Hirdetés

Kritika: Bepróbáltuk az új magyar hangjáték, az Odabenn első epizódját

|

Lehetőségünk adódott egy itthoni friss kezdeményezés, az Odabenn című hangjáték sorozat első epizódját meghallgatni - alább olvashatjátok első benyomásainkat.

Hirdetés

A kizárólag audioélményre alapozó sci-fi sorozat egy fiatal, feltörekvő író, Nagy Borús Levente alkotása, aki a 2019-es Hypewriter forgatókönyvírói pályázaton szerezte meg a 3. helyezést sorozattervével. Levi (akit korábbi fordítói munkájának köszönhetően sokan Ingorion-ként ismerhettek) és csapata az elmúlt hónapok során olyan színészeket nyertek meg a projektjükhöz, mint Peller Anna, Rácz Zsuzsanna, Laurinyecz Réka, Köleséri Sándor, Nagy Sándor és Bodor Géza, valamint a pilotban olyan friss hangok is megjelennek, mint Engel-Iván Lili Rebeka vagy Ács Balázs.

Hirdetés

Odabenn 1x01 - Első benyomások, kritika

Először is egyvalamit szeretnék rögtön a legelején tisztázni a kritika helyénvaló kezelésének érdekében: jelen sorok írója bármiféle túlzás nélkül nulla darab podcastet vagy bármi más, kizárólag hangélményre építő tartalmat fogyaszt a szabadidejében a zenén túl. Nem hiszem egyébként, hogy ez bármilyen szinten is befolyásolná az Odabenn című hangjáték első epizódjáról alkotott véleményemet, mindenesetre nyílt lapokkal szerettem volna játszani - aztán valakinek lehet, hogy ez is releváns információval szolgálhat a soraim kiértékelése kapcsán. Most viszont vágjunk is bele a tényleges elemzésbe, következzék az Odabenn című hangjáték pilot epizódjáról alkotott első benyomásunk.

A történet szerint valahol a jövőben járunk, mikor a naprendszert már kolonizáltuk, a Föld pedig már szinten lakhatatlan. Csupán afféle sport és játék jelleggel járnak vissza a gazdag "égiek", hogy átutazva a fél galaxist levadásszák a mutáns, "abszorb" névre hallgató, egykori bolygónkat benépesítő szörnyeket.

Egy ilyen vadászat kezdetébe csöppenünk bele, mikor is a főhős, Athias, valamint édesapja, Xavier - félig-meddig tragikus múltjuk elől menekülve - megérkeznek a földi kalandparkba. Ám ahogy az borítékolható, a vadászat rögvest kisiklik, a telepatáira képes fiúnak pedig valahogy helyt kell állnia ezen a már-már posztapokaliptikus Földön, ha életben akar maradni.

Többet a cselekményről nem is nagyon szeretnék lelőni, az egész epizódot egyébként egy cold opening nyitja, valamint egy eléggé erős cliffhanger zárja, azonban ezeknek a tartalma alaposan spoileres lehet, így senkit nem fosztanék meg a felfedezés örömétől.

Kezdem a pozitívumokkal: hangtechnikailag az epizód elképesztően igényes és élvezet hallgatni. Ha azt várjuk, hogy a dialógusokon túl a majd' 40 perces epizódban csupán 1-2 szörny morgása vagy lézerfegyver ropogása fog hallatszani, akkor garantálható az óriási pofára esés. Hiába "garázsprojekt" az Odabenn, a hangok választékosak, sokrétűek és igényesen szerkesztettek, a szinkronszínészek mindent beleadnak (a Leonardot életre keltő színész játékát speciel különösen élveztem), valamint néhány rendkívül ötletes megoldással is igyekeznek pótolni a készítők a vizuális ingerek hiányát - kedvencem ezek közül a "csilingelő fül" effektus volt, az Archer rajongók szerintem különösen meg fogják azt a jelenetet mosolyogni.

Szintén hangtechnikánál maradva, de külön bekezdést és óriási piros pontot érdemel a karakter "gondolatainak" életre keltése - ugyebár nem látjuk, mi történik a vásznon, így nincsenek olyan arckifejezések, mimikák és gesztusok sem, amik segítségével beleláthatnánk egy-egy karakter döntései és cselekedetei mögé.

