Hirdetés

Bosszúállók: Ultron kora - Kritika

|

Hirdetés

Piszkosul nehéz feladat lehet a világ egyik legsikeresebb, hivatkozási alapnak számító blockbusterének folytatást készíteni, ami mind a mai napig meghatározó egy olyan zsánerben, amely éppen uralja Hollywood trendjeit. Éppen ezen felfokozott várakozások miatt sokan lehet, hogy csalódásként élik meg a Bosszúállók újabb világmegmentését, pedig éppúgy képes odapörkölni társai nagyrészének, mint elődje, csupán fegyvernemet váltott.

21 Avengers 2
De mit is jelent ez a váltás? Joss Whedonnak bizonyos értelemben könnyű dolga volt az első résszel, hiszen "csak" az addig felvezetett hősöket kellett egy légtérbe terelnie. Senki sem tudta, hogy mire számítson, egy emberbarát, méregdrága öltönyben repkedő playboytól, egy dühkezelési gondokkal küszködő zöld óriástól, egy idegen civilizációból származó istenségtől, valamint egy matuzsálemkorú szuperkatonától, nem is beszélve a dinamikus duóról, és éppen ezért a meglepetés erejével hatott, ahogy ezek a karakterek a lehető legkönnyedebb eleganciával rezonáltak egymásra. Így lényegében az ember szemet hunyt afelett, hogy az összeszokottsága ezeknek a figuráknak nem egyszer szimpla erőfitogtatásba csapott át, vagy hogy a történetnek nem volt lényegi súlya. Whedon pedig belátta, hogy az első rész váratlanságát, akkor még ismeretlenül ható naiv báját nem lehet újrateremteni, ehelyett (ígéreteihez híven) személyesebb vizekre evezett.
24 Avengers 2
Ha egy másik nagy franchise-hoz kellene hasonlítanom, akkor azt mondanám, hogy az Ultron kora úgy viszonyul elődjéhez, mint A birodalom visszavág az Egy új reményhez. A kihívás, és az ebből fakadó problémák nem kívülről érkeznek, nem egyszerűen csak túl kell élni egy újabb feladatot, és le kell győzni az ellenséget. Az igazi próbatételt maguk a hősök teremtik. Éppen ezért a folytatás látványos ugyan, de az akciók kisebb lélegzetvételűek, tudja mikor kell egy jó poént elsütni, de nem felejt el moralizálni sem. Tehát sötétebb, komolyabb mint elődje, de nem felejt el az lenni, aminek teremtették: egy velejéig szórakoztató és látványos blockbusternek.
22 Avengers 2
Ellenben Ultron félreértelmezi rendeltetése célját, viszont felismeri teremtői gyengeségeit és megpróbál - a maga sajátos logikája mentén haladva - jobb lenni náluk. Noha a képregényekben eredetileg Hank Pym, avagy a Hangya teremti a mesterséges intelligenciával megáldott, majd az emberiség ellen forduló robotot, a filmnek csak jót tett, hogy maga Tony Stark hívta életre. Tudjuk jól, hogy a milliárdos playboytól nem áll távol az excentrikus magatartás (és akkor még finoman fogalmaztam!), ez pedig nagyszerűen összpontosul az "apjához" hasonlóan istenkomplexusban szenvedő gépben, aki ugyanakkor nem több egy dacos gyereknél, aki ellenszegül atyja akaratának, ami imponál a hozzá hasonló árváknak, mint a Maximoff-ikrek.
25 Avengers 2
Már ez a komplex, morális kérdéseket (használhatjuk a Világot a játszóterünknek, csak mert megtehetjük?) is felvető viszonyrendszer túlmutat elődjén, és ebben még nincsenek benne a többiek, mint a harcostársaival ellentétben a hétköznapiságot megtestesítő Bruce Banner kálváriája, vagy az emberi józanságot képviselő Sólyomszem, aki a film - és úgy egészében az egész Marvel Filmes Univerzum - leginkább önironikus mondatáért felel. Részben pont a túl sok karaktert mozgató cselekmény válik elődjével ellentétben kissé ritmustalanná, és Whedon nem tud minden karakter között kellő mértékben ugrálni. A másik probléma pedig, hogy míg az első rész egyértelműen az addigi különálló filmek kicsúcsosodása volt, és önállóan is megállta a helyét, addig a Bosszúállók: Ultron kora egy átvezető rész, ami nem csak a második fázisnak a kiteljesedése, hanem előrevetíti a harmadik fázis összes leendő filmjét, szinte kivétel nélkül és ettől helyenként túlontúl töménnyé, egyúttal darabossá válik, miközben a sorozat jellemző betegségei, mint a tényleges, a nézőre átragadó fenyegetettség érzésének a hiányát, vagy az ismét az "égből jön az áldás" típusú finálét ne is említsem.
avengersaou333
De nyilván az a kérdés, hogy van e olyan jó, mint elődje. Abszolút! Mégis más, nehezebb darab annál, így aki egy az egyben azt az élményt várja, az minden bizonnyal csalódni fog. Mindenki másnak kihagyhatatlan szórakozás, méghozzá a legjobb fajtából. https://www.youtube.com/watch?v=oiDNOIr_NIo
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.