Hirdetés

Servant - ilyen volt az első három rész

|

Az M. Night Shyamalan fémjelezte sorozat az idei év egyik legkellemesebb meglepetése eddig.

Hirdetés

A Servant az Apple streaming szolgáltatásának startjával egyidőben debütáló sorozata, aminek útját többek között az elmúlt években újra magára találó M. Night Shyamalan is egyengette. Vártuk is emiatt az Apple TV+ sorozatát, ám arra nem számítottunk, hogy az év egyik legkülönlegesebb produkcióját kapjuk, méghozzá a horror műfajában versenyezve. Be is számolunk az első három részben látottakról.

Hirdetés

Dorothy (Lauren Ambrose) és Sean Turner (Toby Kebbell), avagy egy sikeres riporternő és egy modern séf házába költözhetünk be az évad erejéig mi magunk is, akik látszatra a szinte már természetellenes amerikai álmot élik. Persze, csak ha eltekintünk attól a tragédiától, aminek következtében elveszítették pár hetes gyermeküket, ez pedig Dorothy-ban egy akkora törést okozott, hogy testileg nem, de szellemileg teljesen elvágta magát a valóságtól. Egy nem éppen szakszerű terápiás módszerrel viszont sikerült felszínre hozni a nőt, ez viszont nem kevesebbet követel férjétől, minthogy eljátssza: gyermekük még él, méghozzá egy műanyag baba formájában. A teljes illúzió érdekében egy fiatal, és legalább annyira furcsa dadust, Leanne-t (Nell Tiger Free) is felfogadják a "kicsi" mellé. A lány érkezése viszont szép fokozatosan elszabadítja a teljes őrületet, ha eddig nem lett volna épp elég hátborzongató az alapszituáció.

A Servant legnagyobb, és egyre ritkábban látott erénye, hogy minden fajta hatásvadászat vagy erőlködés nélkül tart fent egy olyan nyugtalanító és groteszk atmoszférát, ami a zsánerre jellemző elcsépeltebb megoldásokat is egy (de inkább több) szinttel feljebb emeli. Teszi mindezt következetesen, ahol elsősorban Toby Kebbell és a mindannyiunk által, *valahonnan* jól ismert Rupert Grint karakterei fognak egyedül józanságot és rációt nyújtani egy egészen elborult, napokat átívelő helyzetben. Utóbbi meglepően jól hozza a nagyszájú, de alapvetően gondoskodó báty szerepét. Kebbellt mindig szívesen látom, és most is egy meglepően árnyalt karaktert kelt életre, akivel az epizódok előrehaladtával nem csak egyre jobban szimpatizálunk, de együtt is érzünk, ez pedig a két férfi szerepével az élen a sorozat egyik legerőteljesebb eszköze. Már a pilot is épp eléggé zavarba ejtő, ám a cselekmény kibontakozásával (eddig legalábbis) nem, hogy közelebb kerülnénk a válaszokhoz, de egyre elveszettebbnek érezzük magunkat ebben a nyugtalanító, sokszor az erkölcsi alapvetésekkel is szembe menő masszában.

Ami igazán idegtépő a Servantban, hogy a normálisnak nem éppen nevezhető szituációk között, vagy épp azoknak a közepén is képes egy üdítő, már-már idilli jelenetet bejátszani. Ilyenkor egy perc erejéig mintha az összes karakter elfelejtené, hogy egy elborult színjáték bábjai, és úgy is viselkednek, mintha… tényleg minden rendben lenne. Ezzel az ellentmondással játszik állandó jelleggel a sorozat, ami egyfelől általánosságban hiányzik nekem a zsánerből mostanában, másfelől pedig egyszerűen nem ereszti a nézőt a Servant hangulata. Mintha azért akarná tovább nézni az ember ezt az egészet, hogy szabadulni tudjon a széria jéghideg atmoszférájától, miközben mégis marhára élvezzük mindazt, amit látunk. A szó szoros értelemben is, mivel a fényképezés is egy modern, letisztult egészet közvetít, ahonnan a dadus, Leanne pont annyira lóg ki a maga századokkal ezelőtti megjelenésével és attitűdjével, ahogyan a cselekmény talán legnagyobb kérdőjele is egyben. Sok múlik azon, hogy az automatikusan a boszorkányüldözéseket felidéző karakterrel mit kezd a sorozat hosszútávon - félő, hogy egy szokványos démoni vagy ahhoz hasonló gonosz erő behozatala nagyban rombolná a Servant eddig ügyesen adagolt misztikumát.

Nagy kérdés, hogy az M. Night Shyamalan keze nyomát a lehető legpozitívabb értelemben hordozó Servant borzongató ereje képes lesz-e az évad végéig kitartani, az első három, durván fél órás epizód viszont bizakodásra ad okot. Eddig minden vállalását maradéktalanul teljesíti az Apple sajátgyártású sorozata, sőt, nagyon úgy fest, hogy az év egyik legkellemesebb ínyencsége van készülőben.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.