Hirdetés

Acélos magyar hangok – Szinkronkritika

|

Új rovatot indítunk, melyben kivesézzük a korábbi hazai bemutatók szinkronjainak minőségét.

Hirdetés

A Föld után (hazai bemutató: június 6.) 

Egy kamara dráma a szinkronstúdiók egyik nagy álma lehet, mert még az egyre inkább egymás alá licitálások közepette is olcsón kijön. M. Night Shyamalan látványos, vagy legalábbis annak szánt sci-fije pedig ilyen két generációnyi Smith-el a főszerepben. Az idősebbnek, és ezúttal háttérbe szoruló Will-nek természetesen most is Kálid Artúr kölcsönzi a hangját, mint a 2004-es Én, a robot óta minden alkalommal, aki az abban az évben tragikusan elhunyt Reisenbüchler Sándortól vette át a stafétát. Kálid teljesítményét természetesen most sem érheti panasz, és különösebben a fiát most először megszólaltató Timon Barnabást sem. A többi szerep pedig annyira elhanyagolható, hogy szót se érdemelnek.

 

Értékelés: 60%

Szemfényvesztők (hazai bemutató: június 13.) 

Egy-egy fordulatos filmnél árulkodó lehet a szinkron, mivel a magyar hang könnyedén elárulhatja a rutinos filmrajongónak, hogy ki a gyilkos. Szerencsére a Szemfényvesztők másképpen csavaros, így a szinkron nem lő le semmilyen poént előre. Annak ellenére, hogy a filmnek nincs egy kimondott főszereplője, itt is minden hang kiválasztásánál odafigyeltek, amit egy részről joggal nevezhetnénk biztonsági játéknak, másrészt, ha egy színész nem a jól bejáratott szinkronját kapja, az egyszeri moziba járó is megérezheti a zavart az Erőben. Szerencsére itt ilyenről szó sincs.

 

Jesse Eisenberg-nek nem lehetne azt mondani, hogy lenne egy jól bejáratott, állandó szinkronja, de a hazai közönség a nálunk is két legnagyobb sikerű filmjében, a Zombieland-ben és a Közösségi hálóban is Kovács Lehel hangján szokhatta meg. Ezúttal a manapság egyre felkapottabb Szatory Dávid kellemesen jellegtelen hangján hallhatjuk, aki nem is olyan rég a Skyfall Q-jának kölcsönzött Ben Whishaw fiatalosságához méltó hangot. Dave Franco még nem egy bejáratott név (mondjuk a bátyjának így sincs egy valamire való állandó szinkronja), úgyhogy őt most Varjú Kálmán szólaltatta meg korrektül, Isla Fischer viszont a 2005-ös Ünneprontók ünnepe után ismét Ruttkay Laurát kapta. A kisebb szerepekben pedig hallhatjuk a majd minden szinkronban felbukkanó Rosta Sándort, a Galambos Péter-Kálid Artúr páros mellett a fekete színészek szinkronjaként ugyanennyire megbízható Király Attilát, valamint egy mentalistákat is felvonultató filmből kihagyhatatlan Lux Ádámot.  

 

A nagyobb nevek értelemszerűen jól bejáratott párosításokat is jelentenek. Mark Ruffalo a most már lassan az állandó magyar hangjának számító Rajkai Zoltánt (Bosszúállók, Viharsziget) kapta, ahogy Woody Harrelson is a hét pszichopatás kitérő után (ahol Széles Tamás adta neki a hangot) ismét Stohl András hangján szólal meg, és Michael Caine fenségességét is a leginkább Fülöp Zsigmond tudja visszaadni, ahogy most is. Morgan Freeman-nel az utóbbi időkben (például az idei bemutatókat nézve) nem feltétlenül egyértelmű a helyzet, hiszen az Oscar-díjas színész esetében a bőség zavarában szenvedhetnek a szinkronrendezők. A legtöbbször Kristóf Tibor hangján találkozhattunk vele (pl.: Batman: Kezdődik), de a színész 2009-es halála óta a legtöbbször Reviczky Gábor, amolyan „Jack Nicholson-os” orgánumán szólalt meg (például nem is olyan régen a Feledésben), de Papp Jánost (akivel A remény rabjaiban is hallhattuk) valamiért rendre mellőzik. Viszont idén a Támadás a Fehér Ház ellen után másodszor szólal meg Helyey László hangján, aki például Freeman Oscar-díjas alakításánál (Millió Dolláros Bébi), vagy az egyik legnyomasztóbb thrillernél, a Hetediknél működött közre, természetesen akkor is és most is hibátlanul.

