Hirdetés

Trónok harca 8x01-8x02 - Spoileres kibeszélő

|

Az alkotók két nosztalgiával túlfűtött epizóddal indították útnak az elkerülhetetlen búcsút.

Hirdetés

Közel két évnyi kihagyás után végre visszatért közénk az HBO elmúlt néhány évének legmeghatározóbb fantasy sorozata, a Trónok harca. A rajongók világszerte lélegzetvisszafojtva várták, hogy mégis mi történik majd kedvenc szereplőikkel a vészjóslónak és nem kevésbé véresnek ígérkező utolsó évadban, amely az eddigi két epizód történései alapján végre ismét visszatalált arra az útra, melyet még a George R. R. Martin által jegyzett könyveket követve kezdett meg. Mivel biztosra veszem, hogy sokatok igen sokféle kibeszélővel találkozott már az évek során, így arra gondoltunk, hogy mi egy egészen rendhagyó módon, a legemlékezetesebb pillanatokat kiemelve elemezzük ki nektek hétről-hétre a nyolcadik etap epizódjait, ami reméljük, hogy elnyeri majd a tetszéseteket. Fontosnak érzem viszont leszögezni, hogy az alábbiakban durva Spoilerek következnek a Trónok harca 8x01 és 8x02-es epizódjával kapcsolatban, így ha még nem láttad az említett részeket, akkor csak saját felelősségre olvass tovább! 

Hirdetés

8x01: Vissza a kezdetekhez - Avagy a király(nő) megérkezik

Nem tegnap volt, hogy az első évad legelső epizódjában az akkori király, Robert Baratheon és a Lannister család valódi uralkodó családhoz méltóan bevonult Deresbe, hogy aztán a kövér király ismét köszönthesse rég nem látott barátját. Rengeteg minden történt az azóta eltelt hosszú évek alatt, így az új rész legelső képsorait látva hamar nyilvánvaló vált, hogy az alkotók a nosztalgiára építve lényegében képkockáról-képkockára lemásolták az említett jelenetet. A hasonlóságok viszont nagyjából itt ki is merültek, hiszen Robert helyett ezúttal Daenerys Targaryen, míg a kétkedő Ned helyét pedig Deres űrnője, az azóta nővé érett Sansa Stark foglalta el, akinek már a legelső pillantásából jól kivehető volt, hogy nem igazán szívleli a délről érkezett sárkánykirálynőt. A kettejük közti ellentét még fontos szerephez jut majd a későbbiekben, elvégre Dany uralkodói terveihez talán még az Északiaknak is lehet egy két keresetlen szava. 

8x01: A nagy ölelés - Avagy Jon és Arya nagy találkozása

Jon és Arya bár nem sok időt töltött közösen a képernyőn, mivel útjaik igen hamar más-más irányba sodorták őket, viszont az már akkor nyilvánvaló válhatott mindenki számára, hogy a kettejük viszonya bizony igencsak különleges. Mindketten a Stark család kitaszítottjaiként voltak kénytelenek élni, ebből a szempontból vizsgálva pedig csak még szívmelengetőbb volt látni, ahogy a két rég nem látott karakter ismét egymás karjaiban találta magát. Bár a jelenetük nagy része az újraegyesülésről szól, itt is előkerül a Dany általi bizalmatlanság, amit Arya egy bájos mosollyal, míg Jon egy "Nem tudsz te semmit" pofával nyugtáz le.

8x01: Vár egy új élmény... - Avagy Dany és Jon sárkányreptetése

A készítők noha tényleg mindent elkövettek annak érdekében, hogy kiküszöböljék a hetedik szezonban elkövetett megbocsáthatatlan forgatókönyvírói húzásokat, azért egy ezekhez hasonló csak becsúszott az évadnyitó epizódba. Dany és Jon sárkányreptetős romantikázása kétségtelenül fontos szerepet játszott a két figura későbbi kapcsolatára nézve, hiszen ekkor még egyiküknek sem volt sejtése arról, hogy valójában vérrokonok - a kettejük közös jelenete az erőltetett humorral mégis nagyon idegennek hatott egy olyan sorozattól, ahol egy meggondolatlan románc bármelyik pillanatban az ember életébe kerülhet.


