Hirdetés

Mélytengeri pokol - Kritika

|

Peter Berg és Mark Wahlberg újabb igaz története, ezúttal az olaj, a tűz és a kapzsiság triójáról. Kihagyhatatlan!

Hirdetés

A katasztrófafilmek alapvetően hálás hollywoodi témák - még ha momentán épp kevésbé divatosak is az álomgyárban -, mert általában természet okozza a problémát - tehát nincs kit hibáztatni -, és látványos, grandiózus rombolásra, valamint jó adag hősiességre ad lehetőséget. Peter Berg (A túlélő, Csatahajó) máshonnan közelít: jól körülhatárolható gonoszt ad a BP személyében, miközben meglepően tartja magát a realitásokhoz, és csak a feltétlen szükséges mértékben fűszerez hősiességgel.

Hirdetés

Amerika legnagyobb olajkatasztrófáját elmesélő Mélytengeri pokol így egy kétfelvonásos előadássá válik, ahol az első rész a "Bemutatom a csapatot", míg a második az "Íme a katasztrófa" címet viselhetné. Berg az akcióhős/keményfiú/egyszerű mérnök családi életének bemutatásával kezd, amelynek meghittsége a Friday Night Lights rajongóinak lehet ismerős, és ahol Mark Wahlberg és Kate Hudson olyan természetes és hihető házaspárt alakít, hogy a néző rögtön reménykedni kezd, a film további részeiben sem veszti el a hitelességet.

Nemhiába. Később a fúrótornyot csupa fegyelmezett, éles eszű profi (főként Gina Rodriguez és Dylan O'Brian) népesíti be, akiket a bölcs tengeri medve (Kurt Russel) vezet, miközben különösebb magyarázat nélkül repkednek a szakzsargonok, hogy mennyi minden nem működik a "pokoli tornyon" - főként a BP kapzsiságból fakadó spórolásának köszönhetően. Az olajcég hanyagságának John Malkovich ad arcot, aki lubickol az egydimenziós gonosz szerepében, zseniális cajuni akcentussal színesítve azt (angol nyelvű változat).

Matthew Michael Carnahan (A királyság, Gyávák és hősök) és Matthew Sand (Nindzsa gyilkos) forgatókönyve ügyesen növeli folyamatosan a feszültséget, míg az szó szerint túl nagy nem lesz, és meg nem történik - többek között - a kitörő metángáznak köszönhető robbanás. A speciális effektek, a CGI, a hangmunka mind-mind kiváló, élénk és körmeinek tövigrágására készteti a nézőt. A mentési és menekülési jelenetsorok hasonlóan izgalmasak és gyorsan pörgőek, amelyek végig szem előtt tartják Berg legfontosabb célját: az áldozatok bemutatását. 

Egy esetleges harmadik felvonás mégis hiányzik a képből. Épphogy utalásjelleggel van ugyanis jelen a 87 napig tartó olajömlés, a katasztrófát követő perek, a hatalmas természeti katasztrófa következményei, illetve a hosszadalmas helyreállítási próbálkozások. (Ez utóbbit a BP egyébként joggal hiányolta a filmből a premier kapcsán kiadott sajtóközleményében.)

Ám ha csak 2010. április 20. eseményeit tekintjük, a Mélytengeri pokol egy feszült akciódráma, amely keveri Michael Bay robbantáshoz való vonzódását, Paul Greengrass Philips kapitányának dokudrámai tengeri horrorjával. Végkicsengésül pedig egy nagyon szomorú dologra emlékeztet: semmi nem biztosítja, hogy a tragédia nem történik meg újra. És a Deepwater Horizonhoz hasonlóan a következő szerencsétlenség sem a természet katasztrófája lesz, hanem az ember hibája.

Értékelés: 90%

Kiknek ajánljuk?

- Katasztrófafilm rajongóknak
- Környezetvédőknek

Kiknek nem?

- BP alkalmazottaknak
- Benzinfalóknak

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.