Hirdetés

Trónok harca gyorstalpaló: ezek voltak a legfontosabb pillanatok

|

Megannyi örömteli, sokkoló vagy egyszerűen letaglózó élményt nyújtott számunkra a Trónok harca eddigi hét évada. A befejező szezonra készülve felidéztük a sorozat leglényegesebb történéseit.

Hirdetés

A Trónok harca nyolcadik és egyben utolsó évada 2019. április 15-én rajtol el, megkezdve ezzel azt a lezáró fejezetet, amit kétségkívül keserédesen fogunk végignézni. Rengeteg minden történt Westerosban a sorozat 2011-es premierje óta. Fiúk értek férfivá, trónkövetelők váltak királynőkké és legendák keltek életre. Nem hibáztatunk senkit, ha bizonyos részletek elhomályosultak a modern televíziózás eme 67 izzasztó órájából. A legeltökéltebb rajongók valószínűleg bedarálták az eddigi hét évadot az utolsó szezon érkezése előtt, ám azoknak, akik híján vannak a szabadidőnek ezzel a cikkel segítünk. Végigfutunk a sorozaton, évadról-évadra és kiemeljük azokat a kulcsfontosságú elemeket, amelyek hiányában másképpen nézne ki a befejező szezon. Vegyetek hát magatokhoz egy pohár dorne-i vöröset és kalandozzatok el velünk újra George R.R. Martin sárkányok lakta világába.

FIGYELEM! Ha a címből nem lenne egyértelmű, a cikk komoly spoilereket tartalmaz a Trónok harca összes évadából!

Hirdetés

1. évad - Közeleg a tél

Westeros északi területeit a Fal választja el a kontinens többi részétől. A Falat egy ősi rend, az Éjjeli Őrség tagjai védelmezik, akik rábukkannak egy legendának hitt természetfeletti lényre, egy Másra.

A Faltól valamivel délebbre fekvő Deres várát és annak urát, Eddard Starkot (Sean Bean) meglátogatja a birodalom királya és Ned régi jó barátja, Robert Baratheon (Mark Addy). Az uralkodó nem véletlenül utazik ilyen messzire otthonától, hiszen elhunyt Jon Arryn, a király jobbkeze, akinek a helyét Nednek szánja Robert. Némi győzködés után ugyan, de Ned végül elindul Királyvárba, ahová magával viszi két lányát, Sansát (Sophie Turner) és Aryát (Masie Williams).

Csakhogy a fővárosban nagyobb zűrzavarra talál Deres ura, mint ahogyan azt sejtette. Kiderül, hogy a király feleségének, Cersei Lannisternek (Lena Headey) a családja állhat Arryn meggyilkolása mögött. Cersei és a testvére Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) már akkor tanúbizonyságot tesznek álnokságukról, amikor utóbbi lelöki Ned fiát, Brant (Isaac Hempstead Wright) egy toronyból, miután a fiú rajtakapja kettőjüket az ágyban.

Tyrion (Peter Dinklage), a Lanniser család lenézett törpe tagja elkíséri Ned fattyát, Havas Jont (Kit Harrington) a Falra, hogy utánajárjon a Másokkal kapcsolatos jelentésnek. Nem sokkal később azonban Catelyn Stark (Michelle Fairley) parancsára letartóztatják Tyriont, mivel Catelyn őt vádolja meg Bran balesetének elkövetőjeként. Tyriont ezután Sasfészekbe viszik, ahol Catelyn nővére, Lysa Arryn (Kate Dickie) veszi őrizetbe őt. Egyetlen kiútjaként Tyrion harc általi tárgyalást követel, melyet helyette Bronn (Jerome Flynn) vív meg és győzi le Arryn bajnokát sikeresen.

Királyvárban Robert Baratheon király belehal sérüléseibe egy gyanús vadászbalesetet követően. A birodalom védelmezőjének szerepét Ned kapja meg addig, amíg Cersei szadista fia, Joffrey (Jack Gleeson) éretté nem válik az uralkodásra. Azonban Nednek kissé más tervei vannak és Robert elidegenült testvérét, Stannis Baratheont (Stephen Dillane) szeretné a trónon látni. Ned törekvései kudarcba fúlnak, mikor Petyr "Kisujj" Baelish (Aidan Gillen) elárulja őt, majd Joffrey parancsára lefejezik. A Királyvárban lévő Stark lányok közül Aryának sikerül megszöknie, ám Sansát letartóztatják a Lannisterek. Válaszul az eseményekre Ned legidősebb fia, Robb (Richard Madden) összehívja észak seregeit és háborút hirdet a Lannisterek ellen Deres királyaként.

