Hirdetés

X-Men: Az eljövendő múlt napjai – Premier előtti kritika

|

Egy filmszéria, amelyben még 14 évvel az indulása után is benne van az X-faktor. Sőt!

Hirdetés

Bryan Singert az ég is arra teremtette, hogy a mutánsok kalandjait vezényelje. Filmjeiben benne van mindaz a kisebbségi érzés, diszkrimináció és genocídiumtól való félelem, ami ezeknek a képregényeknek is a sajátossága. Ezért is volt fájó több mint egy évtizedes hiánya annak a franchisenak az élén, ami újra elindította a máig tartó szuperhős hullámot, és ami mind a mai napig nem csak a színtiszta szórakoztatást tűzte ki céljául. És noha bocsánatos bűnnek még elment egy avíttas istenség feltámasztására tett kísérlet (ezt akkoriban a Fox másként gondolta), a szcientológia pápájának újabb karrier feltámasztása, valamint az óriás paszuly története már nem volt több, egyszerű bérmunkánál. De most a tékozló fiú végre hazatért, hogy rendet tegyen maga körül, és ennek tetejébe kirúgja a ház oldalát is.

x-men-days-of-future-past-nicholas-hoult-hugh-jackman
Pedig Singer és forgatókönyvírója, Simon Kinberg nem kis feladatra vállalkoztak. Egyrészt a manapság divatos univerzum építés jegyében kellett tágítani a már közel másfél évtizedes, egyre laposodó szériát (tessék csak megnézni a bevételeket és kritikákat!), másrészt fel kellett oldaniuk azt a sor gordiuszi csomót, amit a távozásuk óta a történet folyamán ejtettek és mindezt egy olyan időutazós sztoriszállal megbonyolítva, ami a múlt és jövő összes valamire való mutánsát összeboronálja egy nagyszabású (Mit nagyszabású? Óriási!) kalandban. És míg a Falmászó (kis híján) saját ambíciói áldozata lett, addig a mutáns haddelhadnak ez nemhogy játszi könnyedséggel sikerült, de még új alapokra is helyezték az egész franchiset és nem is akárhogy.
0362
Ráadásul a túlzsúfoltság veszélye sem áll fenn. Rengeteg karaktert mozgat, jó részük csak beköszön (nincs kis szerep, csak kis színész, ugye?), vagy háttérbe szorul, de egyiküket sem érzed feleslegesnek, vagy szándékosan erőltetettnek, négy főszereplője pedig telitalálat. Logan (VÉGRE VALAHÁRA!) nem telepszik rá a társaira és egyenlő partnerré lép elő a nem egyszer szerepkört cserélt Xavier és Magneto, valamint az eddig örökös másodkarakterként ténfergő Mystique mellé. Az ő folytonosan változó, ugyanakkor nagyon is érthető és átérezhető motivációik végig székbe szögezik a nézőt, amihez lélegzetelállító látvány is párosul: a poszt apokaliptikus jövő éppen úgy működik, mint a 70’-es évek, mutánskérdéssel tarkított paranoid kétpólusú, mégis könnyed és drogmámoros világa.
x-men-days-of-future-past-trailer-magneto-escape1
Ha pedig már a könnyedségnél tartunk: Az elsőket jegyző, és a kezdetben a kapitányi posztot ellátó Matthew Vaughn hatása sem lebecsülendő. A vicces ide-oda utalások a franchise határain belül és kívül egytől egyig hibátlanok. Az új szereplők közül Peter Dinklage kisujjból rázza ki a némileg kissé alul írt gennyládát, míg Evan Peters halál laza Higanyszála már most spin-offért kiállt.
image
De ami a legjobb az egészben, hogy nem tudod lerendezni az egyszerű „látványfilm” jelzővel, ahogy Singer első két X kalandját sem. Érezni a tettek, az események súlyát – ebben a jól ismert karakterek is közrejátszanak, akiket nem kímél a forgatókönyv – éppen ezen összetevők miatt nemcsak a legjobb X-Men film, hanem műfaján belül is a legjobbak között a helye, szorosan a Bosszúállók és A sötét lovag mellett. Singer pedig mostantól ne menjen sehova, mert itt van ő otthon. https://www.youtube.com/watch?v=YC9Rw1geDJI
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.