A készítők így ezeket a gondolatokat szó szerint kimondatják a karakterekkel, de ahogy a filmekben a visszaemlékezésekben is gyakran más színekkel és tónusokkal mutatják a múltat, úgy itt is találkozunk a csak gondolatban elhangzó szavakhoz párosuló, jellemző hangeffektekkel.

Filmben, sorozatban ez eléggé utált megoldás és nem csodálkoznék rajta, ha valakinek itt sem feküdne annyira, viszont egy hangjátékban, mely történetének ráadásul tippre szerves részét fogja alkotni a telepátia, szerintem kifejezetten jó húzás.

Mindenképp az epizód erősségei közé sorolnám a cselekmény kibontását is, szerintem könnyedén haladt előre a történet és "gyorsan" eltelt ez a 40 perc, nem éreztem egyszer sem igazán, hogy leült volna a narratíva vagy épp unnám, amit hallgatok.

Sajnos azonban a zsánerválasztással és a sci-fi közeggel az expozíció terén nehéz fába vágták a fejszéjüket a készítők. A világépítés "jobb híján" csak párbeszédekben tud működni, ami miatt az epizód első felében néhány eléggé masszív, expozícióval teli dialógust fogunk végighallgatni, hogy megértsük és megismerjük a karakterek hátterét és az Odabenn világát. Az ambíciót viszont én mindenképp értékelem a projektben, valamint ez a kellemetlen sajátosság is sajnos a formátum velejárója, de a pilotban készüljünk fel rá, hogy jó pár ilyen informatív dialógust kapunk (noha vigasztaljon a tudat, hogy ha tető alá tudják hozni a projektet a srácok, akkor ez a jelenség vélhetően már a második-harmadik epizódtól jelentős mértékben eltűnik majd). Továbbá akadt egy-két olyan dialógus, amik kissé mesterkéltnek számítottak vagy az írás, vagy a színész játéka miatt, de ezek igazából csak elenyésző számban tűntek fel.

Az igazán kritikus pont, ami számomra talán még inkább zavaróvá vált az epizód végére… az épp a főhős, Athias karaktere. Nyilván az ő szemén át fogjuk megismerni ezt a világot és a mögöttes összeesküvést, viszont a tragikus családi múltjának megismerésén túl nekem nagyon hiányzott a karakter jelenjének bemutatása, hogy milyen ember is ő valójában, kit készülök én most az elkövetkező epizódokban követni, kinek a sorsáért fogok izgulni.

Talán az első egy-két jelenetében elfért volna még pár ilyen karakterjegy felvillantása vagy akár egy plusz jelenet is, így az epizód végére azt éreztem, hogy viszonylag keveset tudok róla. Viszont ahogy félig-meddig már említettem rébuszokban, az epizód felvezetése és az epizód lezárása szerintem biztató a történet jövőjét tekintve, abszolút olyan érzésem van, hogy a készítők kigondolták előre a sztorit, van mögöttes vízió és egy másodpercre se merült fel bennem, hogy ez a világ csak egy nagy blöff lenne. Érződik, hogy a készítők pontosan tudják, hová is szeretnék kifuttatni a történetet.

Összegzés

Az Odabenn - főleg így, hogy egy kvázi hobbiprojektről beszélünk - egy remek és egyedi kezdeményezés arra, hogy színt vigyen a hazai történetmesélésbe. Tény sajnos, hogy iszonyatosan nagyot vállal a műfajválasztásával, amibe bizonyos esetekben bele is törik a bicskája, viszont minden ilyen szituációra van egy technikailag bravúros megoldásuk, ami miatt végig szórakoztató tud maradni.

Őszinte leszek, és most visszautalnék a bevezető soraimra a podcastes és egyéb, hasonló jellegű hiányosságaimra: számomra nem ez lesz az a hangjátéksorozat, ami meggyőz a kizárólag audióra építő tartalmak fogyasztását illetően, de ez a saját "hülyeségem", azt pedig tartom, hogy van annyira igényes és újszerű alkotás ideahaza az Odabenn, hogy könnyedén meg fogja találni a célközönségét.

Az Odabenn első epizódja, ma, azaz január 21-én debütál Youtube-on, Soundcloud-on, iTunes-on, és Spotify-on. A készítőket Patreonon keresztül tudjátok támogatni. A Puliwood szerkesztősége nevében gratulálunk az eddig elért eredményeikhez és kívánunk sok sikert az alkotóknak, élükön Nagy Borús Leventével a projekt megvalósításához!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.