A Keskeny-tenger túloldalán Khal Drogo (Jason Mamoa) feleségül veszi a Westerosból menekült Daenerys Targaryent (Emilia Clarke). Daenerys úgy gondolja, hogy ő a Vastrón jogos örököse, így terveket sző annak elfoglalására. Drogo végül meghal egy boszorkány intrikáinak következtében, ám Daenerys bosszút áll és végül újjászületik a tűzből, ahonnan három sárkány követi őt.

2. évad - Valar Morghulis

Több frontról kezdi háború fenyegetni Királyvárat, amelynek irányítását Tyrion kezeire bízták. A varázslónő, Melisandre (Carice van Houten) bűvöletének hatására Stannis Baratheon hadat üzen és a trónt követeli Joffrey elől. Mindeközben észak is fortyog, ahol Robb Stark seregeinek sikerül elfogniuk Jaime Lannistert.

Királyvár lerohanása érdekében Robb arra kéri Theon Greyjoyt (Alfie Allen), hogy térjen haza a Vas-szigetekre és kérjen támogatást az apjától, Balon Greyjoytól (Patrick Malahide). Katonák helyett azonban cselszövés lesz a jussa Észak királyának. A Greyjoyok elfoglalják a védtelenül maradt Derest, amelynek következtében a hátra maradt Stark sarjak, Bran és Rickon a vadonba kényszerül menekülni.

Robb reményei nem szállnak még el ezzel az árulással. Anyját azzal a feladattal bízza meg, hogy látogassa meg Renly Baratheont (Gethin Anthony), Stannis öccsét, aki szintén igényt tarthat a trónra. Catelyn azt javasolja, hogy a testvérek egyesítsék erejüket, ám Renly ezt elutasítja és végül Melisandre szabadít rá egy gonosz szellemet, ami a vesztét okozza.

Renly halálát követően annak testőrét, Tarth-i Brienne-t (Gwendolyn Christie) és Catelyn Starkot gyanúsítják a gyilkossággal, így kénytelenek lesznek menekülőre fogni. Miután Catelyn visszatér Robb táborába szeretné elérni, hogy Jaime-t engedjék szabadon a Királyvárban raboskodó Sansáért cserébe. Robb nemtetszésének ellenére Catelyn megesketi Brienne-t, hogy vigye el Jaime-t a Lannisterekhez és juttassa haza épségben a Stark lányt.

A Falon túl Havas Jon csecsemő áldozatokra talál bizonyítékot, melynek következtében otthagyja az Éjjeli Őrség sorait és beáll a Vadak közé. Aryát Lannister katonák fogják és viszik el Harrenhal várába, ám a lány valódi kilétére nem derül fény és hamarosan Tywin Lannister (Charles Dance) szolgálójává lép elő. A várból való menekülését egy Essosból származó Arcnélküli Ember, Jaqen H'ghar (Thomas Wlaschiha) biztosítja.

Stannis végül hajóhadát felhasználva megkísérli Királyvár elfoglalását. A várost Tyrion védi, aki csúnya sebesülést szerez arcára az összecsapás során, ám végül futótüzet felhasználva sikerül megfékezni a megszállókat és Stannis kénytelen elmenekülni.

Eközben Daenerys megérkezik Qarth városába, ahol szövetségeseket keres Westeros elfoglalására. Kiderül, hogy a város urai csak kihasználni akarják őt, ezért csapdába csalják a sárkányaival együtt, de kiszabadul és porig égeti a várost.

3. évad - Castamere-i esők

Hiába védte Tyrion hősiesen Királyvárat, Tywin felmentőserege nélkül nem menekülhetett volna meg a város. A Lannister-ház feje több okból is neheztel fiára, így elintézi, hogy leváltsák őt a király segédjének posztjáról, ahol saját maga lép a helyébe. Emellett a korábban Joffreynak szánt Sansát is hozzá adják feleségül, csakhogy igényt tarthassanak az északi területekre. Joffrey új jegyese Renly Baratheon özvegye, Margaery Tyrell (Natalie Dormer) lesz, akinek köszönhetően szövetség jöhet létre a Lannister- és a Tyrell-házak között.