8x01: Csak egy kastélyt kértem - Avagy Cersei ördögi tervet szövöget

Míg északon mindenki a holtak elleni csatára készülődik, addig lent délen Cersei is szövögeti a maga kis terveit Királyvárban, miközben Euron is megérkezik az előző évad végén belengetett Arany Kompánia Zsoldosaival. Euron be is nyújtja a számlát a zsoldosok hajóztatása miatt, bár Cersein jól látszik, hogy amint lehetősége nyílik rá biztosan elteszi láb alól a fickót. Míg Euron és Cersei a jól megérdemelt pásztoróráját töltik, az írók egy tollvonással megoldják a fogságban tengődő Yara Greyjoy kiszabadítását, mert miért ne. A morálisan érdekes dolgok viszont csak innen kezdődnek, mivel Qyburn Cersei parancsát közvetítve azzal bízza meg Bronnt, hogy végezzen az éppen északon tengődő Jamie-vel és Tyrionnal. Biztos, ami biztos. Bronn viccesen még meg is jegyzi, hogy micsoda egy elcseszett család ez, de Bronn reakcióját elnézve nem lennék meglepve, ha a könnyű aranyszerzés lehetősége kissé előkelőbb helyet foglalna el nála, mint az úgynevezett becsület. 

8x01: Megégettem a családodat, de ugye nincs harag? - Avagy Sam elindít egy lavinát

A délen tett rövidke kiruccanás után ismét visszatérünk a fagyos Északra, ahol Dany és Jorah az éppen a könyvtárban tartózkodó Samwell Tarlynak szeretne köszönetet mondani, amiért utóbbi megmentette Jorah-t attól, hogy egy sétáló kődarabbá váljon. Persze a hálálkodás meg a kötelező jópofi után előkerülnek a piszkos ügyek is, így Dany rideg arccal közli Sammel, hogy ropogósra sütögette az apját és az édestestvérét, mert azok nem hajtottak térdet előtte. A szörnyű titok után Sam az éppen a hideg udvaron ücsörgő Bran, vagyis a Három szemű holló parancsára végre beavatja Jont az eltitkolt származásába, amit Jon Jonhoz méltóan először kétkedve fogad, de a legvégére csak megbékél a gondolattal. Még a vége főcím legördülése előtt egy újabb régóta várt szereplő is megérkezik Deresbe Jaime "Királyölő" Lannister képében, akiről hamar kiderül, hogy ő volt az egykori Brandon Stark azon titokzatos régi barátja, akiért az utóbbi egy egész éjszakát képest volt fedél nélkül tölteni a kastély udvarán. Ilyen egy igazi barát. 

8x02: Bűnös vagy nem bűnös? - Avagy Jaime sorsa pengeélen táncol

Daenerys az első találkozás alapján nincs lenyűgözve az édesapja gyilkosa láttán, amire Sansa szavai is rátesznek egy lapáttal. Egy darabig úgy tűnik Jaime élete egyik legnagyobb hibáját követte azzal, hogy tartotta a szavát és Északra lovagolt, ám mielőtt a helyzet valóban rosszra fordulhatna, Brienne a védelmébe veszi a félkarú lovagot, aki így aztán egyelőre elkerüli a végzetét. A rögtönzött tárgyalás után Jaime és Tyrion egy nosztalgikus sétát tesznek Deresben, miközben azon elmélkednek, miszerint egyikük sem itt és nem így tervezte az elmúlást. Tyrion a tőle megszokott gúnyos humorral még gyorsan hozzáfűzi, hogy amennyiben meg is halnak, még megvan az esélye arra, miszerint halottként ő haraphat bele elsőként Cerseibe.

8x02: Egy bölcs döntés - Avagy Daenerys taktikát vált Sansával szemben

A sárkánykirálynő már a megérkezésekor tisztában volt azzal a ténnyel, hogy itt bizony nem nagyon kedvelik a maga fajta délről érkezett kívülállót, viszont amennyiben valóban uralni szeretné a Hét királyságot, úgy a Nagy háború után sem rúghatja össze a port az Északiakkal. Erre a tényre Ser Friendzone, vagyis Jorah figyelmezteti Danyt, aki több-kevesebb sikerrel meg is próbál békét kötni Sansával, ámde Sansa átlát a szitán. Még mielőtt azonban elmérgesedne a viszony a két uralkodónő közt egy újabb régi ismerős tér vissza Theon Greyjoy személyében, aki ismét hűséget fogad az őt meglehetősen érzelmes módon köszöntő Sansának. 

