Hirdetés

5 stúdió verseng James Bondért

|

Lehet, hogy újabb korszak köszönt a 007-esre, amennyiben új otthonhoz kerül.

Hirdetés

Azért már elvárhatnánk, hogy egy idén 55 éves filmkarakter a saját lábán álljon, de mint tudjuk kemény dolog a showbusiness. James Bond 1962-ben indult világhódító útjára, az MGM és a kifejezetten a filmekért létrehozott EON (Everything or Nothing) égisze alatt. Csakhogy az évtizedek alatt az MGM gyászos anyagi helyzetbe került, ami a 2000-es évek elejére konkrétan csődközeli állapotot jelentett, ezzel pedig a nagy múltú stúdió megbénult, hiszen a temérdek, birtokában lévő filmes joggal nem tudott mit kezdeni. Végül a Sony vásárolta meg a James Bond jogokat, ami annyit tesz, hogy a jogok ugyan továbbra is az MGM-EON kettősé, de nem terjesztheti őket. 2006 óta ezt a Sony látta el a Casino Royale-lal kezdődően és ez a szerződés egészen 2015-ig a Spectre - A Fantom visszatérig élt, amit követően a jogokra nyílt licitálást lehetett indítani a stúdiók részéről. És a Sony korábban is nyilatkozta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a világ egyik legrégebbi és legnevesebb brandje nála maradjon, a hacker botrány valamint a folyamatos bukásaik következtében ez közel sem lesz egyszerű.

Hirdetés

A New York Times értesülései szerint 5 stúdió maradt versenyben James Bondért: az egyik természetesen a Sony, de ott van még a Universal Pictures, a 20th Century Fox, az Annapurna és a Warner Bros. A Paramount időközben kiszállt a versenyből, mivel éppen vezetőségváltás történt a stúdió élén (pedig az ő esetükben egyszer talán láthattunk volna egy Mission: Impossible crossovert), a Disney pedig tömve van a családbarát franchise-okkal amúgy is, amelybe a hidegvérű Bond nehezen illeszthető bele.

A dolog érdekessége, hogy az MGM és az EON egy egyfilmes szerződést ajánl elsősorban. A New York Times szerint a magántőke társaságok által birtokolt MGM ezzel a lépéssel megakarja nyitni az értékesítést és nyílt ajánlattételnek felfogni az üzletet. Ez abból a szempontból okos döntés, hogyha valamelyikük bekavar a Bond 25 még mindig húzódó munkálataiba (amelyben ez is közrejátszik), akkor nyilvánvalóan nem kívánnak további 3-4 filmen együtt dolgozni.

Ezzel azt is jelzi a stúdió, hogy továbbra sem mondott le arról, hogy Daniel Craig-et visszacsábítsák legalább egy mozifilm erejéig. Állítólag van hely a naptárában, vagyis ha összejönnek a dolgok, akkor Craig még egy filmre visszatérhet, ami azért is lenne ildomos, mivel a Spectre szálat illendő lenne lezárni, hogy a színész utódjának - aki nyilvánvalóan más habitust, más jelleget kölcsönözne a filmeknek, különösen egy másik stúdió égisze alatt - már ne kelljen effajta örökséggel bíbelődnie. 

Továbbá érdemes megjegyezni, hogy a franchise értékét felülmúlják a Bond nyújtotta előnyök. A Times úgy értesült, hogy a Sonyval történő megállapodás szerint a stúdió a Spectre gyártási költségeinek (ami 250 millió dollárt tett ki) 50%-át fizette, míg a maradékot kormányzati támogatások tették ki, és akkor erre még rájött a több tízmilliós marketing, de a bevételeknek csak a 25%-a került hozzájuk.

Akkor miért érte meg mégis a Sonynak? Presztízsből mindenképp. A Bond-franchise az egyik legnagyobb és legnevesebb széria a világon és az eddigi 24 filmből mindössze 2 könyvelhető el egyértelmű bukásként (Az aranypisztolyos férfi, A magányos ügynök) az 55 év alatt, de akkor még a televíziós jogokat, a DVD és Blu-Ray eladásokat nem is vettük. Bon tehát biztos anyagi sikernek minősül, ebből a szempontból tehát mindenképpen megéri akármelyik stúdiónak. Tehát érthető, hogy az egyre nagyobb buktákat elkönyvelő Sony miért ragaszkodik a mára lényegében egyetlen megmaradt aranytojást tojó tyúkjához (a másik Pókemberen most osztozkodni kényszerül), ugyanakkor a riválisok közül a Warner nagyon szeretné megkaparintani magának, hogy a fantasy (Harry Potter) és a szuperhősök (DC) mellé legyen még valami kézzel fogható. A Universalnak hasonló okokból lenne rá szüksége, hiszen a Halálos iramban és a Gru-széria mellett nincs más érdemleges nyereségük (talán az épülő szörny univerzumuk), a 20th Century Foxnak pedig jelenleg a felemás X-Men széria ellensúlyozására kellene egy garantáltan sikeres sorozat, mivel Ridley Scott  Alienjei jelenleg elég nagy lutrit jelentenek, az Avatar gigászi folytatásaira még várni kell, a Star Wars pedig ugyebár átvándorolt a Disneyhez. Kakukktojás a versenyzők között a 2011-es alapítású Annapurna, amely csak most vált forgalmazóvá, és azzal ha megszerezné Bondot, sikeresen kitörne a szerzői filmgyártók közül és beállhatna a nagy blockbustergyárosok közé. Legalábbis egy film erejéig biztosan.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.