A Falon túl Havas Jon szembe kerül a Vadak vezetőjével, Mance Rayderrel (Ciarán Hinds), akinek sikerül a bizalmába férkőznie, és akitől megtudja, hogy a Mások visszatérése háborúval fenyeget. Újdonsült szövetségesei között komplex viszonyba kerül Ygritte-tel (Rose Leslie), akit nemrég még a foglyaként tartott. Jon mostohabátyja, Robb tovább folytatja háborúját Királyvár ellen. Maga mellé kívánja állítani a Frey-házat, melynek érdekében megígéri Walder Frey úrnak, hogy feleségül veszi lányát. Ám miután a csatamezőn beleszeret Talisába (Oona Chaplin) felbontja esküjét és mást állít maga helyett az öröm-ember szerepébe. Walder Frey látszólag elfogadja Robb döntését, akinek anyját, Catelynt és újdonsült terhes feleségét is elhívja a menyegzőre. Csakhogy Frey mégsem vette jó néven az esküszegést, így a Vörös Nászként elhíresült esküvőt követő lakomán lemészárolja Robbot és családját, a birtokán tanyázó Stark katonákkal egyetemben.

A családjához való visszatéréstől csupán egy karnyújtásnyira lévő Arya testközelből lesz tanúja a mészárlásnak. Az események hevéből Sandor "A Véreb" Clegane (Rory McCann) ragadja ki, aki jutalom reményében igyekezett hazavinni a lányt. Az ifjú Farkas meggyilkolásában való közreműködéséért Roose Bolton (Michael McElhatton) veszi át az uralmat észak fölött.

A térkép más pontjain további szereplők folytatják útjaikat, ki-ki a saját története szempontjából érve fontos állomásokhoz. Bran Stark felfedezi, hogy képes átvenni az irányítást a rémfarkasa felett. Brienne és Jaime folytatják délnek vezető útjukat, mely során egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Daenerys pedig valódi hadseregre tesz szert, amikor felszabadít 8000 Makulátlant, akik félelem nélkül követik őt a harcba.

4. évad - Láncok letörője

A valódi és a Trónok harca világában egyaránt közutálatnak örvendő Joffrey végre megkapja, ami jár neki és saját esküvőjén leli nem túl szép halálát egy pohár mérgezett bornak köszönhetően. A király haláltusájában keletkezett felfordulás közepette Kisujj kimenekíti Sansát a Lannisterek karmai közül és nagynénjéhez, Lysa Arrynhez viszi őt.

Arryn sajnos nem bizonyul annak a gyámnak, akinek Sansa remélte. Nagynénje elméje egyértelműen roggyant, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy féltékenységtől fűtve megpróbálja megölni Sansát. Az őrületnek végül Kisujj vet véget, aki a halálába veti Lysa Arrynt a Hold Ajtón keresztül.

Jaime (aki időközben elveszítette egyik kezét) és Brienne megérkeznek Királyvárba, ahol szembesülnek a történtekkel. Brienne ezután elindul, hogy megkeresse az elveszett Stark lányt, ezzel adózva a Catelynnek tett ígéretének. Jaime testvére perére figyel, ugyanis Cersei azzal vádolja Tyriont, hogy ő áll Joffrey meggyilkolása mögött. Tyrion harc általi tárgyalást követel, bajnoka pedig a Dorneból érkezett Oberyn Martell (Pedro Pascal) lesz. Oberyn személyes indíttatásból vállalja el a feladatot, ugyanis meg akarja ölni Gregor "A Hegy" Clegane-t, aki Cersei bajnokaként kel párbajra. A harc azonban csúfos véget ér, amikor A Hegy széttöri Oberyn koponyáját, ezzel halálra ítélve Tyriont.

Jaime nem tudja így hagyni testvérét, ezért megszervezi annak szökését. Mielőtt Tyrion elhagyná Királyvárat meggyilkolja szeretőjét, Shae-t (Sibel Kekilli) és saját apját, Tywin Lannistert, aki Shae segítségével manipulálta őt. Ezután Tyrion Varys (Conleth Hill) társaságában hajóra száll, hogy a Keskeny-tengeren átkelve felkutassák Daeneryst, aki képes lehet szembeszállni Cersei-jel.

Roose Bolton visszatér Deresbe, ahol azzal szembesül, hogy kegyetlen fia, Ramsay Bolton (Iwan Rheon) teljesen megtörte Theon Greyjoyt a kínzásaival. Theon engedelmes szolgaként követi Ramseyt és csak a "Bűzös" névre hallgat.

