Hirdetés

A Cannes-i közönséget megosztja David Cronenberg legújabb filmje

|

A jelek szerint a hagyományokhoz illeszkedve a rendező Crimes of the Future-nek keresztelt alkotása megfekszi az érzékenyebbek gyomrát - ám ettől még kijár neki az ováció.

Hirdetés

Bár a filmipar számos kaméleont ismer, egyik-másik rendező esetében már azelőtt borítékolni lehet a végeredményt, hogy egyáltalán elkezdődne a forgatás. Wes Anderson egy művére jegyet váltva aligha lep meg bárkit is a pasztellszínekben tobzódó, akkurátus-szimmetrikus látványvilág. Ahogy Tarantino sajátos dialógustechnikája vagy Sam Peckinpah őselemi erőszakossága sem hat a döbbenet erejével.

Hirdetés

Ehhez igazodva az lenne a furcsa, ha a nemritkán hányingerkeltő testhorrorjaival sokkoló David Cronenberg fáradozásainak gyümölcse nem töltené el undorral az érzékenyebbeket. Ezzel értelemszerűen maga a direktor is tisztában van és nem is árul zsákbamacskát. Legújabb alkotása, a Crimes of the Future a szintetikus körülmények között átalakuló és mutálódó emberiség egyik ikonjáról, a szerveit élő egyenes adásban megváltoztató Saul Tenserről szól. Aki nem mellékesen egy titokzatos, az emberi evolúció következő lépcsőfokát a szélesebb tömegeknek megmutatni kívánó csoport érdeklődésének kereszttüzébe kerül.

Kétségkívül bizarr alapszituáció: Cronenberg anno azt tippelte, hogy a Cannes-i fesztiválon levetített kuriózum nem is nyeri majd el mindenki tetszését. Miként azt megfogalmazta:

"Van néhány nagyon erős jelenet. Mármint biztos vagyok benne, hogy már a film első öt percében lesznek akik lelépnek. Ebben biztos vagyok. Néhányan, akik látták a filmet, azt mondták, hogy szerintük az utolsó 20 perc nagyon kemény lesz a közönségnek, és sokan fognak idejekorán hazamenni."

Ám igazolva, hogy a jósszakma nem könnyű kenyér, kisült, hogy a kanadai specialista csak részben tippelt pontosan. Mert bár páran valóban elmenekültek, a többség maradt. Majd a fellelkesült tömeg hét hosszú percen át ünnepelte a mások mellett Viggo Mortensen, Kristen Stewart és Léa Seydoux segítségével tető alá hozott produkciót. Ez pedig tekintve, hogy az 1996-os Ütközéseket anno kifütyülték, komoly előrelépés.

"Szóhoz sem jutok Meg vagyok hatva. Remélem, nem viccelnek; remélem, komolyan gondolják. Mindenkire rá fogok írni, hogy lássam, komolyan gondolja-e." - reagált a meghatott szakember.

Ti már várjátok a Crimes of the Future esetleges hazai bemutatóját?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.