8x02: Van egy tervem - Avagy megkezdődik a visszaszámlálás

Theon után az utolsó elveszett bárányok is befutnak az Éjjeli őrség megmaradt tagjai, Beric Dondarion, valamint Óriásvész Tormund képében, akik semmi jó hírrel nem tudnak szolgálni az Éjkirály kapcsán. Mivel a holtak reggelre megérkeznek, így nem sokkal ezután rögtön össze is ül a nagy hadi tanács, ahol rögtön mindenki számára nyilvánvalóvá válik az a szomorú tény, hogy hiába egyesítették erejüket, hiába a két Sárkány tűzereje, az Éjkirály és serege még így is túlerőben vannak. Brannek ellenben az a javaslata támad, miképpen használják élő csalinak őt, mert az ugye még sosem sült el rosszul. Havas Jon javaslatára a résztvevők szétszélednek, hogy ki-ki a maga módján töltse el az utolsó óráit. Jon sietős és gondtól terhelt távozása viszont nem kerüli el Dany figyelmét, aki ekkor még értetlenül áll az ifjú Északi hirtelen kirohanása előtt.

8x02 - Ohh azok a drága emlékek - Avagy beindul a jó öreg nosztalgiázás

Innentől kezdve az epizód nem tököl tovább a felesleges az expozícióval, hanem teljes fokozatra kapcsol a nosztalgiafaktor, valamint az elmaradhatatlan fanservice kapcsán. Ezeknek az elemeknek a használata bizonyos esetekben rosszul is elsülhetett volna - lásd feljebb a Dany és Jon sárkányreptetését taglaló részt -, mindenesetre az írók a színészekkel együtt valamilyen csoda folytán ezúttal tökéletesen ráéreztek arra a kényes egyensúlyra, ami valóban képes felejthetetlenné tenni egy ilyen kötelező erejű össznépi összeborulást. Akiknél pedig hozzám hasonlóan könnyen eltörik a mécses, azoknál biztosra veszem, hogy bizony előkerültek a papírzsebkendők a sorozat egyik legmegindítóbb, egyben mégis legszomorúbb pillanata, Tarth-i Brienne lovaggá ütése közben.

8x02 - A nevem Targaryen...Aegon Targaryen - Avagy Jon felfedi a származását Dany előtt

Ugyan az HBO sorozata már évekkel ezelőtt lehagyta a George R. R. Martin által jegyzett A tűz és jég dala regényfolyamot, az írók az epizód újabb hidegrázós pillanatát mégis a könyveknek köszönhetik. Pontosabban egy említés szintjén felbukkanó dalnak, aminek mivel csak egy része található meg a regényekben, így azt ők maguk egészítették ki, amit aztán Daniel Portman Podrickja adott elő. Remélem mondanom sem kell, de Portman lenyűgöző előadását, - mely könnyű szerrel idézte meg A Gyűrűk Ura: A király visszatér ide vágó pillanatait -, még hosszú évek múltán is emlegetni fogjuk. A dal végén láthatjuk, ahogy Dany a Stark kriptában rátalál Jonra, innen pedig nincs visszaút. Miután a Targaryen lány szóba hozza a bátyjáról Rhaegar hercegről terjengő legendát, miszerint elrabolta és megerőszakolta Lyanna Starkot, innen több sem kell Jonnak, hogy elárulja az igazságot a származásáról. Daenerys jól láthatóan kétkedve fogadja a hír, mielőtt viszont érdemben is reagálhatna újdonsült rokona szavaira, megszólal a harci kűrt ami csak egyet jelent. A holtak megérkeztek Deres határába. Ezután bár a két Targaryen a vár falán még egy szúrós pillantást vet egymásra, mindketten tisztában vannak vele, hogy amennyiben nem győzik le az Éjkirályt, akkor mire a nap felkel a kettejük közti vérrokonság kérdése, így a Vastrónért folytatott eddigi harc is teljesen okafogyottá válik.

És ti mit gondoltok a 8. évad első két részéről? Beszéljetek meg velünk kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.