfaj éllovasa.

last-witch-hunter-the-7-rcm0x1920u
Amúgy a történet alapjaiba nehéz lenne belekötni. Adott nekünk egy harcos, Kaulder, aki elveszíti a családját, ezért bosszúhadjáratba kezd, de szerencsére ezúttal nem ezt kell figyelemmel követnünk századszorra is, mert már a film elején sikerrel jár. A főboszorkány azonban utolsó leheletével még elátkozza Kauldert, hogy örökké éljen, sőt sebezhetetlenné válik. A jók szövetségének ez éppen kapóra jön, ezért fel is fogadják fő boszorkányvadásznak. Az idők során alaposan megritkítja a varázslókat, de nem törli el őket a föld felszínéről, inkább megegyeznek velük és békében élnek egymás mellett az emberekkel titokban. Itt kapcsolódunk be az eseményekbe, amikor is Kaulder segítője, 36. Dolan (Michael Caine) meghal és hősünk nyomozni kezd az új Dolannel (Elijah Wood) és egy rendes boszival, Chloeval (Rose Leslie) kiegészülve.
39eca50de8a9a1e36c7f4971823cc206
A történet jól fel van építve, egyenletesen oszlik el az akció, a dráma és a különböző fantasztikus elemek sincsenek túlerőltetve. A probléma leginkább a dialógusokkal van. Amikor Diesel simán le-"kölyöközi" Caine-t, az egyszerűen röhejes, még akkor is, ha a karakterek szempontjából nem az, hisz Kaulder ugye ezer éves. Chloe, egy értelmes nő, aki végre nem csak dísznek van ott, ennek ellenére néha neki is akadtak teljesen érthetetlen megmozdulásai. Leslie-nek sikerült elkapnia a karaktert, hiteles volt a szerepben, nem úgy, mint Diesel. Bár nem érezni rajta az unalmat, azért kifejezett lelkesedést sem láttam rajta és igazából csak bölcs öreg módjára darálja a szöveget. Elijah Wood ugyan fontos a történet szempontjából, de felejthető volt, akárcsak Ólafur Darri Ólaffson, aki lényegében nem csinált mást, mint ördögi nézéssel állt vagy nagy ritkán gonoszkodott egy kicsit a teljes érdektelenség oltárán adózva. Michael Caine pedig huszadszorra is eljátszotta ugyanazt a karaktert.
the-last-witch-hunter-img07
Mégis, amikor kijöttem nem éreztem azt, hogy átvertek, vagy hogy ilyen rossz filmet én még életemben nem láttam, csak megvontam a vállam és továbbálltam. A szerepeket erőszakosan híres(ebb) színészeknek adták oda, akik láthatóan nem találták az összhangot egymással, konkrétan nulla a kémia a szereplők között. Az egész inkább egy felolvasás lett normális film helyett. Pedig akadt egy igenis váratlan meglepetés (meg egy nagyon olcsó húzás is, de annyira nem fájó). Érezhető volt, hogy kivételesen valami újdonságot akartak letenni az asztalra, hogy aztán később persze folytathassák, de nem egészen volt tiszta, hogy kinek is készült Az utolsó boszorkányvadász, mert mindenki nem lehet a célcsoport.
last-witch-hunter-movie-review-vin-disel
A látvány legalább abszolút rendben volt, de manapság már melyik fantasynál nem, szóval ez csak egy nagyon kicsi plusz (a boszorkányok különleges ismertetőjét, a villanó szemeket például kifejezetten kreatív megoldásnak találtam). A fényképezés amúgy nagyon hangulatos és szép, Dean Semler érdemel egy pacsit, mondjuk ő már akkor a csúcson volt, amikor én még meg sem születtem.
The_Last_Witch_Hunter_Vin_Diesel_jagt_boese_Hexe-Fantasy-Spektakel-Story-478082_630x356px_ac9d4de2c7d15c643eee8c409f551462__lwh_d036_12757_a4_jpg
Igazából nehéz megmondani, hogy miért lett összességében rossz, amikor szinte minden eleme korrekt önmagában. Manapság ez egyszerűen kevés. Itt is muszáj volt leerőszakolni a korhatárt PG-13-ra, hogy egyáltalán legyen valami esélye bevétel tekintetében, ennek oltárán pedig beáldozták a sötétebb (komolyabb) hangulatot, de értelemszerűen gyerekmesének sem eladható, aminek az lett a vége, hogy belesüllyedt a feledhető középszerűségbe. Ha valaki helyén tudja kezelni Az utolső boszorkányvadászt, kellemes szórakozást találhat, máskülönben meg fogja bánni a belépő árát.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.