Hirdetés

Megvalósulhat a Bloodshotban látott nanotechnológia

|

A Vin Dieselből szuperhőst varázsoló apró robotok hamarosan beköltözhetnek a mi életünkbe is.

Hirdetés

Megszokhattuk már, hogy a Vin Diesel nevével fémjelzett filmek ritkán hagyják maguknak, hogy gátat szabhassanak nekik a realitás határai. Nincs ez másként a nemrég bemutatott (és azóta digitálisan is beszerezhető) Bloodshot esetében sem, amelynek képtelennek tűnő történetét most kivételesen mégis fűzik szálak a valósághoz. A Valiant-képregényekből származó Ray Garrison története akkor veszi igazán kezdetét, amikor az ex-katona meghal, ám mégis sikerül őt visszahozni az élők sorába, hála egy kísérleti nanotechnológiás eljárásnak, ami a lehetetlennek tűnő újjáélesztés mellett emberfeletti képességekkel is felruházza Garrisont.

Hirdetés

Nyilván kényelmes dolog az, ha ez ember simán pusztakézzel képes szétcsapni az ellenségei között, de a nanorobotok legnagyobb előnye még Bloodshot esetében is a bámulatosan gyors gyógyító képességük. Lévén, hogy egy képregény adaptációról beszélünk, nem túl meglepő, hogy a benne látottak jóval túllőnek a ma létező technológiák határain, de gondoltátok volna, hogy a következő évtizedben akár már szerves része lehet a nanotechnológia az egészségügyi ellátásnak? A tudósok már lefektették ennek az alapjait és készen állnak arra, hogy elkezdjék a nanobotok tesztelését. Első körben a ráksejtek elpusztítására alkalmaznák a technológiát, de a későbbiekben ennél jóval többet nyújthatnak majd.

Egyes kutatók úgy gondolják, hogy a nanobotok képesek lehetnek gyógyszeradagokat szállítani pontosan azokra a helyekre, ahol leginkább tudnak hasznosulni. Mások szerint akár olyan egészségügyi állapotokkal rendelkező betegek gyógyulásában is közrejárulhatnak, akiken eddig nem lehetett segíteni. Talán még a mostani koronavírushoz hasonló járványok leküzdésében is képes lesz támogatni az emberiséget, ha egyszer bevetésre készen áll a technológia. És, hogy ez mikorra várható? A jóslatok szerint a következő 10 éven belül elkezdődhet a betegek nanotechnológiás kezelése. Szuperképességekre (egyelőre) még ne számítsunk, hiszen Bloodshottal ellentétben nem állandó jelleggel invitálnánk be a robotokat a szervezetünkbe, csupán éppen addig, amíg el nem végzik a rájuk bízott feladatot. Az utána következő évtizedekben gyakorlatilag megjósolhatatlan, hogy milyen irányba fejlődhet a technológia, de nagyon reméljük, hogy nem sikerül majd senkinek sem visszaélnie mindezzel.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.