Hirdetés

Elrabolva 3 - Kritika

|

Hirdetés

A Liam Neeson sorozat bemutatja Liam Neeson legújabb produkcióját, a főszerepben Liam Neesonnal. Hollywood árnyoldalát mutatja, hogy nem csak valóban szerethető filmeket bővítenek teljesen feleslegesen franchise-á és ezzel együtt véreztetnek ki, de ugyanez igaz az ezekkel a szériákkal szorosan egybeforrt színészekre is. Emlékeztek még azokra a szép időkre, amikor Johnny Deppet komolyan vehető színészként tartottuk számon? Aztán kihajózott a Karib-tengerre és szépen fokozatosan minden filmjében Jack Sparrow valamelyik aspiránsát láthattuk – és gyakorlatilag láthatjuk azóta is – tőle. Liam Neeson-t is utolérte ez a betegség, hogy végül Bruce Willishez hasonlóan eltemesse azt a karaktert, ami akciósztárrá tette, és éppúgy a pechjére, mint a szerencséjére, neki ehhez Willisszel ellentétben elég volt pár év. Pechjére, mert az Elrabolva első részével, közel 60 évesen vált akciósztárrá, és azóta is minden második filmjében egy olyan tapasztalt veteránt játszik, akivel nem érdemes packázni, még A feláldozhatók teljes stábjának sem. És szerencséjére, mert Neeson alapvetően egy minőségi drámai színész, aki ezek nélkül is bármikor megállja a helyét és már az Elrabolva előtt is egy magasan jegyzett aktor volt. Olyannyira, hogy Pierre Morel filmjét is az ő karizmája, drámai súlya vitte sikerre.

taken-3-liam-neeson-640
Az Elrabolva ugyanis egy igazi B-film volt, mind történetét, mind karaktereit tekintve, Neeson (és Morel) tette viszont lényegesen többé Bryan Millst, mint mondjuk Steven Segal. Persze nem érdemes elfelejtkezni Luc Besson és Robert Mark Kamen forgatókönyvéről, akik egyrészt a leánykereskedelem tematikájával kellően dühítő és felkavaró témát szolgáltattak, másrészt viszont Mills figurájának a kétségbeesésén és a dühén túl megadták azokat az unalomig ismert képességeket, amikkel több volt, mint egy egyszerű gyilkológép, és amivel megadták a néző számára azt az azonosulási pontot, amit nagyvalószínűséggel ő is tenne, ha elrabolnák a gyermekét. Ezért működött már csak (kis) részben a második és ezért nem működik a harmadik rész. A második epizódnál gyakorlatilag hallani lehetett, ahogy a forgatókönyvírók vért izzadva próbálták lemásolni az első tematikáját (lásd. még Másnaposok 2.), majd hallgatva a kritikákra teljesen új alaphelyzetet hoztak a harmadikra, aminek már semmi köze nincs az eredeti címhez (lásd. még Másnaposok 3.).
Taken 3
Simán lehetett volna ebből egy bűnös élvezet kategória. Neeson is csak azzal a feltétellel ment bele, ha ezúttal nem rabolnak el senkit. Ez részben igaz, hiszen ”csak” a boldogságát veszik el tőle, a baj viszont onnan ered, hogy ezt majd húsz éve Harrison Ford egy mai napig szórakoztató thrillerben eljátszotta. Az előző epizódot is jegyző Olivier Megaton mozija ugyanis cselekményében pofátlanul másolja A szökevényt (innen is csókoltatom Mr. Besson!), viszont tehetség híján csak egy két órás lélektelen és kivehetetlen akció maraton kerekedik az egészből, amivel már Neeson sem tud mit kezdeni. Hiába van a karakternek (majdnem) olyan erős a drámája, mint az elsőben, Megaton nem ért a jelenetek tálalásához, és hiába igyekszik a derék ír, tragédiájából, küldetéstudatából nem kapunk semmit sem.
taken-3-1
A sok akciózás pedig láthatóanőt is kifárasztotta, néha már a futás is nehezére esik egy egész rendőr század elől, és ezt a vágók próbálták orvosolni, csakhogy ezzel az akciók élvezhetőségéhez szükséges snittek is a Lomtárban kötöttek ki. Viszont ezek után az egykori jedi mestert nyugodtan áthívhatják az X-Menbe, mert szemmel láthatóan megtanulta a teleportálás képességét, ugyanis rendre a legképtelenebb helyzetekből tűnik el, majd bukkan fel egy karcolás nélkül. A síkegyszerű cselekményt pedig a Mr. Nyilvánvaló névre is keresztelhető Forest Whitaker narrálja, aki csak azt felejtette el megemlíteni, hogy ki a hunyó, nem mintha ez a karakter felbukkanásakor nem lenne teljesen egyértelmű. Az Elrabolva 3. – remélhetőleg a plakátok ígéretének megfelelően – az út végét jelzi. Egy olyan útnak a végét, amibe talán jobb lett volna soha bele sem vágni, még akkor sem, ha az első állomásér mind a mai napig hálásak vagyunk. https://www.youtube.com/watch?v=jlMwt0ZcR9c
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.