Hirdetés

Filmklasszikus: Meglógtam a Ferrarival

|

Fiatalság, bolondság - ez a 80-as években sem volt másképp.

Hirdetés

Vannak filmek, amikre haragudnunk kellene, főként szülőként. Ilyen például a Meglógtam a Ferrarival is, ami valószínűleg nem kevés tanár és szülő életét keserítette meg, de mégis annyira szórakoztató és örök érvényű, hogy az ember inkább hallgat a szívére, ha értékítéletet kell mondani felette. Sokat hozzátesz ehhez a flegmaság és a trollkurzus megtestesítője, Ferris Bueller, akinek megformálója, Matthew Broderick most töltötte be a hatvanat. Igen, ő is öregszik.

Hirdetés

Talán már Broderick sem az a semmirekellő kamasz, aki végzősként meglógott valakinek a Ferrarijával, de bocs Matt… akarom mondani Ferris, ezt a húzásod nem fogod egy könnyen elfeledtetni velünk. Jól megjegyeztük monológjaid, amiket a kamerába mondtál (Enola Holmes és Deadpool hozzád képest kispályások), drukkoltunk, hogy nehogy lebukj a szüleid és a tanáraid előtt, és bizony, olykor még haragudtunk is rád, amikor csak a saját fejed után mentél.

John Hughes tinivígjátéka - ha esetleg még valaki nem látta volna - egy iskolakerülő kamaszsrác napját követi végig, aki haverja (Alan Ruck) és barátnője (Mia Sara) társaságában Ferrariba pattan, és mit sem törődve a szülei gondoskodó szeretetével és az igazgató (Jeffrey Jones) kevésbé szeretetteljes törődésével útnak indul Chicago belvárosába.

Az alapkonfliktus helyzetkomikumokat szül, a humoros pillanatok azonban nem egyszer csapnak át komolyabb hangvételbe, ami bár nem fordítja ki a vígjáték műfaját, mégis több réteget ad ennek az alapvetően egyszerű történetnek. Felhívja a figyelmet arra, hogy a törődésre és a figyelemre igenis szüksége van egy tizennyolc éves fiatalnak, még akkor is, ha ezt nem vallja be magának, hiszen ebben a korban alakul ki igazán a személyisége, amikor érzelmileg a legsebezhetőbb. Cameron karaktere tökéletes példa erre: mindvégig ott van Ferris mellett, de nem tudja levetkőzni magáról az apja által ránehezedett nyomást, és a film lezáró nagyjelenete pont ennek a kicsúcsosodását mutatja be a maga keserédes módján.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A tinédzserkor mellett a tanári szerep kifigurázása és sztereotipizálása is fontos részét képezi Hughes filmjének (aki néhány évvel később a Reszkessetek, betörők!-ben is odaszúrt a gyermekekért felelős felnőtteknek). Persze nem szándékom egy vígjátéknak szánt filmbe azért beleszállni, mert bizonyos társadalmi jelenségeket vagy csoportokat kiparodizál, de azért érdemes szemügyre venni mind a gazdaságtant oktató, egyébként ténylegesen a tudományterületen végzett Ben Stein figuráját (a jeleneteiben végig improvizált), és a Jeffrey Jones által megformált igazgatót, akik közül egyik sem ért a fiatalok nyelvén. Sőt, kifejezetten antipatikusnak és szánalmasan nevetségesnek ábrázolja őket Hughes, ami a történet szerint elegendő indok arra, hogy néhány suhanc meglógjon a Ferrarival. Mindenesetre ennek köszönhetően kaptunk egy veszettül szórakoztató Jonest, aki talán az Amadeusban II. Józsefként volt ennyire vicces.

A film akkora népszerűségnek örvendett, hogy utána néhány évvel az NBC berendelt egy sorozatot is, amiben bár más színészek alakították a szereplőket (többek között Jennifer Aniston), próbálták a klasszikus történetét és stílusát részletesebben kibontani. Mondanom sem kell, a széria meg sem közelítette az eredetit, egy évad után elkaszálták. Ebből is látszik, hogy a Meglógtam a Ferrarival egy jelenség, amit nem lehet csak úgy lemásolni vagy rebootolni. Inspirációs alapnak tökéletes, meríteni lehet belőle, ahogy azt később számos műfajbeli meg is tette, de sajnos el kell fogadni, hogy az überlaza Matthew Broderickből, a kesergő Alan Ruckból, vagy a drogos Charlie Sheenből egy van, nem több! Isten éltesse, Mr. Broderick! 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.