Hirdetés

Vélemény: A Jóbarátok úgy volt jó, ahogy volt, úgyhogy ne is bolygassuk

|

Időről időre felmerül az ötlet, hogy össze kéne rántani a hatost, amely tíz éven át szórakoztatott minket, de valahogy sosem lesz belőle semmi. És ez talán így is van rendjén.

Hirdetés

Nincs még egy sitcom, amit annyira szeretnék, mint a Jóbarátokat. Vagy szászszor láttam már az összes részt, még nemrégiben is volt olyan időszak, amikor ahogy lement az utolsó epizód, azonnal indítottam az elsőt újra, és ledaráltam megint mindet hétköznapi tevékenységek (mosogatás, tisztálkodás, satöbbi) közben. Central Perk-ös a lábtörlőm, Central Perk-ös óriási bögrékből (amikről már csak a nagy mellbimbók hiányoznak!) iszom a kávét, a nappali falát pedig egy a Monica nappalijában megtalálhatóhoz hasonló poszter díszíti.

Hirdetés

Aki már az Így jártam anyátokkalon nőtt fel, annak nem ugyanazt az élményt nyújtja a zömmel a '90-es években játszódó széria, mint amit nekem és a hozzám hasonlóan 20-as, 30-as éveiket taposóknak. A Jóbarátok egy olyan korban indult, amikor nem volt mindenki zsebében telefon, számítógépekkel zömmel a munkahelyeken lehetett találkozni. Épp ezért lenne kár bármilyen újrakezdés most, közel 15 évvel a finálé után - akiket akkor ismertünk, azok egyszer utoljára kiléptek Monicáék volt lakásának ajtaján, és nem térhetnek vissza többé.

Az utolsó kávé

Ez az egyik legfontosabb érv a folytatás ellen: a sorozat méltó befejezést kapott, úgy volt kerek, ahogy lezárták. Bár most már ugyanúgy elleneznék egy Egy rém rendes család rebootot is, jó lett volna, ha annak idején még hagynak pár részt a készítőknek arra, hogy valamilyen módon elbúcsúztassák Bundyékat. A Jóbarátoknak megadatott, ami Ed O'Neil szériájának nem (aki amúgy most a Modern családban ugyanúgy fantasztikus, mint akkor volt, javaslom, hogy nézzétek). Ha most erőszakkal megint elővennék a karaktereket, abból nem jönne ki semmi jó. 

Egy másik érv, hogy mindenki megöregedett, megváltozott az életük, új kihívásokkal, gondokkal kell szembenézniük, így ha visszatérnének, nem kaphatnánk egy olyan hangulatú sorozatot, mint a Jóbarátok volt. Monica és Chandler családot alapítottak, Joey Hollywoodba költözött, Phoebe férjhez ment, Rachel meg Ross pedig összejöttek, és valószínűleg együtt is maradtak. Ebből semmiképp nem lesz Central Perk-ben kávézgatós, poénkodós sztori, nem lehet úgy szerelmi életükkel, munkájukkal, mindennapjaikkal poénkodni, mint régen.

Az élet ment tovább

Bár a Jóbarátok stábja békében, mi több, szomorúan vált el egymástól, a finálé óta eltelt közel 14 évben többször is elmondták, hogy semmiképp nem szeretnék a sorozatot újraéleszteni. Mindenki más érveket hozott fel, de abban egyetértenek, hogy nem volna jó ötlet.

David Schwimmer azt nyilatkozta, szerinte tökéletes volt a lezárás, és nem lát jó okot a folytatásra. Lisa Kudrow elmondta, a sorozat 20-30 éves fiatalokról szólt, akik az ebben a korban felmerülő problémákkal küzdöttek, nem pedig 40-50 évesekről, és ha a gondok ugyanazok maradnának, az szomorú lenne. Jennifer Aniston ellenérve, hogy szerinte elvesztek azok az idők, amikor az emberek egy szobában, egy kávézóban ültek és beszélgettek - most már mindenki a telefonjába van bújva. Courteney Cox szintén nem tudja, mit csinálnának a karakterek, ha újra összejönnének. Matthew Perry ellenzi az egészet leginkább, ő "visszatérő rémálomnak" nevezte, de nem azért, mert olyan rossz volna csinálni, hanem mert attól fél, ha újraindítanák a szériát, senkit nem érdekelne. Matt LeBlanc pedig szintén úgy érzi, az az életszakasz, amiben a show játszódott, véget ért.

Úgyhogy nem marad más, mint a teóriák, meg a 2014-es Jimmy Kimmel epizód, amiben a három női főszereplő jött össze újra a jól ismert nappaliban, hogy felolvassák a Kimmel által írt forgatókönyvet.

Egyébként a színészek szerencsére jelenleg is aktívak, úgyhogy akinek ők és nem a karakterek hiányoznak, több sorozatban, filmben nézhetik őket. Perry saját sorozatai (Mr. Sunshine, Go On, és a tavaly májusban elkaszált The Odd Couple) bukása után mostanában mellékszerepekben látható, LeBlanc a nemrég véget ért Episodes mellett a Top Geart vezeti és a Man with a Plan szériában játszik, Schwimmer vegyesen foglalkozik filmekkel és sorozatokkal (legutóbb a The People v. O. J. Simpson: American Crime Story-ban alakított tíz részben), Aniston filmekben szerepel, Kudrow mellékszerepekben játszik, Cox pedig 2016 óta nem mutatott semmit, viszont előtte volt pár sorozata (Dirt, Cougar Town).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.