Hirdetés

Betekintés a Trónok harca vérrel és verejtékkel készült 8. évadába

|

"Megtörsz embernek lenni és sírni támad kedved." A szereplők és készítők nyilatkoztak a Trónok harca 8. évadának megpróbáltató forgatásáról.

Hirdetés

Az Entertaintment Weekly újságírójának lehetősége volt ellátogatni a Trónok harca befejező évadának forgatására. Nem is akárhová dobták be a riportert, hanem rögtön a sorozat történetének legbrutálisabbnak ígérkező csatájának kellős közepére, ami komoly kihívást jelentett a készítők számára is. A kamerák 10 hónapon át forogtak az ezúttal mindössze 6 epizódos, ám annál grandiózusabb 8. évadon. A nézők elvárásai az egekig szöknek.

Hirdetés

"De a rajongók nem fognak csalódni," -jelentette ki magabiztosan David Nutter rendező. "Rengeteg mindent ezekben az epizódokban csinálunk először. Most forgattam a legviccesebb jelenetet a Trónok harcás pályafutásom során, de a legérzelemdúsabb és legszívmelengetőbb is most volt. Ezeken kívül van egy jelenet, ami annyi főszereplőt felsorakoztató, hogy az embernek olyan érzése van, mintha egy szuperhősfilmet nézne."

Nutter három epizódot rendezett a záró szezonból, köztük egy nyugodtabb, "vihar előtti csend" jellegű részt is, ami leginkább egy színdarabhoz hasonlít. Viszont az évad legambiciózusabb epizódja kétségkívül a Deresi csatát bemutató rész lesz, ami nem csupán televíziós, de filmes viszonylatban is rendhagyó. A valaha készült leghosszabb csatajelenetet láthatjuk majd ebben az epizódban, ami mindemellett a legtöbb Trónok harcás főszereplőt fogja egyszerre felvonultatni a 2011-es premier óta.

"Amit a produkciós csapattól és a stábtól idén megköveteltünk, arra valóban nem volt még példa a sorozatok és filmek történetében," - mesélte Bryan Cogman producer. "A végső csata a holtak serege és az élők között teljesen egyedülálló, könyörtelen és különleges keveréke a műfajoknak. David [Benioff] és Dan [Weiss] egy lenyűgöző kirakóst alkottak, amit Miguel [Sapochnik rendező] darabjaira szedett és újra összerakott. Fárasztó folyamat volt, de a végeredménytől mindenkinek eláll majd a szava."

Önmagában ez az epizód 11 megpróbáltató héten keresztül forgott éjszakánként, 750 ember folyamatos munkájával egy puszta közepén, ahol a hőmérséklet fagyközeli értékekben mozgott. Nem egy leányálom közel három héten keresztül ilyen körülmények között dolgozni, pláne ha a munka amúgy is kimerítő. Ironikus módon Aryát, aki gyakorlatilag végigedzette és tanulta a korábbi évadokat, most láthatjuk majd először csatába szállni. A karaktert alakító Maisie Williamset egy évvel a forgatás kezdete előtt figyelmeztette a rendező, hogy ideje formába jönni, de a színésznő szerint így sem volt könnyű feladat talpon maradni.

"Semmi sem tud felkészíteni erre a fizikai megterhelésre. Éjszakáról éjszakára oda kell állnod, újra és újra és sosincs vége. Közben nem betegedhetsz meg és vigyáznod kell magadra, mert sok tennivalód van, amit másra nem lehet rábízni. Vannak pillanatok, amikor megtörsz embernek lenni és sírni támad kedved."

Williams tapasztalatait a sorozat más színészei is hasonlóképpen élték át. Iain Glen, aki Ser Jorah Mormontot alakítja a sorozatban azt mondta, hogy "ez volt a legkellemetlenebb élményem a Trónok harca forgatása során. Igazi megpróbáltatás. Szánalmasan éreztem magam. Reggel hétkor mehetsz aludni, hogy aztán felkelj a nap közepén, amikor még mindig olyan fáradt vagy, hogy semmit sem tudsz csinálni és aztán mehetsz vissza. Nincs életed ezen kívül. Az eredmény egy rakás kipurcant színész. Viszont ha nem fektetnék bele ennyi energiát azért, hogy valódinak tűnjön, akkor nem jönne át a Trónok harca világának valósága."

