Hirdetés

Egyre többen szorgalmazzák a valódi fegyverek kitiltását a forgatásokról

|

A Rust című film forgatásán bekövetkezett múlt heti tragédia óta egyre vehemensebben tiltakoznak a filmipar résztvevői az elavult technika ellen.

Hirdetés

Múlt héten mi is beszámoltunk arról a sajnálatos hírről, miszerint Alec Baldwin a Rust című westernje forgatásán egy filmes kellékként használt pisztoly véletlen elsülése következtében halálosan megsebesítette a film operatőrét, Halyna Hutchinst. A baleset során a film rendezője, Joel Souza is enyhébb sérüléseket szenvedett el. A hírhedt A holló című film 1993-as forgatása óta nem történt ehhez hasonló tragédia, mely ennyire megrázta volna Hollywoodot.

A laikus nézőknél, de még az iparágon belül dolgozóknál is joggal merült fel a kérdés az elmúlt napokban, hogy mégis miért szükséges 2021-ben továbbra is vaktöltényekkel megtöltött valódi fegyvereket használni a filmforgatásokon. Elvégre a CGI technológia már annyira fejlett, hogy egy-két sárkány vagy idegen bolygó ábrázolása mellett már semmibe sem telne számítógépes trükkökkel imitálni a pisztolydördüléseket a kész filmekben.

Hirdetés

Eme hangoknak csak még nagyobb erőt adott Craig Zobel, az Easttowni rejtélyek című HBO-sorozat rendezője, aki szerint már semmi értelme nincs vaktöltényekkel megtöltött fegyverekkel rohangálni a díszletekben. Azt is hozzátette, hogy az HBO szériájában egyetlen lövés sem volt valódi, mindet utólag, számítógépes technológiával hozták létre, és lehet, hogy ez egyeseknek szemet szúrt, de egyáltalán nem érdekli, hogy emiatt gagyi jelzővel illették a munkáját. Így is lehetne már 2021-ben.

Persze sokan nem álltak meg szimplán a véleménykinyilvánítás eszközénél. Online petíciók születtek az elmúlt egy hétben, mely a valódi fegyverek széleskörű kitiltását helyeznék kilátásba a filmes forgatásokon - az egyik egy hétvége alatt máris 25 000 kitöltőre talált. Egyes produkciók, mint például a The Boys vagy a The Rookie című sorozatok, már a hétvégén bejelentették, hogy mindenféle valódi fegyvert elhagynak a továbbiakban. Ez valószínűleg a kezdete egy olyan dominónak, ami végül egy írásba fektetett filmipari szabályhoz vezethet majd. Kérdés, hogy Hollywood milyen gyorsan fog reagálni.

James Gunn inkább a biztonsági szabályok szigorú betartására hívta fel a figyelmet Twitteren, beleértve a producereket, rendezőket, színészeket és a teljes stábot:

A nyomozás egyébként továbbra is tart, és Alec Baldwin hivatalos közleményben fejtette ki, hogy mindenben együtt fog működni a hatóságokkal. Azonban most is akadnak olyanok, akik a hibáztatásban élik ki magukat, ahelyett hogy erőfeszítéseikkel a hasonló esetek elkerülését segítenék elő. Így tett Baldwin névrokona is, Adam Baldwin is, aki Twitteren tette felelőssé Alecet a tragédiáért. Elmondása szerint egy ilyen tapasztalt veteránnak, mint Alec Baldwin kötelessége lett volna megbizonyosodni arról, hogy a lőfegyverben nincsenek golyók, még akkor is, ha állítólag a fegyver átadása előtt ilyen információt kapott. Mint Adam elmondta, az ő 40 éves pályafutása során minden egyes fegyvert lecsekkolt saját maga is, és ennek elmulasztása miatt a hasonló tapasztalattal bíró Alec - aki egyébként a film producere is, nem csak főszereplője - kifejezetten gondatlanul járt el a Rust forgatásán, legalábbis Adam Baldwin szerint.

A foggal-körömmel a tradíciókba kapaszkodó Hollywoodot az elmúlt években több fronton is a megújulás útjára terelték a világban zajló események és trendek, és meglepődnénk azon, ha pont a filmes szakma résztvevőinek nagyobb biztonságát megcélzó kezdeményezések ne érnék el a céljukat. Szerintetek is megérett a filmipar arra, hogy vaktöltények helyett digitális golyók repkedjenek a filmekben?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.