Hirdetés

Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?

|

Nem igazán ezt a kérdést szeretném megválaszolni, de annyira imádom ezt a könyvcímet, hogy úgy éreztem ennél jobbat ki sem találhatnék. Hogy még ráadás is legyen, igazából a cikk témája is a könyvhöz-filmhez kapcsolódik.

Hirdetés

Azonban ha már úgy is jön a következő rész (melynek részletei továbbra is ismeretlenek), Evans összegyűjtötte, miben különbözik a film (az eredeti) a könyvtől. Érdekes trivia, hogy a könyv és film egyben (!) kapott három hivatalos írásos folytatást K.W. Jeter-től (Dick közreműködésével), mely főleg a filmhez kapcsolódott igazából, szóval az itt felsorolt pontokból a filmbeli verzióban szerepelt elemek voltak dominánsak.

Szóval, lássuk mit voltam hajlandó lefordítani:

-A főszereplő, Rick Dekard a filmben egy egyedülálló férfi szerepét tölti be. A könyvben neki emberi felesége van.

-Pris tökéletesen azonos Rachael-el, de az akkori technológia miatt nem lett volna reális egy klónozott karakter, hacsak nem egypetéjű ikrek játszák őket.

-Két nagy téma van, melyet a film csak érintőlegesen mesél el, a könyv azonban részletekig megy benne:

-Az állatok nagyrészt kipusztultak, ezért nagy-értékű, ritka kincsnek számítanak. Pótléknak android állatokat használnak. A filmben feltűnik a ritkaság érzete, azonban a könyv arra is kitér, hogy az emberek mennyire kötődnek a robot-állatokhoz, és hogy bejáratott háziállatokként is szolgálnak. Elektronikus-bárány is divatos, ezt nem is magyarázom tovább...

-A másik a szociális közösség gondolat-irányítása. Főleg a negatív gondolatok vannak kihangsúlyozva, a témát a film megintcsak érintőlegesen magyarázza.

A teljes angol nyelvű cikket itt találjátok (közepes nyelvtudás lazán elég):

 http://sciencefiction.com/2011/09/07/about-the-novel-that-inspired-blade-runner/

 

Én magam olvastam már valakitől, hogy a Szárnyas fejvadász szerinte nem volt korszakalkotó, sem technikailag előremutató. Szerintem azért erőteljes hangulata volt, és maga a könyv is ezt az igazán érdekes témát boncolgatja, ami jelentett valamit. Igaz ez? Igaza van Evans-nak? Lehet-e jó egy ilyen előzmény-folytatás?

Mondjátok meg Ti!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.