Hirdetés

Pilot: The Walking Dead: The Ones Who Live

|

Megérkezett a The Walking Dead legnagyobb várakozást övező spin-off sorozata, ami végre megválaszolja, hogy volt mindeddig Rick Grimes.

Hirdetés

Bár a The Walking Dead mára komplett sorozatos univerzummá nőtte ki magát, nem lehet elvitatni, hogy ez a név sokáig egyet jelentett Rick Grimes karakterével, akivel minden kezdetét vette - ám az eredeti képregényszériával ellentétben nem vele zárult. Andrew Lincoln még a tizedik évadban távozott a sorozatból, amikor a valaha rekordokat döntő nézettség erősen lejteni kezdett.

Ez viszont nem jelentette a karaktere végét. Rickkel a főszerepben három mozifilmet kezdett el fejleszteni az AMC csatorna, a koncepció viszont idővel egy hat epizódos minisorozattá nőtte ki magát, ez lett a The Ones Who Live. Lincoln oldalán pedig visszatért a Rick keresésére induló szerelmét, Michonne-t megformáló Danai Gurira is, hogy végre valahára választ kapjunk régóta égető kérdésekre.

Hirdetés

A The Walking Dead univerzum különböző sorozataiban rendre felütötte a fejét az a három egymásba fonódó karika, ami a Ricket is magával hurcoló Polgári Köztársaság nevű szervezetet szimbolizálja. Aki követte a különböző szériákat (különösen a nem túl fényes megítélésű World Beyondot), mostanra elég behatárolható elképzelése lehetett a Köztársaság méreteiről és nem túl etikus gyakorlatairól. Ám az sem lesz elveszve, aki legfeljebb az anyasorozatot látta, hiszen a The Ones Who Live kiemelt hangsúlyt fektet rá, hogy bevezessen minket a minden korábbinál kiterjedtebb szervezet működésébe, hierarchiájába és belső ellentéteibe. Mint az lenni szokott, még a legstrapabíróbb létesítményeken is van valahol egy repedés. A Köztársaság esetében ez a saját hadserege, és mivel Rick megtestesült vezető, a Polgári Köztársaság Katonasága (eredetileg CRM) őt is szeretné a soraiban tudni - ez pedig egyszerre áldás és átok a minden erejével a szökésen igyekvő férfi számára.

Miközben egy érdekes, eddig még nem látott hatalmi struktúra bontakozik ki a szemünk előtt, az első epizód fókuszában végig Rick Grimes drámája áll, és hogy mi mindenen ment keresztül az ominózus híd felrobbantása óta, ami a The Walking Deadtől való búcsúját jelentette. Bár több új szereplő is teret kap, lényegében mindenki Andrew Lincoln számára asszisztál, aki meg is hálálja a lehetőséget azzal, hogy kisebb túlzással élve a csillagokat is leszínészkedi. Lincoln már az eredeti sorozatban is számtalanszor nyújtott máshol díjakra érdemes alakítást, és mostanra sem veszített az erejéből. Rendkívül hatásosan ragadja meg a Rickben dúló, elhatalmasodó őrületet, ahogy egyre és egyre több szökési kísérlete fullad kudarcba, míg nem végzetesen közelít a teljes reményvesztettség felé, lemondva arról, hogy egy nap újra láthassa a családját. Ez a lelki folyamat a legkülönfélébb módokon nyilvánul meg, néha zabolátlan kóborlóirtásban, néha belső monologizálásban, néha álomképekben.

Lincoln elismerésre méltó játékához nyomasztó, a kilátástalanság érzetét erősítő légkör társul. Jól sikerült a hangulatteremtés, míg az összképen érezhető, hogy a megszokottnál magasabb költségvetésből gazdálkodhatott a készítőcsapat. Amit jogosan lehet felróni a pilot számára, hogy a párbeszédek és a cselekményvezetés meglehetősen sűrű a folyamatos információközléssel, és akad egy-két zavarosabb expozíció is, amelyeknél első nézésre talán nem is sikerül mindent értelmezni. Mindig is jobban szerettem a The Walking Deadet, amikor van ideje fellélegezni és hosszabb, intimebb pillanatokat szán karakterei számára, ám a lefedett évek ellenére szerencsére nem kelt darabos, elkapkodott hatást az epizód.

Az alkotó Scott M. Gimple kétségtelenül jól ismeri ezeket a karaktereket, és látszólag tudja, mit kell velük kezdeni. Rick pont olyan elemi erővel és hajthatatlan elszántsággal küzd azért, hogy viszontláthassa a szeretteit, mint amire rajongóként számítottunk tőle. Ezeket a vívódásokat pazarul mutatja be a The Ones Who Live nyitánya, miközben megválaszol nem egyet a sokakat régóta foglalkoztató kérdések közül. Aki legalább Rick távozásáig látta az eredeti szériát, és érez magában némi kíváncsiságot a sorsa iránt, nyugodtan tegyen egy próbát ezzel a sorozattal. Gimple mellett maga Andrew Lincoln és Danai Gurira is közreműködött a fejlesztésben, akiknél aligha lehet jobb kezekben a projekt, szóval a magam részéről kíváncsian várom a továbbiakat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.