 

Értékelés: 85% 

 

Gyakornokok (hazai bemutató: június 13.) 

Mivel a hazaiak egyik legkedveltebb műfaja a vígjáték, ezért erre érezhetően jobban odafigyelnek a szinkronstúdiók, már csak azért is, mert sokszor ezekben található nyelvi fordulatokat nehéz átültetni magyarra. Ilyenkor általában egy-egy poén honosításával szokták áthidalni a problémát (pl.: Trópusi vihar, Amerikai Pite: A találkozó, Ted), de a Gyakornokokban ilyennel nem találkoztam, vagy legalábbis nem tűnt fel. Viszont az ilyen, jelentősen fiatal színészeket szerepeltető filmekben tűnik ki igazán, amit a mai magyar szinkronnak gyakran a szemére vetnek, miszerint jelentősen felhígult. Itt is tetten érhető, de csak finoman, ugyanis a fiatalokat nagyobb arányban szólaltatják meg az olyan rutinos színészek, mint Hamvas Dániel, Szvetlov Balázs és Bogdányi Titanilla. Az idősebb színészek hangjaként pedig felfedezhetjük Kerekes Józsefet, vagy a szinkron egyik legnagyobb poénját a stáblista szerint „nem X-professzort” megszólaltató Horányi Lászlót. Utóbbi azért vicces, és hatalmas plusz pont a Mafilm Audió Kft.-nek és a szinkronrendező Dóczi Orsolyának (aki a Family Guy-ban is él hasonló eszközökkel), mert Horányi szólaltatja meg az „igazi” Charles Xavier-t, azaz Sir Patrick Stewart-ot az X-Men filmekben.

 

A három nagyobb névnél pedig szerencsére biztosra mentek. Vince Vaughn-nak a Kidobós óta állandó szinkronhangjának számító Haás Vander Péter kölcsönzi a hangját most is perfektül. Owen Wilson esetében viszont Széles László a szinkron felvételekor nagy valószínűséggel nem érhetett rá (pedig az előzetesben még ő hallható), ezért inkább egy másik Széleshez, Széles Tamáshoz fordultak, akinek nem ismeretlen Wilson (Ellenséges terület, Starsky és Hutch), és most is tökéletesen hozza a szöszi színészt. A mostanság minden második filmben felbukkanó John Goodman pedig az alig pár perces jelenlétére megkapta Papp Jánost, aki tökéletes most is a színészlegendához, de tudtam volna díjazni, ha a Másnaposok 3.-nál is ezt a párosítást alkalmazzák Faragó András helyett, akit itt az első jelenetben hallhatunk. Will Ferrell Kerekes József hangján hallható a legtöbb esetben, itt mivel azonban Kerekes egy lényegesen nagyobb szerepben szólalt meg, Ferrell megkapta Forgács Pétert, akit nem érhet különösebb panasz.

 

Értékelés: 70%

Az Acélember (hazai bemutató: június 20.) 

Az év legjobban várt filmjéhez a hazai forgalmazónak is meg kellett erőltetnie magát, hogy az eredeti nyelv fetisisztáktól se érje szó a ház elejét, és Superman újabb eljöveteléhez is méltó legyen a magyar változatnak a színvonala. Jelentem: az InterCom abszolút sikerrel járt. Olyannyira, hogy az év hátralévő részében a szinkronstáboknak fel kell kötniük a piros alsóneműt, ha ezt felül akarják múlni. A legnagyobb kérdés egyértelműen az Acélembert alakító Henry Cavill orgánuma volt. A Tudorok című sorozatban négy évadon keresztül Papp Dániel szólaltatta meg a brit színészt, de az azóta a mozis áttöréssel próbálkozó Cavill mindig más hangot kapott a hazai forgalmazásban. Még a filmhez kijött második előzetesnél Dolmány Attila hangjával hallhattuk, a végső változatban már a végleges befutó, Welker Gábor orgánumán szólalt meg. A színész mellett vélhetően a szinkronrendező, Nikodém Zsigmond dönthetett, akivel a Lego Batman: A film kapcsán dolgoztak együtt nem is olyan rég. Ebben Welker a címszereplőt, míg az Acélembert a Superman visszatérhez hasonlóan Nagy Ervin szólaltatta meg. Welkert leginkább az AXN csatorna hangjaként, valamint a Mythbusters sorozat narrátoraként ismerheti a hazai közönség, ezért is volt elsőre furcsa és merész választás egy nem bejáratott hangot választani, pláne egy ilyen nagy volumenű filmhez, de a színész olyan könnyedén szólaltatta meg Cavill-t, mintha már huszadjára szinkronizálta volna, így én szorgalmazom, hogy ezentúl is ehhez a párosításhoz folyamodjanak majd.

