Hirdetés

A félszemű - Előzetes

|

Egy hét múlva hazánkban is bemutatásra kerül a Coen fivérek legújabb alkotása, mely a western műfaját erősíti.

Hirdetés

Hollywood egyik legeredetibb alkotópárosa Ethan és Joel Coen. Már karrierük kezdete óta együtt dolgoznak, maguk írják a forgatókönyveiket és rendezik filmjeiket. Olyan alkotásokat köszönhetünk nekik mint a Fargo, A nagy Lebowski, vagy az Ó testvér merre visz az utad. Filmjeikből kitűnik sajátos stílusuk és humoruk, mely még azok számára is könnyen felismerhető akik kevésbé avatottak a filmek világában. A rendezőpáros 2008-ban a Nem vénnek való vidék-ért végre átvehette a legjobb filmnek és rendezőnek járó Oscar-díjakat is.

Következő munkájuk bejelentése után, számítani lehetett rá, hogy nem egy átlag western filmet forgatnak majd. Az 1969-es A félszemű seriff adta az ihletet a film elkészítéséhez, mely az idősödő legenda John Wayne főszereplésével készült. Kezdetben sokan hitték azt (köztük én is), hogy egy remake van készülőben, de Coenék ezt több ízben is cáfolták. Nyilatkozatuk szerint filmjük az eredeti Charles Portis-regény újragondolása, miközben tulajdonképpen az Alíz Csodaországban sajátos interpretációja.

Az előzetes információk alapján azt hinnénk, hogy a film főhőse a Jeff Bridges által életre keltett félszemű rendőrbíró lesz mint az eredeti produkcióban, de ezen alkotás hőse valójában Mattie, a kislány aki apja gyilkosának kézre kerítése és törvény elé állítása miatt kéri a leharcolt rendőrbíró segítségét.

A történet szerint a tizennégy éves Mattie Ross (Hailee Steinfeld) apját hidegvérrel lelőtte a hírhedt gyilkos Tom Chaney (Josh Brolin). A lány nem bízik az igazságszolgáltatás hatékonyságában ezért a fejébe veszi, hogy elfogatja és a törvény elé állítja bűnöst. Felbéreli az iszákos, békebírót, Rooster Cogburnt (Jeff Bridges), akit mindenelőjel ellenére alkalmasnak tart a feladat elvégzésére.

Egy LeBouef (Matt Damon) nevű texasi ranger szintén Chaney fejére pályázik egy politikus meggyilkolása miatt. Mattie azt akarja, hogy apja miatt ítéljék el a gyilkost, ezért szeretne még a ranger előtt a gyilkos nyomára bukkanni. A félszemű bíró tiltakozása ellenére a lány is részt vesz az üldözésben, ez persze megnehezíti a helyzetet. 

Coenék sikeresen formálták saját igényeiknek megfelelően a vadnyugatot, de ugyanakkor jól használták ki a műfajban rejlő lehetőségeket is. Láthatunk a korra jellemző sajátosságokat, furcsaságokat: akasztást, pisztolypárbajt, tábortűz körüli sztorizgatást, mindezeket stílusosan tálalva.  A filmből nem hiányzik a dráma és a sajátos humor sem. Az indiánok tragikus és olykor komikus helyzetéről is láthatunk életképeket.

A filmben nagy szerepet kapnak a különc karakterek, kiket a kitűnően megválogatott színészeknek keltenek életre igen meggyőzően. A kalandos út során megismerhetjük háttértörténetüket. A vadnyugati emberek egymáshoz való viszonyát. A történet kiszámíthatatlansága miatt végig izgulhatunk hőseinkért.

A Coen fivérek eddigi legsikeresebb munkája mind a kritika mind a közönség részéről szinte csak pozitív visszajelzéseket kapott. Az imdb-n 8.2/10, a Rotten Tomatoes oldalán 95%-on áll. Az év eddigi legnagyobb sikere 38 millió dollárból készült és eddig 157 milliós összbevételt ért el. A film népszerűségét tovább növeli, hogy 10 Oscar-jelölést kapott, köztük a legjobb film, rendező, adaptált forgatókönyv, színész, női epizódszereplő, operatőr kategóriákban.

Minden jel arra mutat, hogy ezt a filmet bizony látni kell.  Ezt  egy hét múlva meg is tehetjük, ugyanis a film február 17.-én kerül bemutatásra a magyar mozikban. 

 

 

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.