Hirdetés

Pilot: Andor

|

Egy kis csúszás után megérkezett az egyik legjobban várt Star Wars sorozat, az Andor Diego Lunával a főszerepben.

Hirdetés

Megérkezett az eddigi legjobb Star Wars sorozat? Na jó, ilyen bátor kijelentésekbe nem fogok belemenni három rész után, meg különben is, előttem az internet népe már amúgy is ilyen jelzőkkel illette az Andort, pedig szerintem csak mindenki meglepődött, hogy mennyire "Star Warsos". Azon is őszintén mindenki ámult és bámult, hogy a legfeleslegesebb történetből valaha csinált anno filmet a Disney, miután megvette a Lucasfilmet, aztán azon meg főleg, hogy egy rohadt menő háborús sztorit kaptunk és a legvadabb Darth Vader jelenet lett a jutalmunk a végén. A Zsivány Egyes jött, látott és győzött, Diego Luna pedig instant közönségkedvenc karakter lett és az amúgy is tehetséges színészt sokan felfedezték maguknak, most pedig eljött Cassian Andor pillanata. 

Az írás a kiadott első három részről szól. 

Hirdetés

Az Andort a legelsők között kezdték el fejleszteni - amikor bejelentették a Star Wars sorozatok érkezését a Disney+-ra -, miután az újraforgatások után a Zsivány Egyes kasszát robbantott és nem csak a nosztalgia miatt. Olyan régen volt, ki emlékszik már arra, mekkora hír volt, hogy Christopher McQuarrie ugrott be kisegíteni Gareth Edwardsot, de milyen jól is tette, mert 2022-ben nekik köszönhetően egy remek karakterrel újra az egyik leggazdagabb settingbe térünk vissza. Egy teljesen új sztorit kapunk (fogjuk rá), ami bemutatja, miért is lázadt fel a fél galaxis a Birodalom és az Uralkodó ellen. Cassian Andor egy melós bolygón éli békés, nincstelen életét, amikor is belefut két birodalmi rendfenntartóba, akik meg véletlenül beleszaladnak az öklébe és a lövésébe. Andor tudja is, hogy ezt most alaposan benézte, mert párszor már meggyűlt a baja a Birodalommal és jobb, ha gyorsan meghúzza magát. Az első három rész a szokásos lassú tempóban csak annyiról szól, hogyan próbál Andor minél gyorsabban olajra lépni, mindeközben pedig megismerjük a karaktert, a motivációit és a környezetét. Ismét jó döntés volt sok részt egyben kidobálni, mert ez gyakorlatilag egy első fejezet, vagy felvezető film az Andorhoz. 

Gondolom sokan várták, hogy Diego Luna jó lesz, és milyen igazuk lett! Igazából tényleges cselekmény kevés van, de Luna nagyon odateszi magát, abszolút övé minden egyes képkocka. Látszik, hogy volt ideje dolgozni a karakteren és bár kivételesen tudjuk, merre vezet az útja, izgalmas lesz végigkövetni, hogyan jut el a mindent feláldozni képes lázadóig. Jelenleg egyelőre egy kicsit esetlen, szétszórt, de borzasztóan tehetséges életművésznek írnám le, aki valószínűleg eddigi élete során mindig talpra esett volt és kihozta egy lehetetlen szituációból a legjobbat. Kíváncsi vagyok, miképpen fogják a lázadók kihasználni a széles körű képességeit vagy fejlesztik tovább oda, amit a Zsivány Egyesben láttunk tőle. 

Szimplán saját vélemény alapján azért szerette mindenki az eddigi pár részt, mert egyszerűen hozza mindazt, amitől a Star Wars-ba milliók lettek szerelmesek. A Mandalorian már tökélyre fejlesztette a hangulatot és ott veszik fel a fonalat, ahol az abbahagyta. Adott egy roncstelep bolygó - kivételesen nem egy sivatagos -, amihez a birodalomnak túl sok köze nincsen, annyira jelentéktelen és távol esik a nagy történésektől. Ezeken a rég elfeledett helyeken pattannak a ki a lázadások első szikrái. Itt születnek azok a személyek, akik többet akarnak, akik nem fognak fejet hajtani a Birodalom előtt. Az Andor pedig bevezet minket a lázadók világába, milyen széles körű háttérrel és mégis egy céllal fognak össze élőlények, akiket amúgy szó szerint világok választanak el. Ez az a rusztikus, félig meddig rothadó, ugyanakkor sok tekintetben gazdag galaxis, ami még mindig képes elvarázsolni a nézőt. 

Valóban erős kezdést tudhat magáénak az Andor, de azért néha olyan érzést ad, mintha Cassian egy fejetlen csirkeként rohangálna körbe, miközben szorul a hurok. A Birodalom szokás szerint totális inkompetensek gyülekezete, még mindig képtelen vagyok egy percre is komolyan venni őket. Itt éppen nem fehér rohamosztagosok vannak, de igazából mindegy, mert célozni továbbra sem tudnak. Homályos képet kapunk Cassian múltjáról is, ami puszta expozícióként funkcionál, egyelőre nem sokat tesz hozzá a karakterhez, persze azért gyönyörűek a képek és valahova be kellett tolni. Még kivárok, hogy hová fut ki az egész, az évadkritikában majd visszatérünk rá. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.