Még északabbra Havas Jon visszatér a Vadak táborából, hogy figyelmeztesse az Éjjeli Őrséget Mance Rayder (Ciarán Hinds) és seregének támadására. A Fekete Vár elleni támadást Stannis Baratheon felmentőseregével sikerül visszavernie az Őrségnek, az összecsapás során Ygritte is meghal.

A Sansa után kutató Brienne végül a halottnak hitt Aryára és az őt kísérő Vérebre bukkan rá. Brienne megküzd utóbbival és le is győzi, de Arya mégis megszökik, hogy Braavosba hajózzon, ahol tanulni szeretne a misztikus Jaqan H'ghartól a Fekete és Fehér Házában.

5. évad - Rideghon

Rayder legyőzése és máglyán való elégetése után Havas Jont választják meg az Éjjeli Őrség új vezetőjének. Stannis folytatja északi hadjáratát, melynek sikeressége érdekében Melisandre arra biztatja, hogy áldozza fel saját lányát a Fény Urának. Stannis teljesíti a varázslónő kérését és elevenen égeti el lányát, ezzel elveszítve a tiszteletet saját katonáinak szemében.

Kisujj Deresbe vezeti Sansát azzal a szándékkal, hogy feleségül adja őt Ramsey Boltonhoz. Eközben Stannis is Deres elfoglalását tervezi, ám a Boltonok szétverik csapatait és végül Brienne lesz az, aki végez a pogány istenséget szolgáló királlyal. Melisandrénak sikerül elmenekülnie és visszatér a Fekete Várba, valamint Sansa is sikeresen megszökik Ramsey karmai közül, hála a bátorságát visszanyerő Theon Greyjoynak.

Királyvárban Cersei újabb cseleket sző. Margaery Joffrey halála után annak öccséhez és az új királyhoz, Tommenhez megy feleségül. A naiv fiút könnyedén manipulálja Margaery, ami Cerseinek a legkevésbé sem tetszik. Csakhogy közbeszól a Főveréb (Jonathan Pryce), egy puritán kultusz vezetője, aki felfedi Cersei vérfertőzését, amelyért vezekelnie kell a korábbi királynőnek. Cersei meztelenül sétál végig Királyvár utcáin, miközben a nép megszégyeníti őt dobálózással és durva szavakkal.

Daenerys újdonsült Makulátlan seregével elfoglalja Meereen városát. Az irányítás átvételét azonban megnehezíti, amikor a magukat A Hárpia Fiainak nevező szervezet fellázad ellene. Egy így kialakult csatában Daeneryst az egyik sárkánya menti ki a helyzetből, aki egészen egy dothraki hordáig repíti őt. Ezt megelőzően Tyrion már elnyerte Daenerys bizalmát, így a távollétében ő irányítja várost.

Északon Havas Jon egy csapatnyi Éjjeli Őrrel felkeresi a Vadakat, abban bízva, hogy szövetségre léphet velük. A tárgyalásokat az Éjkirály és élőhalott seregének támadása szakítja félbe, ami lesújtó veszteségekkel zárul. Visszatérve a Falhoz, egy csoportnyi Éjjeli Őr, akiknek nem tetszenek Jon lépései, meggyilkolják az Őrség új vezetőjét.

6. évad - Északi szelek

Melisandre visszahozza Havas Jont az élők sorába, aki kivégezteti gyilkosait. Eközben megérkezik a Falhoz a Boltonoktól elmenekülő Sansa, akitől megtudja Jon, hogy mi mindent követett el Ramsey és apja a Starkok ellen. Jon maga mögött hagyja az Éjjeli Őrséget és elindul, hogy visszafoglalja Derest.

A "Fattyak csatája" néven elhíresült összecsapás során Ramsey viszi be az első találatot azzal, hogy meggyilkolja a nála raboskodó legfiatalabb Stark fiút, Rickont. A Boltonok közel kerülnek a győzelemhez, ám szinte az utolsó pillanatban megérkezik Kisujj a Völgy lovagjaival, akik eldöntik a csata kimenetelét. A legyőzött Ramseyt végül a saját kutyáival etetik meg.

Királyvárban Cerseire továbbra is tárgyalás vár, hiába teljesítette a szégyen sétáját. A király anyja tehetetlennek tűnik, hiszen fiát immáron teljes mértékben a Főveréb és Margaery szavai irányítják. Kilátástalanságában futótűzzel robbantja fel Baelor Nagy Szentélyét, ahol porig égnek ellenségei. A gyászba boruló Tommen öngyilkosságot követ el.

