Hirdetés

Nagy siker a Mandoki Soulmates világsztárokat felvonultató albuma

|

A közelmúltban jelent meg Magyarországon, majd heteken belül aranylemez lett és azóta is a listákon foglal helyet az ismert zenész és producer, Leslie Mandoki zenekara, a Mandoki Soulmates dupla albuma.

Hirdetés

Ha valaki esetleg nem ismerné őt: az 1953-as születésű, 1975 óta Németországban és Kaliforniában élő világhírű zenész és zenei producer, Mándoki László 22 évesen egy vasúti alagúton keresztül disszidált Nyugatra. A rockzenész pályafutása során olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Lionel Richie, Jennifer Rush, vagy Phil Collins. 29 éve alapított formációja, a Mandoki Soulmates olyan zenészeket tömörít, mint Al Di Meola, Chaka Khan, Ian Anderson, Jack Bruce, Greg Lake vagy Richard Bona. Leslie Mandoki emellett az elmúlt évtizedek alatt számos tévéfilmhez és Disney-filmekhez írt muzsikát, német autókonszerneknek szerzett zenét, sőt az FC Bayern számára is komponált több indulót. Legújabb albumát, a Living in the Gapet is remekül fogadták: az Egyesült Államokban magazinok méltatták és rádiók tűzték műsorra a dalokat, Németországban már a megjelenés napján első helyre került a listákon, Magyarországon pedig hetek alatt aranylemez lett és a szeptemberi debütálása óta a listákon szerepel. 

Hirdetés

A dupla albumon olyan világsztárok működnek közre, mint Al Di Meola, Ian Anderson, Bobby Kimball, vagy éppen a fiatal generációt képviselő Cory Henry, akik összesen 35 Grammy-díjat tudhatnak magukénak. A Living in the Gap egy koncepciós témájú lemez: markáns állásfoglalás a társadalmat foglalkoztató legfontosabb témákban, míg a Hungarian Pictures címet viselő korong Bartók hasonló című darabját dolgozza fel modern köntösben.

A zene fontossága

Az album állásfoglalás korunk nyugtalanító társadalmi változásait illetően. Leslie Mandoki végigveszi az összes jelentős társadalmi problémát: a természetvédelem, a huszonegyedik századi egománia, a családorientáció, a hazaszeretet kérdését. Mandoki vallja, hogy az elmúlt évtizedekben a kaszinókapitalizmus, a kapzsiság és a mindenkit a saját véleménybuborékjába záró, algoritmusok által vezérelt közösségi média jellemzi a világunkat, amelyek mind megosztják az emberiséget. Zenéjében ezért maga nem az ellentéteket közvetíti, hanem a mindannyiunkat összekötő erőket keresi. Arról beszél, ami összetart: az emberiesség, az odafigyelés, a család, a baráti kör, a társadalom, a nemzet és Európa. Szó szerint és képletesen is a fiatal lázadók kezébe helyezi a fáklyát, betemetve a generációs szakadékokat, mikor régi lázadóként a fiatal lázadókba helyezi bizalmát, hogy tegyék rendbe, amiről a korábbi generációk megfeledkeztek.

A Living in the Gap fiatalos hangzásvilágú, egyedi, analóg felvétel Leslie Mandoki szerint "egy papírra, töltőtollal írt szerelmeslevél a közönségnek". A konvenciókkal szakító anyaggal a Soulmates az amúgy is hírhedten kísérletező kedvű, a nagyra törő koncepciókra és ötletekre egyaránt nyitott progresszív rock új irányának alapjait rakta le, kimondott célja, hogy ez a zenei műfaj visszanyerje társadalompolitikai jelentőségét. Ez sikerült is, hiszen az ikonikus American Songwriter magazin progresszívnak és idealistának nevezte a Soulmates zenéjét, az Exclusive Magazine pedig a dalok mondanivalóját dicsérte: szerintük a sokszínű előadógárda tökéletesen passzol a dalok üzenetéhez és nem is lehetne időszerűbb az összefogásra, az egységre való felszólítás.

Bartók feldolgozása

Leslie Mandokit Greg Lake (Emerson, Lake & Palmer) és John Lord (Deep Purple) kereste meg a "Magyar képek" Bartók-mű feldolgozásának ötletével. A kulturális sokszínűséget hatalmas kincsnek tekintő Bartók a Kárpát-medence népeinek tradicionális hangzás- és dallamvilágából vett elemek révén világított rá mindarra, ami összeköti a régió népeit. Bár a két zenész már az album felvételét nem élte meg, a Soulmates elkészítette a híres magyar zeneszerző által ihletett háromnegyedórás szvitet. Az egyedi feldolgozásban olyan zenészek játsszák Mándokival az Amerikában rendkívül népszerű Bartók-darabokat, mint Al Di Meola, Randy Brecker, Cory Hendry, vagy éppen Richard Bona.

És hogy mikor hallhatjuk az új album dalait élőben? Egyelőre nincs hivatalos időpontja a járvány miatt tavaly elmaradt turné amerikai és európai koncertjeinek. A tervek szerint azonban Budapesten is fellép majd a Mandoki Soulmates, az amerikai sztárok is nagyon várják, hogy Bartók hazájában, magyar közönség előtt szerepeljenek a világhírű zeneszerző műveinek feldolgozásával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.