A forgatásra készülve Sapochnik próbált ennél hosszabb csatajeleneteket keresni a filmtörténelemben, de nem járt sikerrel. A Gyűrűk Ura: A két toronyban lezajló Helm-szurdoki csata közel 40 percet számlál, ezért ezt használta fel a rendező ahhoz, hogy meghatározza mikor unhat rá a néző a csihi-puhira. "Azt találtam, hogy úgy érdemes megközelíteni minden jelenetet, hogy feltesszük magunknak a kérdést: 'Miért érdekel ez engem annyira, hogy tovább nézzem?' Arra jutottam, hogy minél kevesebb az akció - a konkrét harc - egy jelenetben, annál jobban járunk."

Az eredeti tervek szerint nem lett volna ennyire brutális ennek a csatának a forgatása. A hollywoodi filmek metódusához hasonlóan kisebb darabokra szedték volna szét a jeleneteket, amelyek kisebb méretű stábot is jelentettek volna. Ezt követően lettek volna összeollózva a darabkák, viszont közbeszólt a készítők lelkiismerete, ha úgy tetszik.

"Megépítettünk Deres egy új és óriási részletét és úgy gondoltuk, hogy az egyik részt itt a másikat meg amott vesszük majd fel. Végül annyi darabkára szedtük szét, hogy hasonlóan forgattuk volna, mint például a Marvel filmeket, megfosztva magunkat a folytonosság és improvizáció lehetőségétől. A Star Wars esetében is megépítik a helyszín egy részét a többit pedig zöld háttérrel pótolják. Ennek van is értelme. Hatékonyan lehet így dolgozni. Viszont muszáj volt a producerekhez fordulnom és elismernem, hogy 'Én nem szeretnék 11 héten keresztül éjszakánként forgatni, sőt senki más sem. Viszont, ha nem csináljuk ezt, akkor a Trónok harca elveszíti azt, amiért az emberek szeretik, méghozzá azt, hogy valódinak tűnik.'"

Természetesen a sorozat teljes 8. évadát hatalmas titkolózás övezi, viszont ez hatványozottan igaz a fináléra. Ezt az epizódot David Benioff és Dan Weiss showrunnerek vezényelték le és csakis azok a stábtagok léphettek be a forgatásra, akik rendelkeztek egy ennek az epizódnak szentelt kitűzővel. "Mikor már ilyen régóta dédelgetsz valamit, akkor pontosan tudod, hogy hogyan kellene kinéznie és érződnie minden egyes pillanatnak," - magyarázta Weiss azt a döntést, hogy miért ők jegyzik az utolsó epizódot. "Nem éreztük helyénvalónak, hogy valaki mástól várjuk el, hogy jól csinálja meg. Ott lihegnénk a nyakukban minden egyes kanyarnál ezzel az őrületbe kergetve őket és akadályozva a munkájukat. Ha már egyszer valakit az őrületbe kell kergetnünk, akkor legyünk inkább mi magunk."

De milyen is lesz a Trónok harca fináléja? A színészek már hintettek el részleteket arról, hogy milyen reakcióra számítanak az emberektől. Azt jól tudjuk, hogy ez a történet ott szakít a klasszikus fantasy klisékkel, ahol csak tud. Benioff és Weiss azt is kihangsúlyozták korábban, hogy nem törődnek azzal, hogy a rajongók milyen lezárást szeretnének, viszont ettől függetlenül:

"Azt akarjuk, hogy szeressék az emberek. Nagyon fontos ez nekünk. 11 éven keresztül ezen dolgoztunk. Tudjuk nagyon jól, hogy teljesen mindegy mit csinálunk, még ha a legoptimálisabb lezárást is választjuk, akkor is lesznek olyanok, akiknek nem fog tetszeni. Nem létezik olyan verzió, amire mindenki azt mondaná, hogy 'El kell ismernem, egyetértek mindenki mással a Földön és ez a tökéletes lezárás.' Ilyen egyszerűen nem létezik. Csak abban reménykedek, hogy a Breaking Bad-féle vitával tudjuk zárni, vagyis 'Ez most akkor 5-ös vagy csillagos 5-ös?'"

A Trónok harca utolsó évada április 15-én debütál az HBO-n. Reméljük azt a lezárást kapjuk, ami elnyeri a tetszésünket. 

Forrás: Entertaintment Weekly

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.