Hirdetés

Cameron és a mozizás újrafeltalálása

|

Kétségtelen tény, hogy James Cameron nem tartozik a legtermékenyebb rendezők közé, ámbátor megállapítható az is, hogy ha valamikor alkot, azt jelentős sajtóvisszhang (és bevételek) követik. Odaadó figura, már ami a filmek technológiai oldalát illeti.

Hirdetés

Arról már múltkor beszámoltunk nektek, hogy készül az Avatar két folytatása is, de Cameron ezúttal se kíván új filmet forgatni "groundbraking" technológiai újítás nélkül. Ugyan az idő szűkös, de minden elképzelhető módon arra törekszik, hogy egy újabb jelentőset lendítsen a mozizás szekerén. Lássuk miről is van szó!

Egyrészről Cameron elégedetlen a jelenlegi mozik képkocka/mp számával, ami jellemzően 24. Elmondása szerint arra törekszik, hogy kifejlesszen egy olyan technológiát, mellyel megvalósítható, hogy a jelenleg 24 képkockával és 144Hz-en működő projektorok is képesek legyenek megjeleníteni 48-60 fps-t. Magasabb framerate-el kíván forgatni és lejátszani egyaránt, de érthetően az utóbbi helyen ütközött kisebbfajta (nem pusztán technológiai) ellenállásba. Könnyen megeshet ugyanis, hogy a moziknak is gyökeresen változtatniuk kell (esetleg teljesen átállni a digitális projektorokra), ami nyilvánvalóan nem megy egyik pillanatról a másikra.

A másik forradalminak nevezhető újítás már jobban köthető az Avatarhoz. Ez egy olyan szoftver lenne, mely gyakorlatilag önmagában képes volna valós időben elvégezni a digitális utómunka nagyrészét, töredékére csökkentve ezzel a CGI animációk elkészültéhez (és az ilyen technológiát alkalmazó filmekhez) szükséges időtartamot. Gyakorlatilag nem kellene hónapokat várniuk a szereplőknek, hogy megtudják: a zöld háttér előtti motion-capture "bohóckodásuk" hogyan is fest majd a végső kópián.

Egyértelműen gyerekcipőben jár még mindkét ötlet. Az utóbbi elképzelés megvalósítása eltarthat akár egy évtizedig is. Ennek ellenére láthatjuk, hogy milyen dolgok is mozgatják előre az ipart, és azt, hogy James Cameron folyamatosan élen kíván járni az újító, forradalmi technológiák bevezetésében és a mozizás élményének újradefiniálása feltett célja.

A rosszmájúak természetesen (némiképp joggal) megállapíthatják: jót tenne az is a filmjeinek, ha a történetbe és a forgatókönyv megírásába csak töredékét fektetné annak az energiának, amit a további képkockák kinyerésébe invesztál. De ilyet ugye nyilván senki nem mondana. Vagy mégis?!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.