Daenerys a dothrakiak foglyává válik. A barbár törzs azt várja tőle, hogy a korábbi Khal feleségeként ő is elkülönítésben éljen, akárcsak más özvegyek. Miután Deanerys demonstrálja felsőbb hatalomtól származó képességeit azzal, hogy sértetlenül sétál keresztül a tűzön, elnyeri a törzs tiszteletét és már a vezetőjükként tér vissza Meereenbe.

Theon - megszabadulva Ramsaytől - visszatér a Vas-szigetekre, ahol nővérével, Yara Greyjoy-jal (Gemma Whelan) szövetkezve ellopják a Vasflottát nagybátyjuk, Euron (Pilou Asbaek) orra elől. A testvérpár Essosba hajózik, ahol Daenerys Targaryen törekvéseit kívánják támogatni.

A Fekete és Fehér Házát kiképzett gyilkosként hagyja el Arya, akinek első dolga az, hogy megbosszulja testvére és anyja halálát azzal, hogy elvágja Walder Frey torkát. Bran - aki eközben a Falon túl tanult képességeiről a Háromszemű Hollótól - szembe találja magát az Éjkirállyal. A Mások megtámadják őket és a menekülés során Hodor és Bran mestere is odavesznek, utóbbinak immáron a Stark fiú léphet a helyébe.

7. évad - A sárkány és a farkas

Daenerys és Makulátlanokból, valamint dothraki harcosokból álló óriási serege átkel a tengeren és Sárkánykőnél kötnek ki, Stannis Baratheon egykori bázisánál. Melisandre további szövetségesek gyűjtésére biztatja Daeneryst és azt javasolja neki, hogy Havas Jon támogatását is szerezze meg magának.

Miután megkapja Daenerys invitálását, Jon elutazik Sárkánykőhöz, hogy találkozzon vele. A párosnak sikerül közös nevezőre jutnia és elhatározzák, hogy a Lannisterekkel és a holtak seregével szemben is felveszik a harcot. Királyvárba Yara hajóhadát és a Makulátlanokat küldik csatározni.

Euron Greyjoy házassági ajánlattal járul Cersei színé elé, aki fontolóra veszi a Vas-szigetek urának kérését abban az esetben, ha az bizonyítani tudja seregének erejét. Euron a tengeren csap össze Yarával, ahol győzelmet arat unokahúga fölött. A szárazföldi fronton a dothraki lovasság és a Jaime vezette Lannister zászlóalj között bontakozik ki küzdelem. A csatateret Daenerys sárkánya perzseli fel, ám egy speciális fegyver bevetésével Drogon is sérülést szenved el.

Meggyőződve a sárkány és Daenarys erejéről Jaime figyelmezteti Cerseit a közelgő fenyegetésre. Jon és Daenerys fegyverszünetet hirdet a Lannisterekkel szemben és északra mennek, hogy elfogjanak egy Mást. Jon belesétál az Éjkirály csapdájába és csak Daenerys segítségével tud megmenekülni. A művelet végül sikerrel jár és elfogják az egyik Mást, azonban Daenerys egyik sárkánya, Viserion az Éjkirály áldozatává válik.

Jon és Daenerys Királyvárba utaznak, hogy szövetkezzenek Cersei-jel a holtak seregének legyőzésében. Magukkal viszik az északon elfogott Mást, hogy bizonyítsák a fenyegetés valósságát és meggyőzzék a királynőt az ügy fontosságáról. Cersei rábólint a szövetségre, de nem tervez valódi támogatást nyújtani. Jon, Daenerys és Tyrion visszaindulnak Deresbe, Észak királya és a Targeryen trónkövetelő pedig nagyon közel kerülnek egymáshoz.

Arya és Sansa újra együtt lehet Brannel, de a fiú érezhetően megváltozott. Eközben a nővérek között is egyre csak nő a feszültség. Brannak hála kiderül, hogy Kisujj szándékosan generálja az ellentéteket, sőt ő felelős Jon Arryn meggyilkolásért is, ami lavinaként indította be az eseményeket. Sansa kivégezteti Baelish-t. Bran Jon valódi származására is fényt derít. Kiderül, hogy nem Ned Stark fattya, hanem annak húgának, Lyannának és Rhaegar Targaryennek a törvényes gyermeke, ezzel együtt a Vastrón jogos örököse.

Az Éjkirály és a Mások serege áttörnek a Falon az élőhalott Viserion jégsárkány segítségével. Megérkezett a tél.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.