Hirdetés

24: Újratöltve - sorozatismertetető

|

Mindenki, aki hajlandó évente párszor bekapcsolni a televíziót, vagy kalózvizeken halászni a sorozatok tengerén, biztosan ismeri Jack Bauer nevét.

Hirdetés

Kiefer Sutherland a krimik és thrillerek világában csaknem történelmet írt karakterével, az egy nap huszonnégy órája alatt lejátszódó, kétségkívül ötletes és izgalmas sorozattal, ami a 24 címet viselte. A 24 nyolc évadot is megélt, aztán sajnos ugyanarra a sorsra jutott, amire a legtöbb, sok bőrt lenyúzó sorozat: leült, ellaposodott kicsit, és egyébként is kimerítette mindazt, amivel a történet és a karakterek szolgálni tudtak. Ám akkor is tény, hogy a 24 óriási népszerűségnek örvendett a maga idejében, jelenleg is az IMDb legjobbra értékelt sorozatainak listáján díszeleg a maga 8,4 pontjával, úgyhogy nem is csoda, hogy fogták az alapanyagot, és nem olyan új készítők nagyon is új karakterekkel megkísérelték feléleszteni a szinte már kultsorozatnak nevezhető anyagot. Így született meg a 24: Legacy, azaz magyarul a 24: Újratöltve, amely követi, tartja, sőt talán még fokozza is kicsit azt a tempót, amit a 24 diktált, azaz a valós idejű történetmesélés izgalmas folyamatát.

 

Hirdetés

A 24: Újratöltve körülbelül két évtizeddel az előd sorozat első része után kezdődik, és egy egészen új, fiatal karakterre fókuszál. Az úriembert Corey Hawkins testesíti meg, akit a filmrajongók és hangsúlyos mozikat figyelemmel követők is ismerhetnek a tavalyi szezon egyik nagy durranásából: Hawkins a számtalan díjat bezsebelt Straight Outta Compton című drámával robbant be a köztudatba, de a The Walking Dead sorozatban is szerepelt. Karaktere a 24-ben egy ex-katona, aki az Eric Carter névre hallgat. Carter Jemenben megöl egy terroristavezért, a vezér követői azonban hajthatatlanok, bosszúszomjasak, így Cartert és családját hazatérve tanúvédelmi programba helyezik, csak hogy a program lelepleződik, és Carter, valamint egykori csapatának tagjai kénytelenek szembenézni a támadással. Carter emellett - természetesen - nem kisebb feladattal néz szembe, mint megint megmenteni a hazáját, na meg a családját is ezzel egy időben.

Csatlakozik ahhoz a CTU nevű terrorelhárító egységhez, ami korábban Bauert is foglalkoztatta. A háborús hős megint pörgős, izgalmas, akcióban bővelkedő események közt találja magát, aminek a legkevésbé sem örül, ugyanis még mindig a régi akciók árnyékával küzd. Most azonban nem kisebb a tét, mint egy óriási terrorakció megakadályozásával megmenteni az Amerikai Egyesült Államok egészét. Ebben segítségére van a Miranda Otto által megformált Rebecca Ingram, aki a jemeni akciót támogatta a CTU vezetőjeként, most pedig, több évtizednyi álmatlan éjszaka és hanyagolt családi élet után végre férjét segíti az elnöki poszt megszerzésében. A kampányt azonban úgy tűnik, hanyagolnia kell, ha meg akarja védeni az egykori csapatának életét, na meg ezzel az USA jövőjét is. Ingram kénytelen eldönteni, hogy a First Lady szerep a kecsegtetőbb számára és a férje a fontosabb, vagy még mindig vonzza az akció és a veszély, amiről sosem lesz képes lemondani. És mindezt 24 óra alatt kell megoldani. Emellé még bejön bonyodalomnak némi magánéleti probléma is, ugyanis a hölgy exe nem más, mint a férje gengszter bátyja, aki valamiképp belefolyik az eseményekbe.

A 24: Újratöltve azonban nem csak szórakoztat, nem csupán lövöldözések és autósüldözések robbanékony elegye, ennél azért egy kicsit több. Hawkins afro-amerikai. Nem titok, hogy a sorozat egy kicsit a manapság is komoly és aktuális témát, a rasszizmust pedzegeti és igyekszik bővíteni a látókört a nézőknél amellett, hogy ugyanannyi (ha nem több) akcióval szórakoztat. Kétségkívül hiányzik belőle az a komor, vészjós kisugárzás, ami Sutherland Bauerének sajátja volt, ugyanakkor egy agilisabb, pergősebb fickó, aki egyértelműen gyorsabbá teszi a jeleneteket, mint elődje. Hawkins karakterének megoldásai a spontaneitásra, gyors reakciókra épül anélkül, hogy felesleges melódrámával tenné emészthetetlenné a végeredményt. A színes bőrűekkel szembeni előítéletek mellett a másik téma, amire a figyelem összpontosul, az a terrorizmus, a bevándorlás, a külföldiekkel, különösen a közel-keletiekkel szembeni fenntartások, amik manapság a migráció és Trump megválasztásával még aktuálisabbá váltak, így tehát elmondhatjuk, a 24: Újratöltve nem pusztán látványos, de valahol elgondolkodtató sorozat is.

Az alkotók nagy része az, aki már Jack Bauer kalandjain is ügyködött. Robert Cochran, Joel Surnow, Manny Coto és Evan Katz jegyzik az epizódok forgatókönyveit, de Kiefer Sutherland sem hagyta azért el teljes mértékben a szériát: producerként működik közre az új sorozat első évadánál. A 24: Újratöltve a 20th Century Fox Television égisze alatt készül, hazánkban keddenként látható a Viasat 6 műsorán (a szinkron kapcsán készített interjúkat Czető Rolanddal és Kőszegi Ákossal pedig ide kattintva olvashatjátok). 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.