Hirdetés

Elhunyt Gene Deitch, a Tom és Jerry rajzfilmsorozat egyik legendás rendezője

|

Számtalan remek animációs sorozat miatt tartozunk hálával az alkotóknak, akik felejthetetlen pillanatokkal ajándékoztak meg minket. Közülük távozott el a napokban az egyik meghatározó rajzfilmes.

Hirdetés

A ma Rick és Mortyt, Family Guyt vagy BoJack Horsemant fogyasztó felnőttek nagy része olyan animációs sorozatokkal alapozott egykor mint a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki, a Maci Laci, A Jetson család, a Flúgos futam vagy olyan figurák kalandjait követték figyelemmel csillogó szemmel mint Johnny Bravo, a Kengyelfutó Gyalogkakukk, Scooby-Doo, Popeye vagy Tom és Jerry. Utóbbi kettő sikerében jelentős szerepe volt az Egyesült Államokban született Gene Deitch-nek.

Hirdetés

Az Oscar-díjat is nyert Deitch április 16-án, péntekre virradó éjjel távozott az élők sorából. A 95 éves művészt prágai otthonában érte a halál. Deitch animációs pályafutása az Egyesült Államokban indult, ám egy rövidke, 10 napos csehországi út során megismerkedett későbbi feleségével és 1959 után már nem is tért haza az amerikai kontinensre. Rajzfilmes pályafutása azonban ezzel nem ért véget, sőt, tevékenyen részt vett a Tom és Jerry széria felélesztésében.

Az MGM 1940 és 1958 között futatta nagy sikerrel az ikonikus macska-egér kettős cívódásait, ám a magas produkciós költségek miatt leállították az új epizódok forgatását, a legendás alkotópáros, Hanna-Barbera pedig a kirúgásukat követően saját produkciós cégükre fordították figyelmüket. (Olyan sorozatokat hoztak tető alá mint a Frédi és Béni, a Scooby-Doo vagy Atom Anti). Az MGM azonban hamarosan meggondolta magát, és vissza akarta hozni az animációs rövidfilmes Oscar-díjakat nyerő filmsorozatát, ezért megállapodott az európai Rembrandt Filmsszel egy 13 részes "évad" elkészítésében.

A felélesztés vezetésével (a rendezéssel és írással) pedig az akkor már Prágában élő rajzfilmest, Gene Deitch-cset bízták meg. Az alacsony költségvetéssel készült filmek habár a filmkritikusok körében nem arattak osztatlan sikert és Oscar-díjat sem nyertek, a közönség elismerését maximálisan kiváltották. A Deitch-féle Tom és Jerry-filmek ugyanis megdöntötték a Bolondos dallamok akkor 16 éven át őrzött első helyét a legnagyobb bevételt elérő animációs rövidfilmsorozatok listáján.

Deitch azonban nem maradt az Akadémia elismerése nélkül, Munro című alkotásával kiérdemelte az arany szobrot 1960-ban. Tom és Jerry felélesztése után beszállt a másik legendás rajzfilmfigura, Popeye visszatérésébe is, majd elkészítette a Krazy Kat című sorozatot. Deitch az 1960-70-es években volt a legaktívabb, évente több tíz rövidfilmet, sorozatepizódot rendezett, a '90-es évektől kezdve azonban kvázi visszavonult a filmes szakmától.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.