 

A másik kritikus pont, amibe fórumokon belebotlottam, hogy sokan nehezményezték az előzetesek alapján, a Superman nemezisét, Zod tábornokot alakító Michael Shannonhoz társított Széles Tamást, mondván nem illik egy ilyen negatív karakterhez. Ez azért is fura, mert Széles már rutinos a DC filmadaptációk antagonistáinak megszólaltatásában. A Batman: Kezdődik DVD-s, és A Sötét Lovag: Felemelkedés mozis szinkronjában egyaránt ő kölcsönözte a hangját Cillian Murphy Madárijesztőjének, valamint a nem éppen minőségi filmként elkönyvelt Zöld Lámpásban a Peter Sarsgaard alakította Hector Hammondnak. Széles pedig – hála Shannon erős játékának – igazán oda tudta tenni magát, ez különösen a film elején, az előzetesben is hallható „Megfogom találni őt!” mondatnál jön ki.

 

A többi színész terén Nikodém mondhatni biztosra ment, de szerencsére ezek jó döntésnek bizonyultak. Sőt! Az egyik legfőbb kérdés az volt, hogy a fél hollywoodi férfikar szinkronizálásában Jolly Jokerként biztosan bevethető Kőszegi Ákos Kevin Costner-t vagy Russel Crowe-t fogja e megszólaltatni, végül az utóbbi, jól bejáratott párosítás mellett döntöttek. Mivel a néhai szinkronkirály, Szakácsi Sándor már az égi társulatot erősíti, örvendetes, hogy Costner egyik legnagyobb sikeréhez, a Több, mint testőrhöz nyúltak vissza, és ezzel a manapság igencsak ritkán hallható Kovács István Liam Neeson-i bölcsességet kölcsönöz a karakternek. A szintén, évente egyre ritkábban hallható Gáti Oszkár is rutinosan hozza Laurence Fishburne-t, ahogy Ruttkay Laura számára sem ismeretlen Amy Adams.

 

Talán csak Diane Lane esetében nem találtak a kör közepébe. Noha Kovács Nóra természetesen most is jó, de tavaly pont hasonló karakterre választották A csodálatos Pókember esetében, ahol Sally Field May nénijének adott hangot. Ebben az esetben talán az amerikai színésznő számára nem ismeretlen, szintén anyukás, a 40 és 60 közötti korosztályt tökéletesen lefedő Vándor Éva lett volna az ideális választás, de róla lehet, hogy a hazai átlagnézőnek automatikusan Lois Griffin jutott volna eszébe a Family Guy-ból. A mellékszerepekben viszont további nagyágyúkat hallani: a marcona Hardy parancsnokot alakító Christopher Meloni-t az ilyen karakterekre mindig biztosan bevethető Epres Attilát kapta, aki most is remek (mondjuk ő mikor nem?), a leginkább az arcáról ismert Richard Schiff pedig most Várkonyi Andrást (a.k.a. Vili bá’-t), míg a Szemfényvesztőkben is szereplő Michael Kelly itt Kerekes Józsefet.

 

Értékelés: 95%

Szörny Egyetem (hazai bemutató: június 27.) 

Még ha sok rosszat is mondanak manapság a magyar szinkronra, az animációs filmek esetében ezek a kritikus hangok általában elhallgatnak, vagy legalábbis elhalkulnak. Ez azzal az egyszerű ténnyel magyarázható, hogy hiába szólaltatják meg manapság a népszerű mesefigurákat eredetiben világhírű sztárok, itt az átlag mozizó ezzel nincs tisztában, hogy az az ősember Nicholas Cage hangján hörög, így a szinkronrendezőknek nagyobb kreativitás adatik azzal, hogy a karakterhez tudnak hangot válogatni, nem pedig a színészhez, ami nem egyszer szerencsésebb döntés (filmeknél is olykor lehetnének bátrabbak).

