Hirdetés

Szemfényvesztők 2 – Kritika

|

Trükkök és fordulatok, varázslat és leleplezés, a Szemfényvesztők 2 mégis mágikus folytatás helyett csak átlagos marad.

Hirdetés

2016 nyara immár hivatalosan is a szükségtelen második részek szezonjaként fog bevonulni a filmtörténelembe. A Vadász és a Jégkirálynő, illetve az Alice Tükörországban után megérkezett a 2013-as meglepetés kasszasiker, a világszerte 352 millió dollárt hozó Szemfényvesztők folytatása. Egy habkönnyű, ám okos bosszútörténeté, amely ötvözte Christopher Nolan Tökéletes Trükkjét Steven Soderbergh Ocean-szériájával. Mindezt egy olyan alapos és rétegelt történetben, amely mintha csak a Rubik kockát rejtette volna matrjoska babákba.

Hirdetés

A Szemfényvesztők 2 inkább rablófilmmé kíván válni - valahogy úgy, ahogy az Ötödik Sebesség más irányt adott a Halálos iramban-sorozatnak. Ami azonban Vin Dieselnek működött, az Mark Ruffalónak csak mérsékelten. Egyrészt, mert bár mindkét esetben adott az egzotikus helyszín, Diesel Riójával szemben Ruffalo Makaójának egyetlen indoka a hatalmas kínai piac. Másrészt Ruffalo és Eisenberg párosa messze nem olyan átütő, mint annak idején Diesel és Walker volt.

Ami továbbra is sikeres, az a Négy Lovas varázslata. Az elképesztő technikai pontosság, a látványos mutatványok és átváltozások, az akadály nélküli kaszkadőrjelenetek, és persze, hogy az egészet nem kell komolyan venni. A Szemfényvesztők 2 ugyanis lecserélte Louis Leterriert, és Jon M. Chu-t ültette a rendezői székbe, aki néhány Step Up és egy G.I. Joe folytatással hívta fel magára korábban a figyelmet. Chu egy jóval könnyedebb megközelítést alkalmaz, Brian Tyler ritmusos hipp-hoppjával festve alá a musicalszerűen koreografált varázsjeleneteket, illetve jókor húzva elő az új női Lovas, Lula (Lizzy Caplan) humorbonbonjait a kalapból.

Caplan egyébként nemcsak egyszerűen pótolja Isla Fishert, hanem szinte ellopja a show-t a többi Lovas elől, akik egytől-egyik visszatérnek. Jessie Eisenberg, mint a lassan csapatvezetővé érő utcai mágus, Daniel, Dave Franco, mint a kártyazsonglőr Jack, Mark Ruffalo, mint a törvény határmezsgyéjén egyensúlyozó lovas-FBI ügynök (aki sajnos ezúttal túl sokat mereng a múlton), és a dupla szerepben feltűnő Woody Harrelson, aki a mentalista Merritt mellett, - mintegy önmaga karikatúrájaként - annak gonosz ikertestvérét is játssza.

A Négy Lovas a Las Vegas-i Robin Hood kaland után most a megalomán, technikaőrölt milliomos Walter Marby (Daniel Radcliffe) élet-halál megbízását teljesíti, aki egy minden számítógépet irányítani képes chipet akar ellopatni. Radcliffe lubickol a technikai zseni szerepében, egyértelmű párhuzamot vonva egy másik, nagyon különböző varázsló szerepével. A technika és a varázslat ellentétét (na melyik győz?) remekül festi alá Sharon Seymour a mágiát és a túlzott realitást keverő díszlete: a költői New York-i metróalagúttól kezdve, a nyüzsgő makaói piacon át az ősi varázslatot bemutató bűvészboltig.

Morgan Freeman és Michael Caine szintén visszatérnek, hogy öreg rókaként kisujjból hozzák az elvárt színvonalat. Azonban az új szereplők megjelenésével - egy újabb nagy leleplezésként - lehetőség nyílik az egyik szereplő rehabilitálására, hogy aztán az illető egy "Királynőt megölni nem kell" fordulattal ágyazhasson meg a harmadik résznek.

A Szemfényvesztők 2 tehát sokat akart markolni, ám abszurd történetével keveset fogott. Egyrészt kliséhalmazt sikerült összehoznia, másrészt a folyamatos "senki és semmi sem az, aminek látszik" sulykolása nyomán elérte, hogy a néző várja a csavart és valójában ne lepődjön meg, amikor kiderül: igaza volt. Tehát, míg az első rész egy Las Vegas-i show meglepetésével bírt, most a nézőnek inkább olyan érzése van, mint mikor David Copperfield (a film egyik producere) eltüntette a Szabadság-szobrot.

Pedig a személyes adatok sérülékenysége, a számítógépes megfigyelés, a pénzügyi szektor uralma mind-mind valós problémák, amivel a bűnüldöző bűvészek hétköznapi hősökként szembeszállhattak volna. Ugyanakkor szórakoztatni még mindig tudnak. Így nem kell a függöny mögé nézni és nem kell többre számítani, csak ülni két órát és várni, hogy hasson a varázslat. Majd - csiribi-csiribá - elfelejteni!

Értékelés: 70%

Kiknek ajánljuk?

Akik szeretik a jól megkoreografált lopási és verekedős jeleneteket
David Copperfield rajongóinak

Kiknek nem?

Akik ismerik a fizika törvényeit (különösen a repülés fiziológiai hatásait)
Akiknek elegük van a túl sok múltbéli fájdalmon való elmélkedésből

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.