Hirdetés

Ismertető: The Alienist (A halál angyala)

|

A népszerű regény alapján, Magyarországon forgatott új TNT sorozat, a The Alienist az 1896-os New Yorkba kalauzol el minket és enged betekintést egy sorozatgyilkos utáni nyomozásba.

Hirdetés

Caleb Carr azonos című regénye alapján kalauzol el minket a TNT legújabb limitált sorozata az 1896-os New Yorkba, ahol egy sorozatgyilkos szedi áldozatait, elsősorban a gyermekkorú prostituáltak körében. A város nagyhatalmú vezetői inkább eltussolnák az ügyet, de egy maroknyi csapat mégis titkos nyomozásba kezd. Ennek a nyomozócsoportnak a tagja a magyar származású lélekbúvár, Laszlo Kreizler; John Schuyler Moore, a New York Times újságírója; valamint Sara Howard, a metropolisz rendőrségének első női alkalmazottja.

Hirdetés

Utóbbi figurát formálja meg Dakota Fanning, akinek partnerei a német Daniel Brühl és a brit Luke Evans lesznek Kreizler, illetve Moore szerepében. Így minden bizonnyal a színészi játékkal kapcsolatban sok panasz nem fog esni, a neveken túl mindezt a nagyon ígéretesnek tűnő előzetesek is alátámasztják, ahogy azt is, hogy mégis hogyan néz ki egy észak-budapesti XIX. századi metropolis.

Igen a sorozat magyar felmenőkkel rendelkező orvosán kívül, maga a forgatás is jócskán kapcsolódik hozzánk, hiszen teljes egészében Rákospalotán építették fel a díszleteket és forgatták le a 10 epizódot, melyek egyszerűen fantasztikusan festenek az előzetesek és a színfalak mögötti videók alapján.

A hangulat pedig nyomott, sötét, ahogy azt egy igazán jó pszichothrillertől elvárhatjuk, de persze nem is nagyon számíthatunk másra, főleg ha egy picit is tisztában vagyunk a korral. A XIX. század végén New Yorkban élni nem volt igazán jó, melyre Caleb Carr regénye alaposan rávilágít, s az eddig hallottak, látottak vagy éppen olvasottak alapján ez nem marad ki a szériából sem. Jelen lesznek a mostoha körülmények, melyet szinte egyetlen frissen bevándorolt sem kerülhettek el, ott lesz a kisebbségek elleni könyörtelen erőszak, a tomboló korrupció mely sem a politikusoktól, sem a rendőröktől nem áll távol, és ezek mind hozzátartoznak a történethez, ami végén a nyüzsgő közösség végül egy metropolisszá növi ki magát.

Tehát Carr fiktív sorozatgyilkosa könnyedén keveredik valós eseményekkel és helyszínekkel, melyekbe látatlanba is túlságosan könnyedén illik bele. Leendő hőseink mellett pedig számos valós történelmi alak is felsorakozik, hogy még jobban beágyazódjon a korszakba, többek között számíthatunk Biff Ellison személyének feltűnésére, aki jól ismert gengsztere a kornak, vagy éppen J. P. Morganre, de ott lesz Theodor Roosevelt, az Egyesült Államok 26. elnöke is. Az ő szerepe a regény alapján nem is lesz túl kicsi a sorozatban, hiszen ebben az időszakban ő a való életben is egy New York-i rendőr volt, s szinte az egész testületet megkerülve ő próbálja támogatni Laszlo és társai nyomozását. És persze Dakota Fanning karakteréről se feledkezzünk meg, aki nagyon emlékezetet egy bizonyos Isabella Goodwinra.

Goodwin pont ebben az időszakban segítette a nyomozati hatóságokat, hogy körözött nőket kerítsen elő (hiszen ebben az időszakban a férfiak, ha ilyen munkát végeztek, annak általában szexuális erőszak lett a vége). Számos nagyobb ügyet is Goodwin segítségével göngyölített fel a rendőrség, így végül ő lett az első New York-i rendőrnő 1912-ben.

Természetesen más szemszögből is nézhetjük a dolgokat, hiszen pontosan ez a kor az, mikor a pszichológia megteszi első nagyobb szárnypróbálgatásait, melybe kapunk is bőséges betekintést a történetben. Laszlo és csapata nagyon gyakran hivatkozik Sigmund Freud, Adolf Meyer, és Franz Boas publikációira, melyek ebben az időszakban születnek. Így válik teljessé a setting, a XX. század előtti idők leghíresebb sorozatgyilkosa (Hasfelmetsző Jack) után 5 évvel lényegileg mindennek a hajnalán, mely egy ilyen ügy megoldásához segítségül lehetne. Izgalmasnak hangzik, nem?

Szerencsére már nem kell sokat várni rá! Január 22-én startol a tengerentúlon - mondjuk, hogy itthon valamelyik adó bevállalja-e, s ha igen, akkor emberi mértékkel normálisnak mondható idősávban, az kétséges… Ugyanakkor ez a XXI. században egy sorozatnéző számára már nem lehet akadály, úgyhogy hajrá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.