Hirdetés

Az utolsó remény - ilyennek láttuk a nyitányt

|

A Michael Bay producerkedésével készült hadihajós, posztapokaliptikus sorozat már magyarul is nézhető a Viasat 6-on, megnéztük mi is az évadindító első két epizódot.

Hirdetés

Előrebocsátom, hogy már az előzetes is erősen spoileres, ezért aki mindenképpen belekezdene egy hadihajós akciósorozatba, annak sokat hozzáadhat az élményhez, ha az alaptörténetet hagyja a pilot során kibontakozni. Jelen ismertető mentes lesz a spoilerektől, úgyhogy nyugodtan olvassatok tovább! 

Hirdetés

Történetünk ott kezdődik, hogy az USS Nathan James romboló kapitánya, Tom Chandler (Eric Dane), azt a megbízást kapja 10.000 tonna vízkiszorítású kis hajójával, hogy vigye el Dr. Rachel Scott virológus hölgyet és kutatótársát az északi tengerekre csérek után nézelődni - igen, csérek, jól hallottátok, a kapitány is visszakérdezett. Amíg a doktornő új mikrobák után keresgél a hóban, addig a hajó legénysége szuper titkos hadgyakorlatot hajt végre, amely négy hónapnyi teljes rádiócsendet és teljes elszigeteltséget jelent a külvilágtól. Így aztán ennek teljesítése után alig várja mindenki, hogy hazatérhessen családjához, megtudja a bajnokság állását és úgy általában véget érjen az elzártság. De a hazatérésre nem kapnak engedélyt, és a csendes kis csérvadászatnak is vége szakad. A továbbiakban nem részletezett okoknál fogva pedig a kapitánynak gyakorlatilag további parancsok híján kell teljesen önállóan cselekednie és súlyos döntéseket hoznia. 

Az egyik legfontosabb konfliktusforrás az információhiány és az elszigeteltség, mindez temérdek akcióval és szép hajós képekkel megfűszerezve. Természetesen a szituáció maga után vonz egy halom törvényszerű motívumot,  amelyek a túlélés szempontjából kritikus döntések köré fonódnak.  

A karakterek egyelőre jól ismert klisék alapján épülnek fel, várhatóan a későbbiek folyamán tovább árnyalódnak (reméljük). Van itt harcos tudós nőci, akit nem érdekel a katonai rangsor, a döntéseket megkérdőjelező tiszt, családjáért aggódó kapitány - csak hogy még jobban tudjunk vele azonosulni -, kötelességtudó szerelmespár, a zöldfülű gyalogos, tökös női főgépész és még egy cuki kutya is, aki ugyanarról a Halsey admirálisról kapta a nevét, mint a forgatás helyszínéül szolgáló hajó. A szereplők viszonylag sematikus bemutatása ugyanakkor szükségszerű is, mivel az események gyors egymásutánban követik egymást, az első rész történései simán kitehettek volna egy egész estés részt is, de így egy dinamikus, gyors felvázolást kapunk a világról és hogy kiknek is szurkolunk benne.

Hadihajó-rajongó barátomat is megkértem, hogy értékelje szakmai szempontból a látottakat. Természetesen nem kevés hozzáfűznie valója volt, hogy melyik fegyverrendszert hogy kellett volna használni és miért volt logikátlan egyik-másik jelenet, de laikusként ebből nem sokat lehet észrevenni. Vannak persze olyan logikai buktatók, amikbe sokkal inkább bele lehetne kötni, de ha ezen továbblépünk, akkor egy nagyon izgalmas alaphelyzet körvonalazódik. Engem kicsit a Battlestar Galactica alaphangulatára emlékeztet, annyi különbséggel, hogy itt más természetű a létfenntartást nehezítő körülmény.

A főszerepekben kifejezetten jó alakításokat kapunk. Eric Dane-ről pl. nem hittem volna, hogy a Grace klinika széltolója után hitelesen fog tudni egy felelősségteljes, gerinces embert megformálni - és ezt a benyomást nem csak az erős állkapocs vonalának köszönheti. A doktornőt megformáló Rhona Mitra karcos modora eleinte kicsit öncélúnak tűnik, de a történet kibontakozásával értelmet kezd nyerni. A kapitánnyal való dinamikájuk kulcsfontosságú lesz a továbbiakban, egyelőre biztatónak látom ezt a vonalat. Az első tiszt szerepében külön jó látni Adam Baldwin-t (Jayne a Firefly-ból), akinek itt is az a dramaturgiai szerep jutott, hogy rajta demonstrálja a kapitány a tekintélyét, de hát ez már szinte kihagyhatatlan az amerikai sorozatokban. 

Az első részt Jonathan Mostow rendezte (Terminátor 3, U-571, Hasonmás), és a továbbiakban is sok rutinos akció- és dráma műfajú sorozat atyja állt a kamera mögé. Michael Bay producerkedése is tetten érhető, úgy tűnik a Pearl Harbor óta eltelt 15 évben sem tudta elengedni ezt a fajta tengerész romantikát. Az akció-orientáltsága a sorozat javára válhat a továbbiakban, amennyiben képes izgalmas konfliktus helyzeteket generálni mindeközben.

A szinkronos epizódokat párosan adja le a Viasat 6 kedd esténként, az első évad 10, a továbbiak 13 részesek. A sorozat eredeti megrendelője, a TNT pedig már a negyedik évadot is berendelte. 

Az alábbi előzetest csak annak ajánlom, aki nem bánja, hogy szinte nem hagy semmi rejtélyt az első epizódra:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.