Hirdetés

Elhunyt Csukás István

|

83 éves korában elhunyt a legnagyobb magyar meseszerzők egyike, Csukás István, akinek számtalan története és legendás alakja mozgóképen is megelevenedett az évtizedek során.

Hirdetés

Pár hónappal ezelőtt, még 2019 év végén maga Csukás István számolt be arról, hogy elkészült talán minden magyar kedvenc bábfigurájának, Süsü legújabb kalandjaival, melyre a tervek szerint visszatér a híres egyfejű ikonikus hangja, Bodrogi Gyula színművész is.

Hirdetés

"Az én karácsonyi ajándékom a gyerekeknek a Süsü sorozat harmadik története, a Süsüke világot lát, aminek a forgatókönyvét leadtam az MTVA-ban. Havonta nagyjából egy részt írtam. Kicsit többet, mert végül tizenhárom részes lett. Hagyományos írógépen készült, több mint hatszáz oldal, taxival alig tudtam bevinni. Kemény munka volt, lemondtam mindenről, még nyaralni sem mentem. De szívesen mondtam le a pihenésről, mert nekem is nagy élmény volt. Remélem, a nézők is élvezni fogják" - nyilatkozta tavaly Csukás István, aki hozzátette, ott szeretne lenni az új sorozat szinte minden munkafázisánál. Erre azonban sajnálatos módon már nem kerülhet sor.

Csukás István ugyanis február 24-én 83 évesen az égi mesevilágba költözött, azonban emléke amíg világ a világ, velünk marad, kicsikkel, nagyokkal és a még meg nem születettekkel. Ahhoz ugyanis kétség sem férhet, hogy emlékezetes meséi, főhősei nem csak az egykori és jelenlegi generációk gyermekéveit tették feledhetetlenné és varázsolták örömtelivé, hanem maradandó hatással lesznek művei a jövő csöppségei számára is.

Mirr-Murr, a kandúr; Süsü, a sárkány, Oriza-Triznyák, Pom Pom, A nagy ho-ho-horgász, Töf-töf, az elefánt és a legkisebb ugrifüles. Felsorolni is nehéz Csukás István megannyi emlékezetes mesehősét, akik nem csak a könyvek lapjairól, hanem a tévéképernyőkről és a színházak deszkáiról is ismerősek mindannyiunk számára. A haláláig aktív író-költőt munkássága előtt tisztelegve minden rangos díj megillette. Kétszer is neki ítélték a kiemelkedő irodalmi tevékenységért járó József Attila-díjat, az ezredforduló előtt vehette át a legrangosabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat, majd a legjobbak között is a legjobbaknak járó Prima Primissima is hozzá került. 2017-ben pedig a csúcsdíjjal, a Nemzet Művésze címmel jutalmazták.

A legnagyobb jutalmat azonban mi kaptuk tőle, olyan gyerekkort amely fakóbb lett volna az esti meseként hallgatott történetei nélkül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.