Hirdetés

Bosszúállók - Thanos titka

|

A Marvel eddigi legnagyobb sikere az idén mozikba került Bosszúállók, amelyben olyan szuperhősök voltak egy csapatban mint Vasember, Hulk, Thor és Amerika Kapitány. A film kicsivel több mint 1,5 milliárd dollárt hozott a konyhára.

Hirdetés

Ha valaki még nem látta a filmet (Van egyáltalán ilyen? :)) az ne olvasson tovább, mert spoiler következik!

A film úgy kezdődik, hogy a Kozmikus Kocka forog az űrben, közben pedig egy hang monológját halljuk, ami elmondja, hogy a kocka működésbe lépett, de a Földön van az embereknél. Pontosan úgy, hogy az "emberek világánan van" Ez akár utalás lehet az Inhumansra. Beszél, hogy "szövetségesük" (kiderül, hogy Loki) kész visszaszerezni a mágikus erejű tárgyat, seregükkel pedig megtámadják a Földet.

A film szinkronja majdnem tökéletes, de viszont 2 helyen is hibádzik:

A legelső (a már említett) és a legutolsó (Thanos felfedése) jelenetben... és hogy hogyan? Kezdem az UTOLSÓVAL. Eredetileg, magyarul így hangzott a The Other (előszeretettel le Chitauri vezérezzük ezt a szereplőt, pedig nem volt rá egyértelmű utalás, hogy az) monológja:

"Az emberek...mégsem olyan hitvány népség, mint amivel hitegettek. Küzdöttek, engedetlenek, nem hajtják igába a fejüket. Ha megtámadjuk őket, akár el is pusztulhatunk." - és ezután következik Thanos epic mosolya.

Ez elég jól hangzott magyarul, de szinte teljesen nélkülözte a mondanivalót, ami eredetileg így van:

"Humans... They are not the cowering wretches we were promised. They stand. They are unruly, and therefore cannot be ruled. To challenge them is to court death. "

"Emberek...Mégsem olyan meghunyászkodóak. Talpon maradnak. Engedetlenek, nem lehet uralkodni felettük. Aki csak szembeszáll velük, a halállal cimborál."

De a lényeg(a magyar feliratokban lehet minimális eltérés, de most a nagybetűs mondatok a fontosak):

"The Tesseract has awakened. It is on a little world. A human world. THEY WOULD WIELD ITS POWER... but our ally knows its workings as they never will. HE IS READY TO LEAD. And our force, our Chitauri, will follow. The world will be his. The universe yours. And the humans, what can they do but burn? 

"A Tesseract felébredt. Egy kis emberi világban őrzik.KI AKARJÁK AKNÁZNI AZ EREJÉT...de a szövetségesünk jobban ért hozzá, mint ők valaha is érthetnek. LOKI KÉSZSÉGGEL VÁLLALJA A VEZETÉST és seregünk, a Chitaurik pedig követni fogják őt. Egy világot kap cserébe. Te pedig az univerzumot. Ami az embereket illeti, mi mást tehetnek, mint hogy elégnek?"

Ezeket a szavakat ugyebár a The Other intézi Thanos felé. De valójában a nagybetűkkel írt mondatokat THANOS mondja, hisz az általa mondott rész külön, önálló mondatokban is értelmezhetőek. Bizonyításképp pedig hallgassátok meg többször is, ezek a mondatok bizony nem egy karakter szájából hangzanak el. A The Other hangja öregesebb és visszhangzik, míg Thanosé "hatalmasabb forrásból jön". Tehát gyakorlatilag Thanos hangja az egyik első amit hallunk, pedig csak a legvégén fedik fel, úgy, hogy akkor már meg sem szólal.  

Itt egy elég jó minőségű videó. Hasonlítsátok össze a hangokat és figyeljetek 0:33-nál valamint 0:43-nál.

Persze,a 2 hang eléggé hasonló, de Whedon trükkje annyira bevált, hogy a szinkronban is csak egy hangot (The Other) adtak neki. És köszönjük meg neki mégegyszer, hogy elkészítette nekünk ezt a remekművet. A folytatásra körülbelül már "csak" 2,5 évet kell várnunk.

Kommentelés előtt like ide, majd ide.

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.