Hirdetés

Évadkritika: The Flash – 2. évad

|

A magasból a mélybe, és fordítva, villámgyorsan. Tömören összefoglalva ez jellemezte a The Flash 2. szezonját.

Hirdetés

Tavaly a The Flash okkal rabolta el sokak szívét, hiszen olcsósága ellenére is rettentő sok báj volt benne, valamint karakterei és történetvezetése - és nem utolsó sorban hangvétele - kompenzálták mindezt. Sajnos úgy fest, hogy a világ leggyorsabb emberének - a nevéhez méltóan - két évad alatt sikerült lerombolnia a nimbuszát, amihez a nagy tesó Zöld Íjásznak is három kellett.

Hirdetés

Persze azért annyira talán nem vészes a helyzet, de az évad rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtott, akár egy epizódon belül is. Már maga a szezonnyitó sem találta a hangját és ez igaz szinte a teljes évadra. Reverse Flash felvetése, hogy mihez is kezdenek nélküle Barryék, több mint jogos volt. Harrison Wells titokzatos figurája és az őt körülölelő rejtély ügyesen volt végigvezetve, a céljai tiszták voltak és világosak, amellyel a tejfölösszájú hőst és barátait is a kellő megpróbáltatások elé állította, Tom Cavanagh pedig brillírozott a szerepben. Vele szemben Zoom hemzseg a kiaknázatlan lehetőségektől, a szándékai gyakran változtak - a fináléban látható terve is a kalapból lett előhúzva -  és hiába mutatkozott sokkal kegyetlenebbnek (az a bizonyos belépő igazán ütött), képtelen volt a nemes elődhöz felnőni.

Pedig Zoom és a párhuzamos világok rengeteg lehetőséget rejtettek magukban, amellyel a sorozat készítői csak ritkán tudtak élni. A történet formálása, fokozása helyet több szereplőt használtak a showrunner Greg Berlantiék és így lépett a képbe Jessie Quick és Wally West, továbbá a Föld 2-es Harrison Wells, ami még több érzelmi konfrontálódást jelentett. A széria egyik nagy erénye továbbra is az, hogy karakterei egymás közötti interakciói rendkívül bensőségesek tudnak maradni, még a kényszerű "szappanhatás" ellenére is, nem kis részt a józanságot továbbra is megtestesítő Jesse L. Martin West nyomozójának.

Az évad érezhetően nem tudta merre is tartson, nem volt egy behatárolható célirány és a nagy rejtély első körben az volt, hogy ki lehet Zoom, majd ki lehet a Vasálarcos maszkja mögött, de mivel mindkettőt jelentősen túlhúzták, az ember idő előtt rájöhetett. Előbbi esetében ráadásul a személy kiléte is csalódást keltő: míg Zoom valóban fenyegető, civil megtestesülése egy labilis hisztis kisgyerek, aki maga sem tudja eldönteni mit akar (benne nagyon szépen tetten érhető a készítők tanácstalansága), ehhez pedig még gyenge színészi jelenlét is társul.

Amikor viszont az évad struktúrájában nem a Zöld Íjászt másolja (pl. lázadó fiatal, aki segíteni akar, mert megmentették; bosszúszomjas, de szerelmetes főgonosz) és a logikátlan hülyeségeket, lusta forgatókönyvírói megoldásokat, mint Barry felesleges, részeken túlnyúló mártírkodásait hátra hagyja, akkor igazán remek. A Föld 2-n tartott vizit érezhetően felszabadultabb játékra késztette a színészeket, amellyel mindenki előszeretettel élt, különösen Grant Gustin. Tom Cavanagh egy teljesen más Harrison Wellsként is brillírozik, interakciói Carlos Valdes Ciscojával pedig fergetegesek, és az igazán jól elcsípett drámai pillanatok, mint Barry telefonbeszélgetése, vagy akár a Kevin Smith által rendezett epizód is emel a sorozat jelenleg nem túl dicső fényén.

A második évaddal párhuzamosan induló Supergirl és Legends of Tomorrow, valamint az ezzel járó kényszerű univerzumépítés talán legnagyobb elszenvedője a The Flash, a Zöld Íjász pedig már amúgy is teljesen érdektelen. Ugyanakkor még van benne annyi szerethető báj, hogyha lelkesedésből nem is, de kitartásból még mellette maradjunk. Az évadfináléval ugyanis hatalmas lehetőséget kapott a széria, amelyet viszont kérdéses, hogy mennyire tud kihasználni: egy ennyire a saját súlya és ambíciói alatt ropogó sorozat, amelynek nem csak az anyagi lehetőségei korlátoltak kreativitással és tehetséggel még bőven menthető, de ha ezeket máshova koncentrálják a készítők a továbbiakban is, akkor még a Gyorsasági Erő sem menti meg őket a kaszától.

Értékelés: 70%

Kiknek ajánljuk?

  • Elkötelezett Flash rajongóknak.
  • Akik nem bánják a felesleges melodrámát és logikátlanságokat.

Kiknek nem?

  • Akik szerint a legcoolabb gyorshajtót Higanyszálnak hívják.
  • Akik szerint csak egy Erő létezik.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.