Hirdetés

A koreaiak elhozzák nekünk a 4D-t

|

Pontosabban nem is nekünk, inkább az amerikaiaknak. A koreai CJ Group kétszáz amerikai mozival kötött szerződést az eggyel több dimenzió érdekében

Hirdetés

A hozzácsapott nyolc dollár után az ember a LA Times szerint úgy érez, mintha egy vidámparkba került volna. A vidámparknál azonban lényegesen olcsóbb, és megkímél minket a tömegtől, a lökdösődéstől, és a sortól. Ezért a csekély összegért a film szinte életre kel - a néző alatt megmozdulnak a székek, a teremben elhelyezett fúvókákon pedig az adott jelenethez is illő szag társul. Elvileg ezer félénél is több inger kényeztetheti orrainkat. Ebben az ezerben található meg például egy illatos rózsakert, kávé, vagy női parfüm illata. Természetesen nem csak a kellemes szagokból kapunk a vetítés alatt, hiszen az égő gumi és a puskapor is ott van a palettán.

Az a mozi, vagy színház ami kiérdemli ezt a kiváltságot az ezernyi közül nem csak a szagokkal, hanem a fényekkel, és egyéb elemekkel is játszani tud. Így egy másik fajta, mozgó fúvókán keresztül a terembe esőben vízsugár, vízben buborék, rossz időben pedig köd jelenik meg. Az akár 240 férőhellyel is megáldott színház a fanoknak tud még szimulálni szelet, villámlást, vagy akár robbanást is. A székek nem csak előre és hátra, hanem oldalra is mozognak majd, így csak reménykedhet a néző, hogy nem rúgja fel, vagy önti ki a popcornját. A háttámlába egyébként egy motor lesz behelyezve, ami a kellő pillanatban (például ha a főhőst hátba vágják) a nézőt is megütögeti hátulról.

Anno a Kémkölykök - 4D már kísérletezett egy ilyen szagmintás mozival, ahol kártyát kellett dörzsölni, de ennek ellenére nem aratott nagy sikert. Nem ez az egyetlen mozi azonban, ami már csinált az úgynevezett 4D-hez köthető elemeket - egy D-Box nevű cég a Halálos Iramban című filmnél vetett be mozgó székeket, de egy 1959-es horrorban is a legizgalmasabb részeknél rázódtak meg a székek. 1960-ban már szagmintákat permeteztek a moziba. A felsorolást lehetne még folytatni, de felesleges - egyik próbálkozás sem járt bomba sikerrel. A CJ Group azonban nem aggódik a sikertelenségtől, ugyanis Dél-Koreában, Thaiföldön és Mexikóban is bőven megtérült a technológiába fektetett pénzösszeg. A filmeket egyébként 16-20 nap átkonvertálni, de nem akármelyik alkotást ültetik át 4D-be - a Bosszúállók, a Sötét zsaruk 3, az Avatar, és a Prometheus rajongói azokban már most megnyugodhatnak, élvezhetik majd kedvenceiket a CJ Group által 4DX-nek nevezett technológiában. Hazánk mozinézőinek egyelőre még a 3D-s filmekkel kell beérni, nem lehet tudni, mikor kerül hozzánk az új mozimódozat.

 

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.