Hirdetés

Az Elfogy a levegő első előzetesében egy tanár kerül nyomás alá

|

Fájdalmasan aktuális témáról beszél.

Hirdetés

Az Elfogy a levegő Moldovai Katalin rendező munkája, akinek ötletét a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programja segített megvalósulni, a film pedig hamarosan a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon fogja megmérettetni magát. A nívós fesztivál korábban olyan rendezők munkáinak adott helyet, mint Yorgos Lanthimos, Steve McQueen, illetve Barry Jenkins és Alfonso Cuarón. 

Maga a film egy pedagógus, Ana (Krasznahorkai Ágnes) történetét meséli el, aki felelősségteljesen, mások által megbecsülve végzi munkáját, míg egy nap egy szülő feljelenti őt, amiért diákjainak a Paul Verlaine és Arthur Rimbaud kapcsolatát boncolgató filmet ajánlja. A tanárnő ugyan fellebbez, de ezzel csak olyan események sorát indítja el, amely alapjaiban rengeti meg mindazt a bizalmat, ami felé irányult a kollégái és diákjai által. 

Hirdetés

A téma aktualitását elég nehéz nem észrevenni (több szinten is relevánsnak hat), ahogyan azt sem, hogy az előzetes egészen hatásosan van felépítve, ami sokat nem árul el, de bőven képes arra, hogy felcsigázza az érdeklődést. Ha pedig feleannyira képes átadni a sztoriban rejlő komplexitásokat és izgalmas kérdéseket, akkor jól járunk. Ezt nézve persze nyilvánvalóan az sem véletlen, hogy Torontóban fog debütálni, ez bőven ad okot a bizakodásra.

A mozifilm a Magma Cinema, a Spot Film, a Salamandra Film és a Digital Ficitions gyártásában valósulhatott meg, a főszereplők között pedig Krasznahorkain kívül Skovrán Tündét, Sándor Somát, Dimény Áront, illetve Bölönyi Zsoltot és Lőrinc Ágnest köszönthetjük. A forgatókönyvet Moldovai másodmagával, Palóczi Zitával írta, a producerek között pedig Muhi András és Moldovai Katalin nevét olvashatjuk. Az operatőr Táborosi András (Tobi színei, Hét kis véletlen). 

Ami a hazai premiert illeti, az 2023. november 2-én esedékes a Mozinet forgalmazásában. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.