Hirdetés

Virsliparti – Kritika

|

Kaján kaják komikusan kritikus kufircolása, avagy Food Story - Ételháború.

Hirdetés

Pont a legutóbbi kritikámat kezdtem azzal, hogy a mesék alapvetően mennyire a mindennapok labirintusában való eligazodást segítik elő, az viszont már jelen írásom tárgyát képezi, hogy míg a mesék általában örök érvényű igazságokat próbálnak megfogalmazni, az aktualitásokra már ritkábban reagálnak. Legalábbis az egész estés animációk mindenképpen a biztosra mennek, a Virsliparti viszont mindenképpen üde színfolt a jelenlegi mozis palettán.

Hirdetés

A társadalom kritikus, szókimondó, (olykor öncélú) vulgáris megnyilvánulása - mint oly sok minden - átköltözött a mostanra lényegesen bátrabb és erősebb mezőnnyel rendelkező TV-s iparba, de ha belegondolunk ezen nincs mit csodálkozni. Az olyan sorozatok, mint A Simpson család, a South Park, a Family Guy vagy az Amerikai Fater nem kis részt azért népszerűek, mert folyamatosan reflektálnak a minket körülölelő, egyre gyorsabban változó világra, és teszik mindezt úgy, hogy rendre felrúgnak minden létező tabut, ezzel is párbeszédet generálva a nézők körében. Ha ehhez még hozzávesszük a magas korhatár besorolásukat, akkor igazán nincs mit csodálkozni azon, hogy a biztos profitra utazó Hollywood miért bánik óvatosan a műfajjal.

Seth Rogen és állandó alkotótársai, mint Evan Goldberg, vagy Jonah Hill pedig kapva kaptak az alkalmon és szűk másfél órára behozták mindezt a nagyvásznakra, ami a TV képernyőkön már nem hat újdonságnak. Helyszínük és karaktereik ebből a szempontból pedig nem is lehetnének tökéletesebbek, hiszen az átlagember hol találkozik nap mint nap a globalizációval és úgy zusammen a világgal? Naná, hogy a különböző áruházláncokban, ahol aztán mindenféle étel- és italféleségekkel találkozik: francia pezsgőkkel és sajtokkal, olasz borokkal és tésztákkal, amerikai palacsintákkal és hamburgerekkel, mexikói chipsekkel és a sort még nyilván hosszasan lehetne folytatni. Ha pedig pár négyzetméteren találkozik a világ különböző kulináris élvezetekben - ami jelen esetben teljesen mást takar - akkor azon keresztül beszélhetnek vallási és politikai ellentétekről, szexualitásról, temérdek popkultúrális be- és kiszólással tarkítva.

Erre több, mint alkalmas a virsli, Frank és társai megpróbáltatásai, akiknek leghőbb vágya, hogy beteljesítsék a sorsukat, kolbászkáink esetében például azt, hogy megtömhessék szeretett bucijaikat. De ahogy az lenni szokott, öntudatra ébrednek, hogy isteneik nem azok, akiknek addig hitték őket, ennek tetejébe pedig még egy begőzölt szexuális segédeszköz is vadászik rájuk.

Igen, jól olvastátok. Ez legalább annyira elborult, mint amilyennek tűnik, de hogy ez működik sokkal inkább a stáb és a koncepció érdeme, semmit a jól megírt karaktereké vagy dramaturgiáé. Hogy Rogenék füves lázálma (merthogy fogyott a gandzsa a srácoknál, az egyszer holtbiztos!) ennyire szórakoztató - feltéve ha vevő vagy az effajta humorra - az az olyan veteránok érdeme, mint azé a Conrad Vernoné, aki olyan meséket dirigált, mint a Shrek 2, a Szörnyek az űrlények ellen, vagy a Madagaszkár 3. Míg a zeneszerzői porondon olyan nagyágyú is befigyel, mint a gyerekkorunk számtalan Disney slágeréért felelős Alan Menken (Aladdin, A szépség és a szörnyeteg). Az embernek ugyanis van egy olyan érzése, hogy Rogenék Az interjú világméretű betiltási botránya után nem nagyon mertek jobban hozzányúlni a vallási és politikai kérdésekhez, éppen ezért ragadtak le a hagyományos rajzfilmkliséknél, amik a Toy Story-ban vagy a Túl a sövényenben bőven elnézhetőek, és itt is működik kezdetben ezek kritikai éle, viszont a koncepció bátorságával ellentétben túlzott mértéktartásról tanúskodnak.

A Virsliparti minden hibája ellenére mégis kellően friss tud maradni. Összetevői nem egyediek ugyan, a fűszerezése mégis gondoskodik róla, hogy igazi ízorgia kerekedjen belőle. Ha pedig valakinek mégis megfekszi a gyomrát? Az már tényleg ízlés kérdése.

Értékelés: 80%

Kiknek ajánljuk?

  • - Akik a South Parkon és a Family Guy-on nevelkedtek!
  • - Akik végre úgy akarnak beülni egy animációs filmre, hogy nem kell gyereket vinniük magukkal.
  • - Fényevőknek.

Kiknek nem ajánljuk?

  • - Akik még szeretnének úgy elmenni a zöldséges pult mellett, hogy nem fordul fel a gyomruk.
  • - Akik szerint a mese csak gyerekeknek való.
  • - Húsevőknek és vegetáriánusoknak egyaránt.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.