Hirdetés

10 éves a Breaking Bad, minden idők egyik legjobb sorozata

|

10 évvel ezelőtt indult útjára a Breaking Bad, melynek apropóján összeszedtünk néhány érdekességet, amik alapján bátran kijelenthetjük, hogy az egyik legokosabb sorozat volt, ami valaha elkészült. Vigyázat, spoilerek!

Hirdetés

2008. január 20. Ezen napon indult útjára nem csak az AMC, de a történelem egyik legikonikusabb sorozata a Breaking Bad, mely bár nem úgy kezdett, ahogyan azt a csatorna szerette volna, de szép lassan rátaláltak a nézők, az utolsó szezonjával pedig olyan elsöprő erejű sikert ért el, hogy azóta is minden idők egyik, ha nem a legjobb sorozataként tartják számon. Mi sem bizonyítja ezt, hogy a szériát összesen 225 díjra jelölték, amelyből 146-ot meg is kapott (köztük a Legjobb drámai tévésorozatnak járó Emmy díjat és Golden Globe-ot is).

Hirdetés

Idén tehát már 10 éve, hogy megkezdődött a kémiatanárból lett drogbáró, Walter White, valamint társa, Jesse Pinkman kalandja, melynek apropóján összeszedtünk néhány érdekességet a sorozatról, ami talán elkerülte sokatok figyelmét.

Így spoilerezte el a szemünk előtt, mégis észrevétlenül Vince Gilligan a második évad végét.

Bizony, a sorozat készítője a széria során rengetegszer élt ezzel az easter eggel, mely elsőre még valószínűleg senkinek sem szúrt szemet, azonban másodszori megnézésnél már annál nagyobb lehetett a felismerés és az elismerő bólogatás. Az egyik ilyen eset a 2. szezon végi repülőgépbaleset elárulása volt. Az évad első, negyedik, tizedik és tizenharmadik része mind egy fekete-fehér intróval kezdődik, amikben akkor még számunkra értelmetlen, egyben bajlós előjelű dolgok történtek. Ha összerakjuk a felsorolt 4 epizód címét, megkapjuk a Seven Thirty-Seven / Down / Over / ABQ. mondatot. Ami pontos utalás az évad végi szerencsétlenségre.

És azt tudtátok, hogy Jesse a sorozat végét is megjósolta? Legalábbis nagyjából.

Itt egy másik példa arra, amikor a sorozat a jövőbe tekintett. Az ikonikussá vált 2x9 - "4 Days Out" című epizódban, amikor Jesse és Walter a sivatagban rekednek néhány napra, előbbi kicsit hüledezve kérdezi meg Mr. White-ot, hogy valóban egy robotot akarnak építeni, hogy megmeneküljenek? - a sorozat utolsó epizódjában, a "Felina"-ban pedig végül pont ez következett be. Nagyjából.

Egy dal is megénekelte, mi várható a fináléban

Ez már konkrétan az utolsó részben történt, de még így is elképesztő, mennyi minden kis apróságra figyeltek a készítők. Amikor Walt visszafelé autózik Új-Mexikóba a fináléban, a kocsiban az "El Paso" című szám szól Marty Robbinstól. És hogy miről szól a dal? Egy emberről, aki visszatér a városba, ahol körözés alatt van, hogy megtalálja azt a nőt, akit szeret: Felinát. Innen kapta a nevét az epizód.

Persze nem csak erre utal a Felina

Amellett, hogy a Felina anagrammája a "finale", vagyis a finálénak, néhányan elvetemült rajongó rájött, hogy a "Felina" felosztható Fe Li Na -ra - vagyis a Vas, Lítium és Nátrium vegyi szimbólumaira. Más szavakkal: Vér, meth, és könnyek. Mindblown!

Vagy amikor Saul rendszámtáblája árulkodott

A simlis ügyvéd, Saul Goodman rendszámtáblájáról általában az olvasható le, hogy LWYRUP - azaz "lawyer up", utalva ezzel ügyvédi hivatására. De az 5. évad 11. részében Walter pont úgy támaszkodik a kocsinak, hogy az L betűt letakarja, amivel megkapjuk a WYRUP feliratot… ami a "wire up", vagyis a bedrótozásra lehet egy utalás. 

És hogy mi történik pontosan ezután? Bizony..

De nem ez volt az egyetlen tábla, ami árulkodott

Az utolsó epizódban ugyanis a kamera egy New Hampshire táblán állapodott meg, miközben az állam mottóját olvashatjuk el: "Live Free or Die" - azaz "Élj szabadon vagy halj meg" (ez egyben az 5. évad első részének a címe is). És hogy miért fontos ez? Mert ez utalás a két főszereplő végzetére: Az egyik végül szabadon él, míg a másik...

Rengeteg visszautalás is történt egy korábbi szereplőre, vagy eseményre

Tuco Salamanca - 1. évad 7. rész

Lydia - 5. évad 8. rész

Vagy emlékeztek arra, amikor Walt elvesztette a nadrágját még a legelső részben? Ha nagyon alaposan megnéziték az 5. évad "Ozymandias" című részét, akkor feltűnhet, hogy mennyire közel is került a megtalálásához.

1. évad 1. rész

5. évad 14. rész

De itt van ez a párhuzam is, amikor Walter Hank kocsijának a hátuljában foglal helyet -két nagyon eltérő szituációban.

1. évad 1. rész

5. évad 14. rész


Jesse és Walt legelső és legutolsó találkozása között is kisérteties hasonlóságot lehet felfedezni annak ellenére, hogy mennyi idő telt el a két pillanat között, és mekkora utat jártak be mindketten.

Ez a Kutyaszorítóban utalás pedig a legjobb, ami a sorozatban felbukkant.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.