Hirdetés

Viharlovagok – Kritika

|

Hirdetés

Craig Gillespie (Egymillió dolláros kéz, Frászkarika) új filmje igazán hálás témával dolgozik. Az amerikai partiőrség máig egyik leghíresebb mentőakciójának, az 1952 februárjában elsüllyedt T2-es tankhajó(k)nak, az SS Pendletonnak (és az SS Fort Mercernek) történetét eddig még senki nem vitte vászonra. Pedig igazi meséről van szó, amely a szerelem, a veszély, a bátorság, a leleményesség és a csoda mezsgyéjén egyensúlyoz. Gillespie irányításával ráadásul majdnem tökéletes sikerrel. A Viharlovagok alapjául szolgáló dokumentumregény a partiőrség egyik tisztjének, Bernie Webbernek (Chris Pine) a történetét meséli el, aki megküzdve az elemekkel, egy 12 személyes hajón 32 embert mentett ki a Pendleton süllyedő roncsáról. Pine elegánsan követi Casey Sherman és Michael J. Tougias regényének karakterábrázolását a csendes, szabálykövető, ám egy korábbi szerencsétlen mentés miatt érzett lelkiismeretfurdalás okán még bátrabb Bernie személyében – Kirk kapitány tökéletes antitézisét teremtve meg ezzel. Aki bár halkszavú, de karizmája miatt minden néző tövig rágja körmét Bernie öngyilkos küldetését nézve.

Eric Bana is Warrant Officer Daniel Cluff, Chris PIne is Bernie Webber and Kyle Gallner is Andy Fitzgerald in Disneys THE FINEST HOURS, the heroic action-thriller based on the extraordinary true story of the most daring rescue in the history of the Coast Guard.
Pine-nál csak Casey Affleck brillírozik jobban a félszeg és nyersen őszinte, zseniális mérnök Ray Sybert szerepében. A film legviccesebb jelenete is neki köszönhető: a lassan süllyedő hajótat megmenekülésének tervét egy kemény tojás meghámozása közben adja elő, tükröt tartva Marlon Brando narancshámozásának a Keresztapában. Körülötte a tengeri medvék archetípusai népesítik be a Pendletont, kezdve a tiszteletet parancsoló skóttal (Graham McTavish – Hobbit, Outlander), a vicces szakácson (Abraham Benrubi) át, a mindig ellenkező rosszfiúig (Michael Raymond James – Jack Reacher, True Blood) bezárólag.
thefinesthours2
A harcost is jegyző Scott Silver, Paul Tamasy és Eric Johnson harmadik szálként Bernie szerelmi életét szövi bele a bontott narratívába. A tökéletes 50-es évekbeli szépséget megjelenítő Miriam (Holliday Grainger – Hamupipőke) vezette szál viszont sokkal kevésbé érdekes, mint a tengeren folyó csata. Miriam bár megpróbálja a 2000-res évek erős nőideálját az 50-es évekbe csempészni – főként azáltal, hogy ellentmond Eric Bana határozottan alulírt negatív hősének –, szerepe mégis kimerül az aggodalom megtestesítésében.
Chris Pine stars as Bernie Webber and Holliday Grainger as Miriam in the heroic action-thriller THE FINEST HOURS, based on the extraordinary true story of the most daring rescue mission in the history of the Coast Guard.
Azonban Gillespie a kiválóan fényképezi és feszesen vágja Michael Conrenblith (Bank úr megmentése, A szív bajnokai) CGI-jal kombinált díszleteit, így az ott zajló viharos mentés minden pillanata feszült és életteli, nincs szükség az aggodalom további ösztönzésére. Akár Bernie szörföléshez hasonló kihajózását, akár Sybert hajólapát-építését nézzük, Gillespie jól adagolja a nehézségeket és az izgalmakat, így sosem unalmas a két csapat élet-halál küzdelme. Bár igaz, hogy szintén Miriamhoz köthető a Viharlovagok periodikusan visszatérő témájának felvezetése is. Az ő tánctanulási jelenetében jelenik meg először a később szó szerint életmentővé váló ritmusérzék. Bernie aztán ennek segítségével lovagolja meg a hullámokat, Sybert pedig így (is) segíti túlélni az embereit. Gillespie tehát mégis tiszteleg a leggyengébb történetszál előtt, ahogy némi zenei áthallással fonja egybe a régimódi hősiesség és a melodrámai önzetlenség történetét a háborgó tenger palettája előtt. https://www.youtube.com/watch?v=JEesZMhRZR4
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.