Hirdetés

Portré: Benicio del Toro

|

55 éves lett az Oscar-díjas Puerto Ricó-i színész, akit a szemfülesek még a La Isla Bonita című Madonna-dalhoz készült klipben is kiszúrhatnak.

Hirdetés

Nem csoda, hogy Puerto Rico büszkeségét szimplán Benicio del Toróként ismerjük, hiszen pontos születési neve Benicio Monserrate Rafael del Toro Sánchez. Gyermekkori becenevei szerint csak Benny vagy Beno.  1967. február 19-én született, szülei mindketten ügyvédek voltak, testvére, Gustav pedig mára már gyermekorvos. Kilenc éves volt édesanyja halálakor, ezután apjukkal egy pennsylvaniai városba, Mercersburgba költöztek. A család hivatását öregbítendő, jogi-pénzügyi pályára szánták, szabadidejében azonban egy drámakurzuson vett részt, és ott elért sikerei motiválták arra, hogy az egyetemi előadásokat a színészetre cserélje. Los Angelesben ösztöndíjat nyert Stella Adler színészstúdiójába, majd a New York-i Square Theatre Schoolban tanult.

Hirdetés

Büszke származására, beszél spanyolul, és latinóként úgy gondolja, mindez hozzátartozik a kultúrájához és az identitásához. Fel szeretné számolni a sztereotípiákat, de nem csak ilyen szerepeket akar játszani. Mindössze 21 éves volt, amikor először láthattuk a vásznon: a Pee Wee nagy kalandja csak a kezdet volt, egy évre rá már egy James Bond-mozi, A magányos ügynök következett a filmográfiájában (amelynek történetében egyébként ő lett a legfiatalabb ellenlábas). És bár egyik sem kavart különösebben nagy port, megalapozta a karrierjét, hogy később olyan nagy nevekkel dolgozhasson, mint Bryan Singer, Sean Penn, Wes Anderson, Terry Gilliam, Steven Soderbergh, Guy Ritchie, Alejandro González Iñárritu, Oliver Stone és még sokan mások. 1996-ban négy filmben is szerepelt, de a mai napig nagyon aktív, soha nem hagyott ki nagyobb időt filmjei között.

Nem beszélve arról, hogy nem egy sikeres és nagyszabású franchise részese lett az elmúlt időkben: a Star Wars VIII. részében, Az utolsó jedikben D.J.-t alakította, aki egy szélhámos, de nem eredendően gonosz, csak mindig a legkönnyebb utat választja a helyes helyett, majd saját védelme érdekében erkölcsileg relativizálja a tetteit. Emellett a Marvel Filmes Univerzumból is ismerős lehet, hiszen a Thor: Sötét világ, A galaxis őrzői, és a Bosszúállók: Végtelen háború című filmekben is feltűnik, mint Taneleer Tivan, vagyis a Gyűjtő, aki Az Univerzum Véneinek egyik tagja, és célja, hogy összegyűjtse a világegyetem minden különlegességét és tudását. Sorozatokban is megfordult - például a Miami Vice-ban -, de az igazi sikert számára a mozi jelentette, mivel Che Guevara megformálásáért (Che, 2008) Goya-díjat kapott, és elnyerte a legjobb férfi alakításért járó díjat Cannes-ban, valamint Oscar-, BAFTA-, SAG- és Golden Globe-díjat kapott a Traffic című filmben nyújtott teljesítményéért 2001-ben. Ebben a filmben egyébként nagyrészt spanyolul beszélt, ezzel ő lett a negyedik olyan ember, aki idegennyelvű szerepével érdemelte ki az Oscart.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Egyik legismertebb filmje, a Félelem és Reszketés Las Vegasban kedvéért közel 20 kilót hízott, hogy megfeleljen Dr. Gonzo karakterének, azonban annyira jól sikerült az átváltozás és átlényegülés, hogy sokan tartottak tőle, valóban olyan ember, mint amit a filmben látnak. Emiatt nehezebben talált  munkát, ezért amikor Diego Rivera figurája is a súlygyarapodást követelte volna meg tőle a 2002-es Frida című alkotásban, már nem vállalta a kockázatot, így Alfred Molina kapta a szerepet.

A munkán túl örömmel hódol egyéb szenvedélyeinek, például hatalmas baseball rajongó, tehetséges játékos volt az iskolás évei alatt. Szereti a rockzenét, nagy műkedvelő, különösen érdeklődik az olajfestmények iránt, és maga is szívesen fest.

Az évek során nem csak azt bizonyította, hogy igazi tehetség, hanem azt is, hogy stabil, tevékeny és sokoldalú előadó. Gyakran osztják rá a drogügyletbe keveredett mexikói figurát, a kemény spanyol gengszter szerepét, ám nem hagyta, hogy beskatulyázzák. Elmondása szerint nincs gondja azzal, hogy ilyen jellemeket formáljon meg, de legyenek jól megírva, az sokkal többet számít. Idén a videoklipjeiről ismert (Sam Smith, Lorde, Ariana Grande, The Weekend) Grant Singer első krimi-thrillerében, a Reptile-ban láthatjuk, ahol egy New England-i nyomozót alakít. Ezen kívül feltűnik majd Jamie Foxx All-Star Weekend című kosárlabdáról szóló dramedyjében is, olyan társak mellett, mint Gerard Butler, Robert Downey Jr., Eva Longoria és Snoop Dogg. Isten éltesse sokáig!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.