Hirdetés

Micimackó - Kritika

|

A.A. Milne klasszikusát már rengeteg epizódban és sorozatban végigkövethettük, de újra és újra rá kell, hogy jöjjünk: Micimackó kalandjai megunhatatlanok!

Hirdetés

"Olyan különös érzésem támadt, mintha elfelejtettem volna valamit." A Walt Disney Animation Studios visszatér Micimackóval a Százholdas Pagonyba, így harmincöt év után újra széles vásznon láthatjuk a világ legismertebb medvéjét. A régi bájjal, szellemességgel és hóbortokkal fűszerezett teljesen új alkotás lehetőséget ad egy egészen különleges találkozásra a bölcselkedő "csacsi, öreg medvével" és barátaival, Tigrissel, Nyuszival, Malackával, Kangával, Zsebibabával és végül de nem utolsó sorban, Fülessel, aki megint elhagyta a farkát. "Hm, a farok, vagy ott van, vagy nincs ott" - mondja Micimackó - "És a tiéd nincs ott…".

Hirdetés

Görbüléséből cseppet sem engedő szám még nagyobb ívet vett, mikor meghallottam a nagyszerű és szívmelengető hírt: Micimackót nagyvásznon is láthatom a gyermekkoromból rajongásig imádott sorozat után. A környezetemben volt, aki elképedve bámult 22 éves kobakomra és ciccegő hangot hallatva rovott meg, amiért "felnőtt" fejjel is képes vagyok beülni egy kissrácoknak és lányoknak rajzolt Disney mesére. Itt szeretném leszögezni ezen alapvető félreértést: a Micimackó nem korfüggő és a Disney úgy készítette el, hogy a kicsiket elkísérő felnőttek, vagy nagyobbak is megtalálják a saját szórakozásukat. Garantálom bárkinek, aki csak pár percet is szánt életéből mesékre, hogy remekül fog szórakozni mackó kománkon és díszes kis kompániáján.

Az első és legnagyobb pozitívum, amiért szinte megöleltem volna a hazai forgalmazó szinkronlépéseit, az a régről ismert szinkronfelhozatal: a karakterek nagy részének ugyanaz a hangja, mint az eredeti sorozatban, hatalmas piros pont érte kedves Fórum Hungary! Elképzelhetetlen lenne Mikó István nélkül Micimackót hallgatni, vagy az, ha Nyuszit nem Szacsvay László szólaltatná meg. Hasonló ballépés és galiba kerekedett volna ki akkor is, ha Tigris Bács Ferenc orgánuma nélkül nyitja ki a száját. Ami új és nagyon tetszett e téren, az a Füles mellé párosuló Kárpáti Tibor, aki így még szomorúbb és mélabúsabb hangzást kapott, mint eddig valaha. A beszédtémát lezárva nem mehetünk el értelemszerűen a dalvilág mellett sem, amit honfitársaim Zséda remek előadásában élvezhetnek, s valóban kellemes, néhol kacér a fülnek eme zeneszó. Néhol kicsit soknak éreztem már a dalolást és dúdolgatást, de a többi tényező tükrében valahogy lesatírozódott a hibák listájáról a kelleténél mézcseppnyivel több énekszó.

Örömmel tölt el a Disney azon törekvése is, hogy figyeltek a mű hosszúságára - pár perccel több csak, mint egy óra és nem kell hangsúlyoznom ez mennyire eltalált lépés volt a részükről: a cselekmény nem vontatott, nem kell felesleges üresjáratokat végigülnünk és a kicsik is bírják "ülőenergiával" azt a röpke órácskát. A kedvező játékidő mellett szintén fontos előny, hogy befogadhatóvá tették mindenki számára Micimackó újabb fejtöréseit: megmaradtak a régi rajzolási formánál kiegészítve azt a narrátor meséjéből adódó közbevetésekkel (gondolok itt a könyv sorain lépdelő szereplőkkel és így tovább). A történet legnagyobb fordulópontja az, amit már ezer éve is szerettünk és figyelemmel követtünk: Füles elveszti a farkát, a csapat pedig utána ered. Ki vihette el? Bagolynak akad ötlete egy a Róbert Gida ajtaja előtt talált levél kapcsán...

Ennyi jóság, valamint dicséret után nem is lehet kétséges, hogy Disney apánk nem nyúlt mellé: egy könnyen befogadható, aranyos és klasszikus történetre épített olyan elemeket, amiket már az előző generáció is imádott és valószínűleg még a következő kettő is fog. A megtekintése minden korosztálynak erősen ajánlott, 0-150 éves korig! 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.