 

Mivel itt egy jól ismert film előzményéről van szó, amiben visszatérő szereplők is akadnak szép számmal, ezért az ő esetükben a jól bevált csapaton ne változtass elv érvényesült. Sully természetesen most is Gesztesi Károly kedélyes hangján hallható, ezzel pedig a figurát eredetiben ismét megszólaltató John Goodman az elmúlt egy hónap hazai mozis szerepléseit nézve a harmadik szinkronját fogyasztja. Gesztesi pedig most is rutinosan hozza a szerethető nagymedve karakterét, de nagyobb öröm, hogy az én generációm számára már csak Son Goku magyar hangjaként elkönyvelt, manapság ritkán hallható Lippai László ismét fergeteges teljesítményt nyújt Mikeként. Sajnálatos, hogy a színész kellemes orgánumával a moziba járók manapság csak a szintén Pixar érdekeltségű Toy Story 3-ban, és a hozzá kapcsolódó kisfilmek Rexeként találkozhatnak. A film harmadik visszatérő szereplője Randall, de értelemszerűen őt most már nem tudta megszólaltatni a 2007-ben tragikusan elhunyt Kaszás Attila, így az eredetiben Steve Buscemi hangján hallható kaméleon szörnynek most Rajkai Zoltán adott hangot, természetesen profi módon.

 

A többi karakter esetében inkább biztosra mentek a szinkron készítői, egy meglepő választással. Míg eredetiben a Szörny Egyetem komor Csúszómász dékánasszonyát a fenséges Helen Mirren szólaltatja meg, addig magyarul a felettébb ritkán hallható Kubik Anna szolgáltat rideg eleganciát a karakternek. Kubik pedig azért is volt jó választás, mert például nála is mehettek volna biztosra, például a Meryl Streepet nem egyszer megszólaltató Borbás Gabi személyében, aki biztos nem kevésbé jól megoldotta volna a feladatát. Ahogy pedig említettem a többieknél a jól bevált recepthez folyamodtak: a kedves, jámbor Donhoz a mindig biztosan bevethető Besenczi Árpádot választották (akinek az első részben is volt anno egy kis szerepe), míg manapság a szinte minden animációsfilmben feltűnő csekélyértelmű, de szerethető karakterek megszólaltatásában jártas Elek Ferencet, de meg kell hagyni, Elek nagyon jól hozza ezeket a figurákat. Nagy valószínűséggel az Így jártam anyátokkal című sorozatot a környéken szinkronizálhatják, mert a múltkori A zöld urai két lökött csigája után a Csőre Gábor - Fesztbaum Béla kettős ismét egy (ez esetben szó szerint) összenőtt párosnak kölcsönzi a hangját, ahogy Scherer Péter számára sem okozott különösebb problémát egy lökött hippi szörny megszólaltatása. A kisebb, pár mondatos szerepekben pedig olyan nagy nevek hallhatóak, mint Kiss Erika, Harsányi Gábor, Király Attila, Görög László, vagy az egyik adrenalintól túlfűtött tanuló apró szerepében brillírozó Bozsó Péter.     

 

Értékelés: 85%

 

Z világháború (hazai bemutató: június 27.) 

Azt hihetnénk, hogy egy olyan filmben, amelyben a szereplők 90%-a hörög és agyat zabál, nem nagyon kell a szinkronizálással pepecselni, de ha a színészgárda élén egy világsztár áll, akkor már némileg más a helyzet. Brad Pitt magyar hangja szinte nem is volt kérdés, egészen 2008-ig, ugyanis Selmeczi Roland tragikus halálával nem csak a világsztár, hanem a hazai szinkronszakma is az egyik legnagyobb és legtehetségesebb képviselőjét veszítette el. A szinkronrendezők megpróbáltak megfelelő utód után nézni, de sem Varga Gábor (Becstelen Brigantyk), sem Fekete Ernő (Benjamin Button különös élete, Táncoló Talpak 2.) nem vált be, így ezúttal Stohl Andrással ezúttal biztosra mentek, akinek Pitt nem volt teljesen ismeretlen (Ha eljön Joe Black, Sinbad – A hét tenger legendája). A Nemzet Bucija pedig most is bizonyítja, hogy miért ő az egyik legfoglalkoztatottabb a szakmában, mellette még David Morse pár mondatos szerepét a most is rutinból hozó Csuja Imre, valamint a Pitt feleségét alakító Mireille Enost megszólaltató Zsigmond Tamara érdemel említést, a többiek nem különösebben, de a szinkront gyártó Mafilm Audio Kft. mentségére szóljon, hogy egy ilyen filmnél nem feltétlenül lehet kimagasló munkát összehozni.

 

Értékelés: 60%

 

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.